SUĐENJE BANDIĆU I OSTALIMA

AFERA ŠTANDOVI Vlasnik tiskare koja je izradila sporne letke i plakate: 'Molim vas, nemojte nikoga optuživati. Da su me pitali, ja bih im dao novac'

Zagreb, 060918.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Pocelo je sudjenje zagrebackom gradonacelniku Milanu Bandicu za slucaj Standovi.
Na fotografiji: Zdenka Palac i Milan Bandic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Zdenka Palac i Milan Bandić na početku suđenja za 'aferu štandovi'

Suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, pročelniku Ivici Lovriću i direktorici Tržnica Zdenki Palac u aferi štandovi nastavljeno je ispitivanjem svjedoka. Optuženi su da su udruzi U ime obitelji nezakonito omogućili korist od 300 tisuća kuna tijekom kampanje ''Birajmo zastupnike imenom i prezimenom''.

Ispitani su suradnici Željke Markić - Lino Zonjić, nekadašnji predsjednik udruge U ime obitelji, i Jelena Gazivoda, koja je u referendumskoj inicijativi bila zadužena za odnose s javnošću.

- Željka Markić je u kolovozu 2014. stupila u kontakt s Bandićem, sastanak je trajao manje od deset minuta i tražila je pomoć, a gradonačelnik je to prihvatio... - rekao je Lino Zonjić i ustvrdio da Udruga nikada nije platila račune koji su joj stizali jer ništa nije ni naručila.

Jelena Gazivoda, koja je u udruzi bila zadužena za odnose s javnošću, u svom je iskazu među ostalim rekla:

- Radila sam po uputama Željke Markić. Slala sam i upite za ponude radiostanicama, ali te ponude nisu prihvaćene. Finalnu verziju reklamnog spota mailom mi je poslao Ivica Lovrić. Udruga nije naručila snimanje spota ni emitiranje - rekla je Gazivoda.

Svjedočio je i Vinko Markulin, vlasnik tiskare Grafika Markulin. Njegova tiskara je otisnula letke za referendumsku inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", koju je organizirala udruga U ime obitelji Željke Markić.

Tiskanje nikada nije plaćeno, a čini se da vlasnika tiskare za to više nije ni briga.

- Molim vas da ni optužene ni Grad Zagreb ne teretite za taj novac. Da me je udruga U ime obitelji pitala da ih sponzoriram, ja bih ih i sponzorirao. Na koncu, radim i za Crkvu - rekao je Markulin. Iako sad tvrdi da ga taj novac ne zanima, Markulin je svojedobno pokrenuo tužbu protiv udruge U ime obitelji. No od tužbe je odustao kada mu je odvjetnik rekao da se vjerojatno neće naplatiti jer je riječ o udruzi koja nema novca.

- Bilo mi je teško prva dva mjeseca nakon posla, a onda sam sve zaboravio. Ja se za tih 142 tisuće kuna ne želim povlačiti po sudu - rekao je Markulin. Suđenje se nastavlja 5. listopada.

Podsjetimo, Bandića, Lovrića i Palac tereti se da su od početka rujna do 5. listopada 2014. godine građanskoj inicijativi "U ime obitelji" nakon što im se ona obratila za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" Bandić kao gradonačelnik omogućio da besplatno koristi 50 štandova gradskih tržnica, te da se na teret proračuna grada podmirilo tiskanje letaka i plakata, a čime je građanskoj inicijativi "U ime obitelji" pribavljena korist od 308.888,90 kuna.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo