OTVORENI INTERVJU

VOJKO OBERSNEL ZA NEDJELJNI 'Slavko Linić nije mudro optužio Milanovića i sve se svelo na trač'

Morao je prikupiti relevantne dokaze, no logično mi je da se želio obraniti od nepravednih optužbi. Obojica su pogriješila
 Goran Mehkek / CROPIX

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke i predsjednik riječkog SDP-a, jedan je od gradonačelnika s najdužim mandatom. Funkciju čelnog čovjeka Rijeke obnaša od 2000., kada je zamijenio Slavka Linića koji je otišao u Račanovu Vladu. Iako se u početku spekuliralo da će Obersnel biti Linićeva produžena ruka, bilo je to daleko od istine jer pokazalo se da se radi o jednom od samosvjesnijih i autonomnijih hrvatskih političara. Sa stabilnom biračkom bazom, predvodeći najjači ogranak SDP-a, Vojko Obersnel, iako nije u Predsjedništvu stranke, uživa ugled jednog od utjecajnijih SDP-ovaca. Kada je Zoran Milanović smijenio Linića, nije se libio uputiti žestoke kritike na račun premijerova poteza.

Kako komentirate najnoviji pad rejtinga SDP-a, Vlade i Milanovića? Tko za to snosi odgovornost?

- Razočaran sam padom rejtinga, ali ne i iznenađen. Ne mislim da je presudno važno tko snosi najveću odgovornost, niti sam za metode linča. Smatram da odgovornost trebaju znati preuzeti i Vlada i premijer, ali i svi mi članovi SDP-a. Tek kad shvatimo što zapravo znači preuzeti odgovornost, moći ćemo promijeniti rejting.

Smatrate li da je i u kojoj mjeri sukob na relaciji Linić-Milanović naštetio stranci i Vladi?

- Naravno da je naštetio. Ne znam u kojoj mjeri jer osim tog sukoba postoji još niz stvari koje sigurno nisu išle u korist popularnosti stranke niti Vlade. Gospodarska kriza iz koje nema brzog i lakog izlaska, dojam građana da SDP-ova Vlada ne radi dovoljno dobro, rezultati rada koji dolaze polako, a svakako i slab rezultat na izborima za EU parlament, potom i situacije poput, po meni nepotrebnog, preuzimanja odgovornosti za referendum o braku, pa i izostanak jasne reakcije na zbivanja u Vukovaru, svakako i gruba nespretnost kolege Baldasara na Dan pobjede nad fašizmom.

Javno ste kritizirali Milanovićevu odluku o izbacivanju Linića iz Vlade i SDP-a. Vjerujete li optužbama bivšeg ministra financija na račun premijera?

- Kritizirao sam način na koji je Linić smijenjen, ne i samu odluku jer i dalje smatram da premijer ima pravo birati svoje suradnike. S druge strane, ne mislim da je mudar Linićev istup s optužbama na račun Milanovića, jer za tako ozbiljne stvari treba prikupiti i podastrijeti relevantne materijale. U suprotnom, sve se svodi na trač partije. Pritom mislim na obje strane. Logično mi je da je Linić imao potrebu obraniti se od prozivki za Spačvu, za Šegona i ostalo što mu se nepravedno stavlja na teret. Ali na nepravdu, odgovor ne može biti druga nepravda ili, ako hoćete direktnije, na ‘pakovanje’ se ne odgovara ‘pakovanjem’. Zato mislim u konačnici da su obojica pogriješili.

Treba li po vama doći do prijevremenih izbora?

- Ne. Pogotovo ne zbog činjenice da su započete brojne reforme, nimalo lake i jednostavne, koje građani sigurno ne prihvaćaju s oduševljenjem. Preuzeti posao treba dovršiti.

Kako ocjenjujete stanje u SDP-u? Je li to danas duboko podijeljena stranka?

- Ako zaključujete samo po pitanju glasanja o (ne)isključenju Linića, onda je naša duboka podjela sasvim jasna, ali ja vjerujem da se oko bazičnih, svjetonazorskih, socijaldemokratskih pitanja, koja su ishodište programa, i dalje slažemo. Samo moramo pronaći način kako to jasnije izreći i kako uskladiti ponašanja svih naših članova, ali i članova Vlade koji nisu ujedno i stranački ljudi, s tim bazičnim svjetonazorskim stavovima.

Mislite li da se rejting SDP-a može popraviti u godinu i pol dana i kako?

- Rejting se može popraviti ako ne zabijemo glavu u pijesak. Vlada ima još malo vremena za provedbu krucijalnih obećanja iz Plana 21, treba mudro odrediti korake i vjerujem da premijer na tome s članovima Vlade upravo i radi. Druga važna stvar je pronaći kanal i jasan jezik da se građanima objasne poduzete mjere i predstave rezultati. A što se tiče SDP-a, mi smo unutarstranački dijalog otvorili, predsjednik Leko najavio je još jedan Glavni odbor i mislim da smo na dobrom putu da raščistimo probleme koje smo si prouzročili. Hoćemo li parlamentarne izbore dobiti ili izgubiti sada doista ovisi o nama samima.

Koga vidite kao nasljednika Zorana Milanovića na čelu SDP-a?

- Mislim da je prerano o tome govoriti. Unutar stranke ne postoje ozbiljne inicijative za prijevremenu izbornu Konvenciju, a redovna slijedi nakon parlamentarnih izbora. Važno je razumjeti da smo ozbiljno poljuljali povjerenje koje su nam građani dali i važno je vratiti to povjerenje. Ne mislim da je samo jedan čovjek ključ rješenja.

Hoćete li, s obzirom na najavljenu kandidaturu, podržati Zlatka Komadinu?

- Njegovu sam ‘kandidaturu’ više doživio kao izraz revolta i afekta nakon sjednice Predsjedništva, nego kao ozbiljnu inicijativu za unutarstranačke izbore.

Jeste li vi razmišljali o kandidaturi za šefa SDP-a?

- Ne. Voditi stranku na nacionalnoj razini je vrlo ozbiljna i zahtjevna stvar koja iziskuje puno vremena, strpljenja i mnogo odgovornog rada, a biti gradonačelnik grada poput Rijeke također podrazumijeva veliku odgovornost i posvećenost poslu. Nikad nisam mislio da mogu istovremeno imati kapaciteta i za jedno i za drugo, a Rijeka mi je ipak draža.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:35