SUSJEDI U NEVJERICI

Balkon o kojem svi bruje: Gospođa je vidjela građevinskog radnika i pomislila - zašto ne?!

‘Kad nam je najavljivala da to planira napraviti, iskreno nismo vjerovali. I onda su jedan dan samo krenuli radovi‘, kažu susjedi

Balkon u Vrbanićevoj

 Ronald Gorsic/Cropix

"Oprostite, ali ja s novinarima neću razgovarati nego samo s inspekcijom kad i ako dođe" - rekla je za Jutarnji list zagrebačka umirovljenica I.K., inače vlasnica najpopularnijeg balkona u metropoli, čije idejno rješenje ostavlja doslovno bez teksta ama baš svakog promatrača.

Riječ je o balkonu u dvorišnom dijelu zgrade s početka ‘50-ih godina prošlog stoljeća u Vrbanićevoj ulici u centru Zagrebu koji nije vidljiv prolaznicima s ulice. Tom intimnom prizoru se mogu diviti jedino stanari okolnih zgrada čiji prozori domova gledaju na samo dvorište. Vlasnica ga je odlučila proširiti kako bi od njega, pretpostavlja se, napravila ekstra ostavu ali i skriveni botanički kutak u kojem, s obzirom na vrlo uzak prostor omeđen zgradama, direktna sunčeva svjetlost dopire tek par sati dnevno. Kako? Betonski balkon koji je preživio razorni zagrebački a potom i petrinjski potres, odlučila je probiti te improviziranom drvenom konstrukcijom produžiti, proširiti i onda to sve, naravno, i očvrsnuti postavljanjem "čvrstih" temelja - točnije tri drvene dvoipolmetarske nogice ‘potkovane‘ metalom.

image

Balkon u Vrbanićevoj

Ronald Gorsic/Cropix

Pod tim neobično inovativnim balkonom koji je, kako nam govore stanari Vrbanićeve, niknuo krajem svibnja prošle godine, dočekala nas je odbačena cigla. A na njemu se ponosno vijorila visoka biljka nalik palmi, dok su na samom balkonu utočište pronašle i razne druge tegle, kašete, krpe, ptičice...

- Kad nam je najavljivala da to planira napraviti, a bilo je puno prije potresa tako da ovo nema veze s nikakvom obnovom, iskreno nismo vjerovali. I onda su jedan dan krenuli samo radovi. Napravili su joj to majstori odnosno mislim samo jedan čovjek koji je s firmom za koju radi, radio na obnovi susjednog ulaza. Pa ga je tijekom radnog vremena angažirala da joj to napravi u fušu tako da je po tom pitanju eventualne sankcije tog radnika i sam gazda firme bio nemoćan. Majstor joj je izbio balkon i na njemu doslovno ‘posadio‘ te drvene grede – opisala nam je jedna stanarka ulaza.

image

Balkon u Vrbanićevoj

Ronald Gorsic/Cropix

Drugi susjed nam otkriva da je vremešna susjeda, očita ljubiteljica inovativnih rješenja, njega prvo tražila da joj to napravi tj. da joj balkon proširi s gredama.

- Nisam htio to raditi jer nije imala nikakvu dozvolu za to. Iako se u te sve radove kužim i ne bi mi bio nikakav problem. Ne znam što bih rekao. Meni osobno ne smeta kad to gledam odozgo, ali opet ako sve to koči bilo kakve druge radove jer se ne mogu dobiti dozvole, onda je to ozbiljan problem – pojašnjava nam, pak, susjed koji gleda ‘s visoka‘ na sporni balkon i kojem je bitan, s osmjehom dodaje, mir u kući, zgradi...

image

Balkon u Vrbanićevoj

Ronald Gorsic/Cropix

Od susjeda doznajemo i da je Državnom inspektoratu sporni balkon prijavljen početkom lipnja prošle godine.

- Od tada on neometano i dalje stoji, susjeda ga i dalje neometano koristi, a mi povratnih informacija nemamo jel se što poduzelo ili nije po tom pitanju. No vidimo očito da nije. Nisu naši stanovi toliko mali a i imamo ostave pa baš nije nužno da žudimo za ekstra prostorom. Uostalom, susjedi u toj njezinoj vertikali su si ogradili balkone na isti način, jedino je ona odskočila. Sreća pa ne postoji opasnost da se to na nekoga sruši jer taj zajednički prostor se baš i ne koristi, nije uređen - dodaje stanar još.

Ima i onih stanara koji su samo ironično dodali: ‘Kakva zemlja takvo i bezakonje jer svatko radi što hoće‘.

image

Balkon u Vrbanićevoj

Ronald Gorsic/Cropix
image

Balkon u Vrbanićevoj

Ronald Gorsic/Cropix
image

Balkon u Vrbanićevoj

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 10:03