ZAGREPČANI NA DODATNOM UDARU

Bandić dao suglasnost: Nakon ZET-a poskupljuje i voda. Računi će biti veći za 30 posto!

Unatoč nižem PDV-u koji je za vodu smanjen s 23 posto na 10%, voda je za Zagrepčane skuplja

Za sve Zagrepčane osim javnog gradskog prijevoza sutra poskupljuje i cijena vode!

Gradonačelnik Milan Bandić u poslijepodnevnim satima dao je suglasnost Zagrebačkom holdingu za povišenje cijena pa će tako od sutrašnjeg dana cijena vode za kućanstva umjesto dosadašnjih 11,22 kune po kubiku stajati 13, 47 kuna.

Uvedena je i fiksna mjesečna naknada od 18,41 kunu po računu. Unatoč nižem PDV-u koji je za vodu smanjen s 23 posto na deset posto, voda je za Zagrepčane skuplja za gotovo 20 posto, no zbog fiksnog nameta će ukupni računi biti veći za 30 posto.

Kada su u pitanju gospodarski subjekti voda je pojeftinila za 8,5 posto, pa sada umjesto 28 kuna po kubiku stoji 25,6 kuna, dok će fiksnu naknadu po računu morati plaćati od 55 do 550 kuna.

U strukturi cijene vodne usluge najviše je porasla cijena za pročišćavanje otpadnih voda; za kućanstva je 65,3 posto skuplja, dok je za ostale korisnike ta naknada porasla za 37,5 posto. Tako će za građane, pa i za one koji nisu spojeni na pročistač otpadnih voda, od danas ta naknada umjesto 2,83 kune stajati 4,68 kuna.

Uz vodu, kao što je odnedavno poznato sutra poskupljuje i javni gradski prijevoz i to gotovo za 30 posto.

Cijena karte kupljene izvan vozila bit će 12 kuna, karta kupljena u vozilu stajat će 15 kuna, karta kupljena sms porukom 12 kuna, dok će e - vrijednosna karta stajati 10 kuna. Studentski, učenički i umirovljenički pokazi stajat će 120 kuna na mjesec, dok će radnički skočiti s 290 na 360 kuna.

Javni gradski prijevoz dijelom poskupljuje i zbog preinvestiranja gradske uprave u prošlosti na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Nabava niskopodnih tramvaja stoji nas 500 milijuna kuna na godinu, dok je ZET, u šest godina koliko su brojne kategorije bile u potpunosti oslobođene od plaćanja prijevoza, izgubio oko 600 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:15