‘PREDIZBORNI ŽETONČIĆ‘

Arhitekt koji bi trebao biti na čelu komisije za novi stadion: ‘Ne želim u tome sudjelovati‘

Arhitekt Krešimir Ivaniš, jedan od predloženih članova Ocjenjivačkog suda, u otvorenom je pismu rekao da u natječaju ne želi sudjelovati
 Srdjan Vrancic/Cropix

Odluka zamjenice gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević da raspiše javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja stadiona Maksimir, Sportsko-rekreacijski centar Svetice, izazvala je neslaganja i polemike unutar Društva arhitekata Zagreba (DAZ) s kojim je sklopljen ugovor o provođenju natječaja.

Uz odluku o raspisivanju natječaja, opisu nabave, ugovoru s DAZ-om, donesen je i zaključak o imenovanju sudionika javnog natječaja kojim je imenovano i pet članova Ocjenjivačkog suda, a među njima su tri arhitekta i dva predstavnika grada.

No, arhitekt Krešimir Ivaniš čije se ime prvo našlo na popisu članova Ocjenjivačkog suda poslao je otvoreno pismo predsjedniku DAZ-a Tihomilu Matkoviću u kojemu se protivi samom natječaju, te ističe kako ga je upozorio da on u tome ne želi sudjelovati.

- Gradski projekt SRC Svetice treba: snimku, analizu i definiciju stanja i uzroka ranijih grešaka, realno utvrđene sadašnje i prognozu budućih potreba i mogućnosti, model financiranja programa, projekta, gradnje, korištenja i održavanja te najvažnije - vlasništva - ključni je dio Ivaniševa otvorenog pisma predsjedniku DAZ-a.

Uvodno navodi kako se zahvalio na pozivu za članstvo u Ocjenjivačkom sudu, ali se svejedno njegovo ime tu našlo.

- Poštovani predsjedniče DAZ-a i dragi kolega, iako sam Ti mailovima i izravno, zahvalio ali i neopozivo odbio članstvo u Ocjenjivačkom sudu natječaja za Stadion u Maksimiru-SRC Svetice, dobio sam poziv na sastanak 27. 04., uz službeno postavljenje u Ocjenjivački sud, uz potpis i pečat v.d. gradonačelnice! Čemu to? Moj razlog za odbijanja je jasan: rasplitanje nagomilanih, ne samo prostornih i oblikovnih, čvorova oko stadionskog kompleksa ne smije i ne može biti predizborni žetončić ove v. d. Uprave Grada, tek 20-ak dana prije lokalnih izbora! U uvjerenju da ne miniram pripreme, savjetujem Upravi DAZ-a da ne žuri s realizacijom natječaja - započeo je Ivaniš otvoreno pismo predsjedniku svoga društva.

Dalje kaže kako je uspješnom i održivom rješavanju kompleksa u Maksimiru, prostorno oblikovanje važno, ali upozorava da nije jedino niti prioritetno i da mu trebaju prethoditi analize i definicije dostojne urbanističkog i simboličkog značaja. Potom je pobrojao da projekt SRC Svetice treba: snimku, analizu i definiciju stanja i uzroka ranijih grešaka, realno utvrđene sadašnje i prognozu budućih potreba i mogućnosti, model financiranja programa, projekta, gradnje, korištenja i održavanja te vlasništva.

- I izrađeni natječajni Program, rad cijenjenih stručnjaka ali i entuzijazam, kreativna energija i mnoge neprospavane noći natjecatelja, bit će uzaludni bez prethodno riješenih navedenih i sličnih pitanja. Sve navedeno pišem u dobroj namjeri. Opomena su brojni skupi, promašeni i neizvedeni natječaji u domeni javne sportske infrastrukture; neka ovaj najavi novu normalnost, prije svega odgovornost! - napisao je arhitekt Krešimir Ivaniš.

Natječajem se traži idejno rješenje za kompleks od 23 hektara.Tu je planiranje novog Nogometnog stadionskog kompleksa u Maksimiru, gdje bi glavni stadion bio kapaciteta od oko 30.000 sjedećih mjesta, i stadiona Hitrec-Kacian kapaciteta od oko 4000 sjedećih mjesta. Idejno arhitektonsko rješenje odnosilo bi se i na novi atletski stadion, čiji bi kapacitet bio oko 2000 sjedećih mjesta, uz zadržavanje bazenskog kompleksa i dijela postojećih sportskih sadržaja, i uvođenje novih za individualne i grupne sportske i rekreativne aktivnosti, i to tako da bi se otvorio svim skupinama građana.

Predsjednik DAZ-a Tihomil Matković kaže da je njegov kolega Ivaniš sve znao oko natječaja, te da mu je prije 15 dana sve bilo u redu, pristao je sudjelovati u Ocjenjivačkom sudu, a onda se predomislio. Kaže da je to stavljeno u zapisnik i Ivaniš će dobiti zamjenu.

Također je, u kontekstu primjedbi koje ima Ivaniš na natječaj, naveo kako su kao provoditelji natječaja o njima razgovarali i to prije konstituirajuće sjednice koja se trebala održati u utorak, ali do nje nije došlo jer se na sjednici nisu pojavili predstavnici naručitelja, odnosno Grada.

- Stav arhitekata je da stadion treba završiti, a da bi se završio treba poštovati strukovna pravila. A nije prvi puta da se program nadograđuje. Tu su tri stadiona i radi se o ozbiljnom i velikom zahvatu u koji je uključen i intermodalni terminal koji bi riješio prometne probleme istočnog dijela grada. Mi želimo da se stadion završi jer nam to treba - kazao je Matković ističući da taj projekt treba dobro pripremiti.

Politički kontekst, odnosno činjenicu da se natječaj raspisuje neposredno pred izbore nije želio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 23:24