DUGAČKI REDOVI

AUTOBUSNI KOLODVOR ZAGREB RUŠI SVE REKORDE U sedam mjeseci prodano 65.000 karata više nego lani, zarada oko 6,5 milijuna kuna

Ako je prosječna cijena karte 100 kuna, u blagajnu kolodvora u pola godine slilo se oko 6,5 milijuna kuna
 Tomislav Kristo, Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Autobusni kolodvor obara sve rekorde - u prvih šest mjeseci prodano je čak 64.235 karata više nego lani u istom razdoblju. Da putnici sve više biraju autobus kao prijevozno sredstvo do željene destinacije, uvjerili smo se na samom kolodvoru, gdje su u bilo koje doba dana ispred blagajni dugački redovi putnika koji žele svoje mjesto u autobusu.

Povoljnije cijene

- Stigli smo u Zagreb iz Nizozemske. Sada idemo posjetiti Rijeku i odlučili smo se na prijevoz autobusom jer smo gledali cijene i to je bila najpovoljnija i najbrža opcija do obale. Razmatrali smo i prijevoz vlakom, ali on je preskup, a u Rijeci ćemo iznajmiti automobil te otići dalje, do Istre - kažu Michael Oord i Judith Steultjens iz Nizozemske, kojima gužva na kolodvoru nije bila nepoznata.

Prekoputa klupice na kojoj su putnici sjedili reklamni su plakati autobusnih prijevoznika koji nude prijevoz do Rijeke, Opatije, Rovinja, pa čak i Beča i Graza za manje od 100 kuna.

Upravo su povoljne cijene, ističu u tvrtki Autobusni kolodvor, jedan od razloga zbog kojih se toliko povećao broj putnika.

Pozitivna iskustva

- Statistika pokazuje da poslujemo više od 8 posto bolje nego lani. Do povećanja je došlo zbog smanjenja cijena u autobusnom prijevozu, akcijskih cijena prijevoznika, bolje organizacije, većeg broja polazaka prema različitim destinacijama te zbog slabije konkurencije u prijevozu - istaknula je Ivana Šestić Trohar iz službe za odnose s javnošću Autobusnog kolodvora.

Glavna konkurencija Autobusnom kolodvoru su Hrvatske željeznice, no vlakom se putuje sve manje. Za vožnju vlakom nije se odlučila ni mlada Portugalka koja pohađa međunarodnu školu u Mostaru.

- Često putujem iz Mostara i uvijek idem autobusom. Vlak je skup, a iskustva nisu bajna. Svi kažu da su vlakovi na Balkanu skupi i spori, u što sam se i sama uvjerila putujući željeznicom od Budimpešte do Beograda. Do sada sam autobusom išla iz Mostara, Zagreba, Dubrovnika i Splita i iskustva su potpuno pozitivna - kaže Marta Semeao, te dodala da joj se sviđa što kolodvor ima dobro uređenu internetsku stranicu i na engleskom jeziku.

Ne pamte tolike gužve

Očekuju daljnji porast broja prodanih karata, no ne žele otkriti koliko su točno zaradili. Prema našoj računici, ako je prosječna cijena karte 100 kuna, u blagajnu kolodvora u pola godine slilo se oko 6,5 milijuna kuna, no dio, naravno, ide i autoprijevoznicima.

- Što se tiče prihoda, oni su nešto viši, ali u manjem opsegu jer su prijevoznici spustili cijene voznih karata - dodaju iz AKZ-a.

Mijo Maloča, rukovoditelj putničkog prometa, kaže da ne pamti kada je bilo više putnika, ali da je to rezultat dobre organizacije unutar podružnice.

- Pojačali smo rad blagajni kako se ne bi stvarale velike gužve i stalno se trudimo - kaže Maloča.

Student iz Amerike kojeg smo susreli na kolodvoru krenuo je na Plitvička jezera.

- U hostelu su nam rekli da je to najbolja opcija pa smo kupili kartu - kaže Wayne Beckeymarn iz Teksasa.ƒ

Milka Zanatić (51) Zagreb

Na fotografiji: Milka Zanatić. Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Autobusom putujem jednom godišnje kada moram putovati zbog posla. Uvijek sam imala dobra iskustva s autobusima i zato mi je to jedina opcija kada biram prijevozno sredstvo

Rudy Tomjanović (25) SAD

Na fotografiji: Rudy Tomljanović. Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Odabrao sam vožnju autobusom jer je to bila najjeftinija i najjednostavnija opcija. Po Zagrebu sam koristio taksi, ali za izlete izvan grada najbolje je ići autobusom

Suzana Mlinarić (39) MÜnchen

Na fotografiji: Suzana Mlinarić. Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Uvijek putujem automobilom, no u Zagrebu sam ostala u posjeti rodbini, a suprug je na moru, pa ću mu se uskoro pridružiti. Autobus je povoljniji izbor za putovanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:25