SUĐENJE BANDIĆU I OSTALIMA

AFERA ŠTANDOVI Vlasnik tiskare koja je izradila sporne letke i plakate: 'Molim vas, nemojte nikoga optuživati. Da su me pitali, ja bih im dao novac'

Zdenka Palac i Milan Bandić na početku suđenja za 'aferu štandovi'
 Ranko Suvar / CROPIX

Suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, pročelniku Ivici Lovriću i direktorici Tržnica Zdenki Palac u aferi štandovi nastavljeno je ispitivanjem svjedoka. Optuženi su da su udruzi U ime obitelji nezakonito omogućili korist od 300 tisuća kuna tijekom kampanje ''Birajmo zastupnike imenom i prezimenom''.

Ispitani su suradnici Željke Markić - Lino Zonjić, nekadašnji predsjednik udruge U ime obitelji, i Jelena Gazivoda, koja je u referendumskoj inicijativi bila zadužena za odnose s javnošću.

- Željka Markić je u kolovozu 2014. stupila u kontakt s Bandićem, sastanak je trajao manje od deset minuta i tražila je pomoć, a gradonačelnik je to prihvatio... - rekao je Lino Zonjić i ustvrdio da Udruga nikada nije platila račune koji su joj stizali jer ništa nije ni naručila.

Jelena Gazivoda, koja je u udruzi bila zadužena za odnose s javnošću, u svom je iskazu među ostalim rekla:

- Radila sam po uputama Željke Markić. Slala sam i upite za ponude radiostanicama, ali te ponude nisu prihvaćene. Finalnu verziju reklamnog spota mailom mi je poslao Ivica Lovrić. Udruga nije naručila snimanje spota ni emitiranje - rekla je Gazivoda.

Svjedočio je i Vinko Markulin, vlasnik tiskare Grafika Markulin. Njegova tiskara je otisnula letke za referendumsku inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", koju je organizirala udruga U ime obitelji Željke Markić.

Tiskanje nikada nije plaćeno, a čini se da vlasnika tiskare za to više nije ni briga.

- Molim vas da ni optužene ni Grad Zagreb ne teretite za taj novac. Da me je udruga U ime obitelji pitala da ih sponzoriram, ja bih ih i sponzorirao. Na koncu, radim i za Crkvu - rekao je Markulin. Iako sad tvrdi da ga taj novac ne zanima, Markulin je svojedobno pokrenuo tužbu protiv udruge U ime obitelji. No od tužbe je odustao kada mu je odvjetnik rekao da se vjerojatno neće naplatiti jer je riječ o udruzi koja nema novca.

- Bilo mi je teško prva dva mjeseca nakon posla, a onda sam sve zaboravio. Ja se za tih 142 tisuće kuna ne želim povlačiti po sudu - rekao je Markulin. Suđenje se nastavlja 5. listopada.

Podsjetimo, Bandića, Lovrića i Palac tereti se da su od početka rujna do 5. listopada 2014. godine građanskoj inicijativi "U ime obitelji" nakon što im se ona obratila za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" Bandić kao gradonačelnik omogućio da besplatno koristi 50 štandova gradskih tržnica, te da se na teret proračuna grada podmirilo tiskanje letaka i plakata, a čime je građanskoj inicijativi "U ime obitelji" pribavljena korist od 308.888,90 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:58