ZG MANHATTAN

Arhitektica: ‘To je monstruozan pristup prostoru. Četiri nebodera od 21 kat i toranj od 36 katova? Za koga?‘

To je agresivno u prostoru jer je udaljenost između zgrada koje su visoke 150 metara samo 12 metara, smatra Mariva Pavković

Marina Pavković

 Bruno Konjević/Cropix

Arhitektica Marina Pavković govorila je o projektu Jarun panorama, ‘malom zagrebačkom Manhattanu‘ u emisiji Novi dan N1 televizije.

Taj se projekt vuče još od 2008. godine, kaže Pavković i dodaje da je zamisao agresivna u prostoru zbog preizgrađenosti na malom prostoru.

- To je mega-projekt mega-preizgrađenosti na jednom uskom trokutu zemljišta gotovo duplo manjem od Zagrebačkog velesajma gdje se gradi na stotine tisuće kvadrata. Četiri nebodera od 21 kat i na drugoj kazeti najviši toranj od 36 katova. To je agresivno u prostoru jer je udaljenost između zgrada koje su visoke 150 metara samo 12 metara. Ovdje urbanizam podupire jedan privatni interes preizgrađenosti, rekla je arhitektica za N1.

Pita se kome se ti kvadrati grade i kaže da jedan neboder ima kvadrata koliko i cijeli blok Badel.

- To je jedan monstruozan pristup prostoru. U Zagrebu se ne gradi na osnovi deficita jer mi ne znamo koliki su deficiti Zagreba. Kome se to gradi kada znamo da je prema zadnjem popisu stanovništva 30.000 Zagrepčana manje, kaže Pavković.

Pojašnjava kako se radi o projektu iz vremena Tatjane Holjevac te da se sada može pretpostaviti da je nova gradska vlast preuzela vruće krumpire prethodne vlasti.

- Gradska vlast se usprotivila ovakvom tipu gradnje i zapriječeno joj je tužbom. Imate situacija kada se trebate i na sudu boriti, pa i izgubiti za neke vrijednosne ideale, rekla je arhitektica.

Ističe da se radi isključivo o profitu.

- Ne može se Zagreb zadovoljiti s 2000 kvadrata vrtića koliko će ondje biti izgrađeno. Puno hrabrije se tu trebalo postaviti, jednako kako se postavilo prema mjeri roditelj-odgojitelj gdje se izgubilo na prvom stupnju. I za to su postojali dokumenti koji su se na sudu pobijali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:23