'DAJ KOLIKO DAŠ'

Antikvarijat u Hatzovoj ulici: Mjesto gdje kupci sami određuju koliko stoji knjiga

Cilj je privući studente i učenike koji će njegovati tradiciju čitanja, a cijeli je projekt više volonterski pa će i prodavači raditi potpuno besplatno
 Sandra Šimunović/CROPIX

Bez obzira na to koliko novca imaju u džepu, svi studenti i učenici, ali i ostali željni kupnje i čitanja dobre knjige, dobrodošli su u antikvarijat “Daj koliko daš”, koji je prekjučer otvoren u Ulici Pavla Hatza 7. Začetnicima ove ideje Zoranu Anti Juriću i Josipu Bolkoviću nije cilj velika zarada nego očuvanje knjiga i kulture čitanja. Tako će svakom zainteresiranom kupcu prodati knjigu po dogovoru i po prihvatljivoj cijeni, a školarce će savjetovati da budu što bolji studenti i učenici.

Nestaje kultura čitanja

- Kultura čitanja knjiga, poglavito starijih izdanja, sve više nestaje jer je zamjenjuje kultura interneta. Zato smo se i odlučili otvoriti antikvarijat koji je prije svega namijenjen učenicima i studentima. Želimo zadržati knjigu u njihovim rukama što dulje. Zato nam nije najvažnije zaraditi na tome. Ako netko dođe i nema dovoljno novca, a ima želju za određenom knjigom, vrlo rado ćemo je prodati po nižoj cijeni - rekao je Josip Bolković.

Antikvarijat će biti otvoren svaki dan, koliko to zakon bude dopuštao, od 9 do 21 sat, a kako je cijeli projekt više volonterski nego poduzetnički, vjerojatno će i prodavači raditi besplatno. Osim mogućnosti čitanja starih knjiga, od kojih im je trenutačno najstarija ona iz 1909. godine, te mogućnosti kupnje knjiga, studentima je na rapolaganju prostor antikvarijata i za svečane promocije.

Želje velike, prostor premali

- Trenutačno imamo na raspolaganju oko osam tisuća knjiga. Zastupljeni su svi žanrovi i imamo mnogo literature za studiranje, a cilj nam je imati oko 20 ili čak 30 tisuća knjiga. Ipak smo ograničeni veličinom prostora pa ne možemo imati više - objasnio je Zoran Anre Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:12