SUKOB U CENTRU ZAGREBA

Bager je već imao upaljene motore, a onda su ga okružili vlasnik i prijatelji: ‘Nećeš srušiti moju zgradu!‘

‘Grad nam bez ikakve osnove uzima 10 stanova, cca 340 m2, koje su nam 2018. oni sami vratili...‘

Damir Glad, vlasnik zgrade

 Damjan Tadic/Cropix

Rušenje stare napuštene zgrade u Paromlinskoj na čijem bi mjestu odlukom Gradskoga poglavarstva iz 2016. trebala biti zelena površina, danas ujutro je zaustavljeno intervencijom vlasnika, koji svoju suglasnost za rušenje nije dao. Motor bagera je već bio upaljen, no vlasnik i nekoliko njegovih prijatelja okružili su bager ne davši mu da počne rušenje.

Komunalni redar, koji je izdao rješenje o uklanjanju nezadovoljan ovakvim razvojem situacije, pozvao je i policiju, no policajci su zaključili kako se ne radi o poslovima iz njihove nadležnosti, te su savjetovali svima da pričekaju sudsku odluku o uklanjanju nekretnine, pa je čitavo rušenje odgođeno. Damir Glad, vlasnik čestice kaže nam kako se boji da će ostati bez svega i to grubom pravnom agresijom na njegovu imovinu. Naime, njegova obitelj je od države 2018. dobila zgradu koja je njihovim precima bila oduzeta u nacionalizaciji 1945. i to nakon dva desetljeća sudovanja.

image
Damjan Tadic/Cropix

Međutim, premda mu prema vlasništvu pripada 10 stanova u spomenutoj zgradi, dvije godine prije nego će je pravomoćno dobiti od Grada u vlasništvo, ona je izmjenama GUP-a proglašena zelenom površinom. Inače, u rujnu ove godine komunalni redar Gradskog ureda za obnovu, izgradnju i prostorno uređenje izdao je rješenje po kojem zgrada treba biti uklonjena jer je opasna, međutim, ako jednom bude uklonjena, na njoj se više neće moći graditi išta, budući da je to mjesto predviđeno za park.

"Novi gradonačelnik, koji je u predizbornoj kampanji govorio kako će biti susretljiv za građane i da će Zagrebom upravljati transparentno, nastavlja se ponašati po modelu prethodnoga gradonačelnika i današnjim postupkom rušenja zgrade želi otuđiti privatnu imovinu bez naknade. Uopće nismo bili obaviješteni o rušenju, niti smo imali kakvu incijativu od strane grada za mirnim rješenjem i obeštećenjem. Rješenje o rušenju je donio komunalni redar bez da je igdje iz rješenja vidljivo na osnovi čega on procjenjuje je li zgrada opasna. Također, riječ je o odluci koja je odmah izvršna, odnosno žalba na nju ne odgađa izvršenje.

image
Damjan Tadic/Cropix

"Grad nam bez ikakve osnove uzima 10 stanova, cca 340 m2, koje su nam 2018. oni sami vratili, a bez da nam za to nude ikakvo obeštećenje. Kada je došlo rješenje o rušenju, otišao sam u Poglavarstvo kako bih im izložio da se radi o privatnom vlasništvu, no uopće me nisu htjeli saslušati. Razgovor je doslovce trajao 5 minuta.

Rušenje je zasad zaustavljeno, no pitamo ga šta dalje?

"Iskreno ne znam, očajan sam. Angažirati ću odvjetnika te razmišljam o podnošenju ustavne tužbe protiv Grada zbog povrede prava vlasništva, no još uvijek se nadam da će Grad željeti ostvariti neku komunikaciju kako bismo svi našli mirno rješenje.", kaže nam Glad.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:32