UPORABNE DOZVOLE

AFERA U GRADSKOJ UPRAVI Pogodovali investitorima pa zauzvrat dobili stanove?; BANDIĆ: 'Sada bih zaplakao...'

U gradskoj upravi kažu kako nema univerzalnog povjerenstva za izdavanje uporabnih dozvola
 Cropix

Tko su zaposlenici gradske uprave koji su privatnim investitorima protuzakonito izdavali uporabne dozvale, a zauzvrat bili nagrađivani stanovima i garažnim mjestima, pitanja su na koja jučer u Gradu nitko nije znao ili želio službeno odgovoriti.

Kako neslužbeno doznajemo, među onima koji su na ovaj način iskoristili svoj položaj je i dugogodišnji zaposlenik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, koji trenutno vodi pročelnik Dinko Bilić, a koji je prije njega vodio Davor Jelavić.

Sumnjive radnje

Prema nekim našim sugovornicima, ovaj djelatnik najvećeg gradskog resora posjeduje nekoliko nekretnina na cijelom području Zagreba, a vlasništvo nad tim nekretnima dijeli s ostalim članovima obitelji.

Prema zasad neslužbenim informacijama, radi se o nekretninama na području Jaruna, Trnja i Prečkog.

Priču oko pogodovanja privatnim investitorima pokrenula je zagrebačka odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš u HRT-ovoj emisiji “Labirint”. Ovoj odvjetnici, koja je zastupala stanare u aferi Vrbani III u sporu oko onečišćene vode, jedan od klijenata ukazao je na sumnjive radnje nekih zaposlenika gradske uprave.

Sedam stanova

Ti zaposlenici davali su većem broju građevinskih investitora uporabne dozvole za stanove, unatoč činjenici da nisu zadovoljili sve potrebne uvjete.

Zauzvrat bi od investitora dobili stanove ili garažna mjesta.

- To nije jedan, to je sedam stanova za tu osobu.

I to je ono što mi znamo, a što je tek s onim što ne znamo. Riječ je o različitim kvadraturama, stanovima od 60 kvadratnih metara, koji su jedan do drugoga. Nije u pitanju jedna građevinska tvrtka već više njih – ispričala je u emisiji odvjetnica.

Niti jedna od tih nekretnina nema tereta. Prema službenim stranicama Grada za izdavanje uporabne, ali i ostalih dozvola koje su potrebne investitorima, nadležan je Sektor za prostorno uređenje i graditeljstvo. - U svakom postupku izdavanja uporabne dozvole sudjelovalo je više članova te ne postoji univerzalno povjerenstvo s članovima koji su prisutni na svakom tehničkom pregledu - stoji u odgovoru Grada na pitanje o imenima članova Povjerenstva. Dodano je kako osim gradskih referenata u njemu sudjeluju i članovi brojnih državnih tijela i poduzeća.

Jedan naš sugovornik objašnjava nam ulogu predsjednika Povjerenstva.

Nema saznanja

- Predsjednik Povjerenstva jedini ima mogućnost da, iako nešto nije idealno, može dati zeleno svjetlo za dozvolu. Naravno, odstupanja moraju biti minimalna i ne smiju predstavljati ugrozu za građane - kaže naš sugovornik. Objašnjava kako je, pod uvjetom da su odstupanja minimalna, malo vjerojatno da zauzvrat dobije stan ako samo “ubrza” izdavanje uporabne dozvole

- No ako se radi o kašnjenju radova, zbog kojih izvođač plaća penale, dakle kada se radi o velikim vrijednostima, onda postoji mogućnost za pogodovanje investitoru uz uvjet osobne koristi – kaže naš sugovornik.

Bandić: 'Sada bih najrađe zaplakao!'

Gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je komentirao slučaj.

- U Gradu Zagrebu u posljednjih 15 i pol godina, koliko sam sa suradnicima na čelu Grada, vlada nulta stopa tolerancije na kriminal bilo koje vrste. U Zagrebu, što u Holdingu, što u Gradskoj upravi je oko 23 tisuće ljudi. Gradonačelnik ne zna što radi 22.999 ljudi. Pa nisam ja svemogući Bog. Ne mogu ući u psihu čovjeka koji radi. Ako je netko nešto eventualno napravio, onda i zato postoji rješenje. Neka ljudi odgovaraju. Ono što sam mogao jučer je zamoliti gospodina Heraka da otvori predmet i surađuje s nadležnim institucijama. To je zadaća kontrolnog ureda i da ga nisam upozorio. Ovo se lansira pred moj nastup u 'Nedjeljom u 2', ne znajući ni broj ni ime ni prezime, već 'u Bandićevoj gradskoj upravi'... jer ako nešto smrdi onda je Bandićevo. Pa to je strašno. Ja bih se najrađe rasplakao sada. Zamislite na što je gradonačelnik spao, da demantira nešto što uopće ne treba demantirat. Što se nije dogodilo ili se je dogodilo, ja ne znam. Igramo se proroka - kazao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:02