Bandić: 'Bolju vodu u životu nisam pio'

Jake snage Gradskog poglavarstva, predvođene gradonačelnikom Milanom Bandićem, napile su se danas vode iz hidranta u Vrbanima III, nakon čega je gradonačelnik najavio da će od sada on biti na čelu kriznog stožera.



Za razliku od proslave pravoslavnog Božića, kada je, podsjetimo, Bandić koljivom prvo nahranio svog kolegu i dobrog prijatelja Duška Ljuštinu, ovaj put je čašu vode prvi popio Bandić. Žeđ je očito nadvladala pa je nakon prve uslijedilo još nekoliko čašica vode koju je gradonačelnik ispio naiskap. Svoj red je zatim dočekao i pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar.



Međutim, nakon kratkog osvježenja i Bandićeva zaključka kako u životu nije pio bolju vodu, uslijedili su napadi nekolicine okupljenih stanara Palinovečke ulice i novinara.



Šostar tvrdi kako su lani samo četiri uzorka pokazala da je u vodi povećana koncentracija mineralnih ulja, što je, kako je rekao, premalo da bi on o tome morao znati

Gradski čelnici ostali su ustrajni u svojim tvrdnjama da do srpnja ove godine nisu znali za problem zagađene vode, unatoč dokumentu koji je danas objavio Jutarnji, a iz kojega je jasno da je gradski Ured za zdravstvo o tome šutio od listopada 2006. godine.



Šostar se branio tvrdnjom kako su lani samo četiri uzorka pokazala da je u vodi povećana koncentracija mineralnih ulja, što je, kako je rekao, premalo da bi on to morao znati.



Na pitanje tko će snositi posljedice zbog toga što stanari kontaminiranih zgrada Vrbana III nisu već nakon tih prvih loših rezultata analiza bili upozoreni da ne piju vodu te je li voda s gradskih vodocrpilišta sigurna za piće, Bandić je planuo.



- Tko će snositi posljedice? Moja mama! Ja sam odgovoran! Odgovoran sam i kada ugine golub na trgu. Ja sam od sada na čelu kriznog stožera uz Lacu i svakih 48 sati ću biti tu. Spreman sam i ustupiti svoju kupaonicu građanima. Imam i tuš i kupaonicu koje dajem od srca! - uzrujano je rekao Bandić te poručio novinarima da nikada neće biti uz ljude koliko može biti on.



Na pitanje hoće li pročelnik Šostar dati ostavku kao najodgovornija osoba za brigu o zdravlju građana, Bandić je stao u obranu svoga dugogodišnjeg kolege.



- Pustite sad ostavke. Pričekajte, doći će vrijeme za smjene, a sada prvo treba riješiti problem. Najbitnije je da je voda u Zagrebu pitka. Nećete uspjeti natjerati Zagrepčane da ne piju tu vodu! Je l’ vi mene kužite?! Voda s vodocrpilišta je potpuno ispravna! - izderao se Bandić.





Brkljačić: 'Šef mi je pročelnik Šostar'



Nada Brkljačić, glavna sanitarna inspektorica i potpisnica dokumenta koji dokazuje odgovornost gradskog ureda za zdravstvo je na pitanje tko joj je šef odgovorila pred okupljenim stanarima i novinarima - pročelnik ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar. Time je zapravo potvrdila tko je, hijerarhijski gledajući, trebao prvi doznati za slučaj zatrovane vode i odmah obavijestiti stanare da je ne piju. Podsjetimo, za sada je u aferi Vrbani III okrivljen i smijenjen jedino Josip Čulig, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba. 






Ivana Krnić, Sergej Trajković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:28