ČAROBNO SJEME

Za bebu više ne trebaju ni žena ni muškarac niti seks

Naš je cilj razumjeti kako se stvaraju sperma i jajašca jer ne znamo gotovo ništa o ljudskom reproduktivnom razvoju, izjavila je dr. Reijo Pera

ZAGREB - Američki znanstvenici kreirali su ljudsku spermu i jajašca iz embrionalnih matičnih stanica. Ovo postignuće, objavljeno u vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature, otvara nove mogućnosti u liječenju neplodnosti.

- Naš cilj je razumjeti kako se stvaraju sperma i jajašca jer ne znamo gotovo ništa o ljudskom reproduktivnom razvoju. Nadamo se da će to jednog dana pomoći u liječenju neplodnosti koja u prosjeku pogađa od 10 do 15 posto parova - izjavila je dr. Renee Reijo Pera sa Sveučilišta Stanford koja je vodila petogodišnje istraživanje.

Izvor tkiva i organa

Iako je dosad bilo nekoliko sličnih najava (posljednji put u srpnju ove godine), studija američkih znanstvenika nudi najuvljerljiviji dokaz da se iz embrionalnih matičnih stanica u laboratoriju mogu stvoriti reproduktivne stanice. Embrionalne matične stanice popularno nazivamo “čarobnim sjemenom” jer iz njih nastaje svih 220 vrsta ljudskog tkiva.

Otkad su 1998. godine prvi put izolirane u laboratoriju, embrionalne matične stanice zaokupljaju znanstvenike kao mogući izvor tkiva i organa u transplantaciji te kao potencijalna terapija u liječenju dijabetesa, srčanih oboljenja, ozljeda leđne moždine, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Velike etičke rasprave

No, istraživanja na embrionalnim matičnim stanicama izazivaju velike etičke rasprave jer se tom prilikom uništavaju embriji odbačeni nakon pobačaja ili umjetne oplodnje. Koristeći embrije donirane nakon umjetne oplodnje, znanstvenici sa Stanforda otkrili su “genetski recept” koji vodi do stvaranja reproduktivnih stanica.

To otvara mogućnosti stvaranja sintetske sperme i jajašaca, što bi neplodnim muškarcima i ženama omogućilo da imaju vlastitu djecu. Ipak, ta su istraživanja u početnoj fazi i trebat će barem još pet godina da se utvrdi njihova sigurnost te otklone moguće etičke prepreke.

Zlatko Šimić: A tko će klonirati tete?

Eto, došao je i taj dan. Ne trebaju nam više ni muškarac ni žena. Ni Adam i Eva, ni jabuka i bezgrešno začeće. Ne treba nam ni Darwinov majmun jer, kao u instant-pakiranju kave, imamo dva u jedan - umjetnu spermu i jajašca.

Što će iz toga ispasti, još nam nisu rekli američki znanstvenici, čija će senzacija najvjerojatnije trajati koliko i pokretljivost pravih muških spermija.

Ili trajanje ovulacije, kako vam drago.

Kakvo će biti dijete od tog “čarobnog sjemena” ako se kombinira s jajašcem iz embrionalnih matičnih stanica? Piše li u uputstvima za primjenu ovog izuma da se umjetna sperma može koristiti u kombinaciji sa zdravim jajašcem? I obratno, kada bi se zdrava sperma kombinirala s umjetnim jajašcem. Ništa od toga za sada ne znamo jer su znanstvenici u svojoj ulozi Boga odlučili progovoriti samo o pomoći u liječenju neplodnosti.

Ako su uspjeli u tom plemenitom činu i pomognu parovima koji imaju taj problem, onda im treba doista čestitati.

No, istraživanja su u početnoj fazi i pretpostavke su da će trebati pet godina dok se utvrdi sigurnost.

Nije pojašnjeno ni na koji će se način eksperimentirati s ovim instant-proizvodima.

Nema sumnje - i na ljudima, i vjerojatno će biti dugačak red dobrovoljaca koji su na to spremni.

Znanost ide dalje i to je dobro, ali nekako bismo radije pročitali vijest da su pronašli neku instant-hranu za koju bi red ispod njihovih laboratorija bio daleko duži.

Za već živu djecu kojih dnevno umire tisuće. Ili da izmisle tabletu za liječenje gluposti pa da takvi ne daju otkaze ženama koje u svojoj utrobi nose novi život, tabletu za lopove da ne osiromašuju svoju zemlju. Ali znanost je nemilosrdna prema sadašnjosti jer uvijek istražuje nešto što će se dogoditi u budućnosti.

Za njih je uspjeh i kada bombardiraju susjedni planet u potrazi za vodom, a svojim su izumima zagadili onu na Zemlji.

Sve su to uspjesi, a to je i ovaj - stvaranje umjetnog života, kad već ne možemo pomoći pravom. Stoga još jednom čestitamo i nadamo se da će neki institut klonirati dovoljno teta za sve te nove vrtiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:54