POSKUPLJENJE

BANDIĆ DIŽE CIJENE PARKINGA U SVIM ZONAMA I GARAŽAMA! Otkrivamo koliko će iznositi nove cijene, od svibnja naplata do ponoći, a uvodi se i peta zona!

 
 HANZA MEDIA

Cijena parkirne karte u prvoj bi zoni mogla skočiti sa 6 na 10 kuna, u drugoj sa 3 na 5, u trećoj sa 1,5 na 2 kune i u novoj, petoj zoni bi mogla iznositi jednu kunu po satu.

Ovo je, naime, tek jedan od prijedloga iz dokumenta koji prvi donosi Jutarnji list, a koji je prije nekoliko dana Holding uputio prema Gradu na temu povećanja cijena parkiranja u cijelome Zagrebu. Osim javnih parkirališnih mjesta, Holding je predložio i povećanje cijena u javnim garažama, ograničenje parkiranja unutar jedne zone te da se od 1. svibnja produži naplata parkiranja u prvoj zoni do ponoći.

Prema prvim procjenama, s novim cijenama bi godišnja dobit Holdinga, odnosno podružnice Zagrebparking, porasla za čak 38,7 milijuna kuna.

Najviše pitanja se ipak postavlja oko nove pete zone. U Gradu su ranije rekli kako će peta zona biti od Rudeša do Jelkovca te da će stanari plaćati parking po simboličnim cijenama od 75 lipa za sat do 10 kuna za mjesečnu kartu. U prijedlogu Holdinga nigdje ne piše koji dio grada će obuhvatiti nova zona, ali stoji da će naplata parkinga iznositi jednu kunu po satu, dnevna će iznositi 10 i povlaštena 15 kuna, što je već veća cijena nego što se najavljivalo.

Ipak, ovo je samo prijedlog i na Gradu je da konačno odluči koje će biti cijene te kada će se nova naplata uvesti. Što se tiče četvrte zone, u njoj se ništa neće mijenjati.

S druge strane, ovo je prvo veliko poskupljenje parkinga u zadnjih šest godina jer je do sada bila praksa da su cijene u pravilu padale, i to otprilike oko lokalnih ili predsjedničkih izbora.

Prvo veliko sniženje bilo je 2010. godine kada je sat parkinga u prvoj zoni pao sa 14 na 12 kuna, pa godinu dana kasnije, kada je cijena u prvoj zoni pala za još dvije kune, baš prije parlamentarnih izbora.

Analize

U 2013. su bili lokalni izbori koje su građani dočekali s cijenom od 8 kuna po satu u centru grada, a jednu kunu manje, a zadnje pojeftinjenje je bilo prije četiri godine kada je cijena parkinga u prvoj zoni pala na današnjih šest kuna.

Oporbeni gradski zastupnici kažu kako je svaki put u pitanju bio običan predizborni trik i da sada Grad i Holding moraju krpati manjke u proračunu.

- Gradonačelnik prije izbora smanji cijene parkiranja i javnog prijevoza samo da bi ih nakon izbora vratio na staro ili čak poskupio. Zbog njegovih naglih odluka sigurno je došlo do velikih rupa u proračunu pa se one krpaju na ovaj način iz džepa građana - kaže Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica GLAS-a.

S njom se slaže i Tomislav Stojak, gradski zastupnik HNS-a.

- Prijašnja sniženja cijena nisu bila popraćena nekim relevantnim analizama i studijama nego su se cijene formirale prema mišljenju gradonačelnika. Tako je i sada i zbog toga bi Grad trebao javno objaviti analizu prema kojoj su oni došli baš do tih cijena.

Javne garaže

Rekao sam ranije kako sve ovo upućuje da je Holding u ozbiljnim financijskim problemima i da se onda na ovaj način krpaju rupe u proračunu - smatra Stojak.

Prema usporedbi s drugim gradovima, u Rijeci sat parkinga dođe 10 kuna, u Zadru je u doba sezone 12, a u Dubrovniku čak 75 kuna po satu. Slično je i u drugim europskim metropolama. U centru Budimpešte je sat 1,60 eura, u Amsterdamu prosječno 4,45 eura, a u Londonu čak 10,40 eura po satu. U dokumentu Holdinga stoji kako su analizom zaključili da je cijena parkiranja u javnim garažama susjednih glavnih gradova veća od cijena satnog parkiranja u javnim garažama podružnice Zagrebparking, primjerice, u Ljubljani je cijena 14.25 kuna po satu.

Navode, također, kako su njihove cijene jeftinije i od domaćih konkurenata, kao na primjer, u centru grada u podzemnoj garaži Cvjetni sat parkiranja stoji 12 kuna. Zato predlažu povećanje cijena parkinga u javnim garažama Gorica, Kvatrić i Jelkovec za 2, Rebro i Svetice za 3, Langić i Petrinjska za 4 te Tuškanac za 5 kuna.

Sandra Švaljek, nezavisna gradska zastupnica, smatra kako su ovi potezi dokaz da Gradska uprava ne vodi sustavnu politiku urbane mobilnosti.

Novi sustav

- Na promet bi u Zagrebu trebalo gledati cjelovito te poticati poželjno i zdravo ponašanje niskim cijenama javnog prijevoza, izgradnjom garaža na rubnim dijelovima grada, višim cijenama parkiranja u centru grada i organiziranjem integriranog prijevoza iz rubnih gradskih i prigradskih područja.

Tako bi se smanjio ulazak u središte grada osobnim automobilima te smanjile prometne gužve i zagađenje. Ovo poskupljenje nije dio takve politike jer nije popraćeno ostalim nužnim mjerama, i očito je motivirano samo potrebom za dodatnim prihodima Zagrebačkog holdinga - kaže Švaljek te dodaje kako će uvođenje pete zone samo potaknuti građane da dolaze s autom u centar umjesto da ostave auto doma i plate parking.

U prijedlogu Holdinga stoji kako su na zahtjev stanara užeg centra grada odlučili produljiti vrijeme naplate sa 21 sat do ponoći. Produljena naplata bi se obavljala u razdoblju od 1. svibnja do 31. prosinca, odnosno u vrijeme najveće turističke posjećenosti, dok bi ostatak godine bila i dalje do 21 sat. Produljena naplata će biti i u drugoj i trećoj zoni, gdje se trenutno obavlja do 20 sati. Osim toga, građani više neće moći s kartom iz prve zone parkirati i u drugim zonama te će biti ograničeni na svoju zonu. S novim sustavom naplate će Holding godišnje dodatno uprihoditi čak 38,7 milijuna kuna.

S dodatnim novcem planiraju ugraditi u javne garaže još punjača za električna vozila, ekološki prihvatljiviju rasvjetu te defibrilatore. Ujedno, ove mjere će se odraziti i na samu prometnu kulturu Zagreba.

U novom prijedlogu Zagrebačkog holdinga stoji kako će ovim mjerama potaknuti građane na korištenje javnog prijevoza te ujedno smanjiti emisije stakleničkih plinova koji najviše dolaze iz automobila.

Prijedlog novih cijena parkinga u gradu Zagrebu

1. ZONA

10 kuna sat

dnevna karta 100 kuna

povlaštena (stanari) 100 kuna

2. ZONA

5 kuna sat

dnevna karta 60 kuna

povlaštena (stanari) 60 kuna

3. ZONA

2 kune sat

dnevna karta 20 kuna

povlaštena (stanari) 25 kuna

5. ZONA

sat 1 kuna

dnevna karta 10 kuna

povlaštena (stanari) 15 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:48