ZAMJENA

BANDIĆ DRŽAVI DARUJE DVIJE ZGRADE U CENTRU U ZAMJENU ZA KULTNU KAVANU CORSO? Gradske nekretnine vrijede više od zgrade u kojoj je kavana

 
 Tomislav Zoric, Ronald Gorsic / HANZA media

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak 26. listopada, osim glasanja o tzv. zakonu lex šerif, koji je privukao najveću pažnju javnosti, trebalo se glasati i o “prijedlogu zaključka o sklapanju ugovora o zamjeni nekretnina (Kavana Corso)”, čiji je predlagatelj gradonačelnik Milan Bandić.

Naime, prostor Kavane Corso u vlasništvu je države, gradonačelnik Bandić već više godina pokušava taj atraktivan prostor na uglu Gundulićeve i Ilice prepisati u gradsko vlasništvo, a početkom ove godine s ministrom državne imovine Goranom Marićem napokon je dogovorio kako će to izvesti. Grad Zagreb državi će u zamjenu za Kavanu Corso dati dvije nekretnine, cijelu zgradu u Šenoinoj 30 koju koristi Visoki prekršajni sud i poslovni prostor na prvom katu zgrade u Frankopanskoj 1 koju koristi Ministarstvo financija.

Ipak, ovu točku dnevnog reda gradonačelnik Bandić ipak je odlučio povući. Cijela priča o zamjeni nekretnina počela je u travnju kada se Bandić obratio ministru Mariću, a odmah potom su Grad i Država, svaki posebno, naručili procjenu tržišnih vrijdenosti nekretnina.

Za Grad su procjenu radile tvrtke ING Ekspert i Veridon i prema njihovim procjenama gradski prostor u Frankopanskoj od 715 metara kvadratnih vrijedi 10,6 milijuna kuna, dok je zgrada u Šenoinoj od ukupno 1900 metara kvadratnih procjenjena na 26,9 milijuna kuna. Kavanu Corso, koja ima ukupno 915 kvadrata, procijenili su na 26,2 milijuna kuna.

Procjene vrijednosti

Za Državu je procjenu radila tvrtka Centar akcija koja je gradski prostor u Frankopanskoj procijenila na 10,3 milijuna kuna, gotovo identično kao i tvrtka koja je radila procjenu za Grad Zagreb. Međutim procjene vrijednosti za ostale nekretnine su se razlikovale. Šenoninu je Centar akcija procijenila na 21 milijun kuna, što je gotovo šest milijuna kuna manje od gradske promjene, dok je Cavana Corso procjenjena na 29,7 milijuna kuna, odnosno za 3,7 milijuna više od procjene tvrtki koje je angažirao Grad.

Plombe i tereti

Kako je postojala razlika u elaboratima, Grad i Država obratili su se Visokom procjeniteljskom društvu RH koje je imao određene primjedbe tek na procjenu zgrade u Šenoinoj. Nakon ponovog ispitivanja vrijednosti nekretnine, ustanovljeno je da ta zgrada vrijedi 19,8 milijuna kuna.

Prema ugovoru koji su trebali potpisati, Grad bi Državi dao nekrenine vrijedne 30,3 milijuna kuna, dok bi Država Gradu dala kavanu Corso čija je vrijednost 29,8 milijuna kuna. U tom poslu, Grad bi, dakle državi dao pola milijuna kuna. Osim toga, na toj zgradi postoje određene plombe i tereti i trenutno je u tijeku sudski postupak u kojem Grad Zagreb traži uknjižbu vlasništva na nekretnini. Ukoliko se Grad ne bude mogao upisati na tu nekretninu, morat će obeštetiti Državu drugom nekretninom.

Radovi preuređenja u prostoru Kavane Corso započeti su početkom listopada, a investitor nije ni država, koja je trenutačno još njezin vlasnik, a ni Grad Zagreb, koji bi njezin vlasnik trebao postati. Investitor radova u Kavani Corso privatna je tvrtka Splendid Corso d.o.o., čiji je vlasnik Božo Crnjac, najpoznatiji kao vlasnik poznatog zagrebačkog restorana Okrugljak. Dok traju radovi u prostoru kavane, u jednom izlogu pojavila se umjetnička instalacija dizajnera cvijeća Saše Šekoranje, a direktorica tvrtke Splendid Corso Danijela Gajski najavila je kako će svaki izlog imati svoju umjetničku priču koje će se otkrivati svakog petka.

Tvrtka Splendid Bože Crnjca unajmila je prostor Kavane Corso još krajem 90-ih od Grada Zagreba, kojem je u to vrijeme taj prostor dan na upravljanje. Crnjčeva tvrtka tada je započela preuređenje i uređen je strop kavane sa štukaturama po uzoru na one iz 1906., kada je otvorena. No 2002. Gradskom uredu za imovinskopravne poslove podnesena su tri zahtjeva za povrat imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine, preuređenje je zaustavljeno te je posljednjih 15 godina, od kada traju postupci povrata, taj prostor zatvoren.

Kum i prijatelj

Božo Crnjac 2002. osnovao je tvrtku Splendid Corso d.o.o., koju je 2014. zatvorio te odmah potom otvorio novu, istoimenu tvrtku u kojoj je direktorica njegova kći Danijela Gajski, inače vlasnica restorana Dubravkin put i jedna od najbližih prijateljica kćeri Ivice Todorića, Ive Balent.

Sin Bože Crnjca, Ivan Crnjac, priveden je kao Todorićev glavni financijski direktor Agrokora, a on je i kum i najbolji prijatelj starijeg sina Ivice Todorića, Ante Todorića.

Ivica Todorić jamčio je za 1,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka kredita kojim je Božo Crnjac tijekom 90-ih u pretvorbi kupio ugostiteljsko poduzeće Splendid sa 39 restorana i lokala na najboljim gradskim lokacijama.

Gradonačelnik ima mnoštvo argumenata za zamjenu nekretnina koju predlaže: za zgrade u Frankopanskoj i Šenoinoj Grad od države naplaćuje najam od samo pet kuna mjesečno po četvornome metru, Gradu Zagrebu turistički i povijesno vrlo je važna revitalizacija njegovih kavana, a Grad zasigurno ime neke obveze prema investitoru koji je prije 15 godina uložio financijska sredstva u početak preuređenja koje je naprasno zaustavljeno.

Ministar državne imovine: 'Odgovaraju nam obje lokacije'

Iako je točka o zamjeni nekretnina između Grada i države bila planirana za ovu sjednicu Skupštine, povučena je jer s Ministarstvom državne imovine nisu do kraja riješeni tehnički detalji.

Naime, kako nam pojašnjava ministar državne imovine Goran Marić, pismo namjere je potpisano, procjene su izvršene, međutim, država će možda umjesto nekretnine u Šenoinoj zauzvrat tražiti neki drugi prostor koji je prioritetniji. Zato još traju usuglašavanja s drugim ministarstvima. Frankopanska će sigurno pripasti državi jer je Ministarstvo financija to naznačilo kao prioritet, a Šenoina možda, ako se u međuvremenu ne utvrdi da postoje bitniji prostori.

- Načelno, odgovara nam i jedna i druga lokacija, ali postoji mogućnost da utvrdimo još neke lokacije koje bi nam trebale - pojašnjava ministar Goran Marić, koji je uvjeren da će se do iduće sjednice Skupštine to dogovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:33