‘UKLETI‘ BIJENIK

600 dana i milijun kuna za malo školsko igralište: Zaboravili uračunati koševe pa zaustavili radove

Radovi su počeli dva dana prije izbora, prestali i nastavili se ovog ljeta. Nakon mjesec dana, radnici su opet nestali
 Marko Todorov/Cropix

Prije 557 dana bageri su došli na Bijenik 162 i razrovali asfalt na jedinom igralištu koja bijenička djeca imaju u krugu od pet kilometara. Nestalo je njihovo mjesto za igru, no bili su sretni jer se činilo da je tog 13. svibnja 2021. godine, dva dana prije lokalnih izbora, započela njegova obnova.

Nije bilo tako.

Radnici su nestali s gradilišta, o čemu smo kasnije pisali, a igralište nije dovršeno niti godinu i pol od početka radova. Dapače, radnika tamo nema ni danas.

- Na naše upite o igralištu više nitko ne odgovara, ni iz gradske četvrti ni iz mjesnog odbora. Obratili smo se i gradonačelniku te Uredu za sport. Ni oni nisu odgovorili jer valjda građani ne trebaju znati ništa - požalila se Jutarnjem jedna majka s Bijenika.

Nakon godina neulaganja na igralištu podno medvedgradskog Oltara domovine 2020. godine napravljeni su novi potporni zidovi i nova ograda, ali asfalt kroz koji je nicala trava nisu dirali. Ti poduhvati plaćeni su 495 tisuća kuna, a obnova je nastavljena 2021. kad je za uređivanje igrališta bilo odvojeno 295 tisuća kuna.

Radovi su započeli dva dana prije izbora i naprasno prestali. Stara vlast na Črnomercu je izgubila, zamijenila ih je platforma Možemo!.

Po zamjeni vlasti otkrili su se problemi - za igralište nije postojala projektna dokumentacija, neadekvatno je napravljena odvodnja, a rasvjeta je montirana ilegalno.

Pauziralo je to aktivnosti na godinu dana, sve do izrade nove dokumentacije. Završena je ove godine, a procijenjena vrijednost radova u planu komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Črnomerec za 2022. iznosi 625 tisuća kuna, plus 13 i pol tisuća koliko je koštala izrada dokumentacije za oborinsku odvodnju. Dakle, igralište bi kad se pribroje radovi iz 2020., ukupno trebalo koštati 910 tisuća kuna.

Radovi su konačno počeli 5. srpnja, a nekoliko dana tamo je na snazi bila privremena regulacija prometa. No strojevi, bušilice, alat i radnici s igrališta su, tvrde stanovnici Bijenika, opet nestali 1. kolovoza. Od tada do danas radi jedino rasvjeta nad neuređenim igralištem.

Što se to događa na Bijeniku pitali smo predsjednika Vijeća gradske četvrti Črnomerec, Dražena Lučanina (Možemo!).

- Da, Krenuli su radovi i stali. Problem je stvorio šljunak. Podloga se trebala dodatno natiskati kako bi se asfalt bolje primio. Sve su usporili i koševi zbog kojih je trebalo izmijeniti projektnu dokumentaciju jer nisu bili u njoj. Bio je to, naime, zahtjev građana koji smo uvažili - otkrio je Lučanin.

Napomenuo je kako su sve zavrzlame sad riješene i da bi se radovi trebali nastaviti ovaj tjedan.

- Znamo da je nezahvalno predviđati završetak radova zbog vremena jer se asfalterski obično rade tijekom ljeta, no ne bi trebalo biti daljnjih odgađanja - zaključio je predsjednik Gradske četvrti Črnomerec Dražen Lučanin.

Ako radovi krenu, kraj se može očekivati najkasnije početkom sljedeće godine, tako da bi se dolaskom ljepšeg vremena bijenička djeca napokon mogla vratiti na svoje igralište, tada nakon više od 600 dana čekanja.


Imate gradsku priču ili fotografiju? Pošaljite nam na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:41