SPORNA LOKACIJA

‘Ako se sve premjesti ovdje, nastat će novi, ali daleko gori Jakuševac! Ugrozit će zdravlje 250.000 ljudi‘

Za lokaciju privremenog skladišta građevnog otpada nastalom prilikom obnove predviđen je Resnik

Protivnici otvaranja odlagališta u Resniku

 Darko Tomaš/Cropix

Grad Zagreb je danas otvorio javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o lokaciji nekretnine za privremeno skladištenje materijala od uklanjanja građevnog otpada nastalom prilikom obnove zgrada oštećenih potresom. Savjetovanje će trajati do 22. veljače. Za lokaciju privremenog skladišta je predviđen Resnik, a njime bi upravljala Čistoća. Riječ je, naime, o nekadašnjem području Diokija koji je Grad namijenio za postrojenje sortirnice otpada.

- Na navedenoj lokaciji nalazit će se privremeno skladište kojim će upravljati davatelj javne usluge sakupljanja komunalnog otpada Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Čistoća i na kojoj će se privremeno skladištiti materijali od uklanjanja i građevnog otpada nastalog u postupku obnove zgrada oštećenih u potresu - piše u gradskom obrazloženju odluke o novoj lokaciji.

Prijedlog odluke opet je pobudio nezadovoljstvo među članovima Udruge za zaštitu okoliša Resnik. Oni su prije deset dana prosvjedovali protiv gradskih nauma u reciklažnom dvorištu Žitnjak gdje su dočekali zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i jasno mu iskazali svoje nezadovoljstvo otvaranju odlagališta otpada u njihovom kvartu.

Iz UZOR-a su ovu odluku prokomentirali kao nastavak loše politike u zagrebačkom gospodarenju otpadom i naglasili da se samo nastavljaju planovi bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

- Ovo je nastavak svih loših rješenja. Bez uspostave sustava ne možete imati rezultat. Nastavljaju se svi projekti koji su započeti 2005. godine. Ta lokacija Diokija je diskutabilna jer nije zakonski osnovani. Ona nije rješenje za sortirnicu ni pretovarnu stanica. Naravno nije rješenje ni za privremenu skladištenje građevinskog otpada - govori nam Branka Genzić Horvat, predsjednica udruge UZOR.

Naglašava kako se oni od 2005. godine kao građanska inicijativa bore za bolje rješenje odlaganja otpada u Gradu Zagrebu i da im nije cilj unaprijediti život samo u Resniku, nego u cijelom Zagrebu. Navela je da sama lokacija na kojoj Grad namjerava skladištiti otpad nije za to predviđena Planom o gospodarenju otpadom i da ju je nužno i dalje osporavati.

- Ovo nije samo korak pretvaranja Resnika u novi Jakuševac, nego je nastavak svih loših rješenja kojim bi se ugrozilo zdravlje 250 tisuća ljudi. Oni žele zatvoriti Jakuševac što mi podržavamo, no ne na ovaj način. Ako se sve premjesti na Resnik stvorit će novi, ali daleko gori Jakuševac od Jakuševca. Što oni ovime žele potaknuti protivno je svim aktima Europske unije o poštivanju zdravstvenog aspekta - nezadovoljna rješenjem komentira Branka Genzić Horvat.

Istaknula je da udruga trenutno ne planira nove prosvjede. Nastavit će, kaže, pratiti kako se situacija odvija i na vrijeme poduzimati određene korake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:28