POMAK ILI...?

BANDIĆ I PREDSTAVNICI DINAMA SASTALI SE U VEZI STADIONA Sadašnje zdanje se ruši, otkriveno i kada bi najranije mogla krenuti gradnja novog stadiona

 
Ilustracija
 / Zoran Škorić

U 2021. godini mogla bi krenuti gradnja novog maksimirskog stadiona. To je neka najoptimističnija prognoza koju su danas iznijeli u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu nakon sastanka gradonačelnika Milana Bandića s predstavnicima GNK Dinamo Zagreba. Tema sastanka bio je Program javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za SRC Svetice u sklopu kojega je zamišljeno rušenje starog i gradnja novog nogometnog hrama Dinama.

- Projekcija jest da do konca godine imamo idejno rješenje koje će biti rezultat urbanističko-arhitektonskog natječaja te da sljedeće godine krenemo u izradu projektne dokumentacije i ishođenje svih potrebnih dozvola kako bi se moglo krenuti s gradnjom. Vrijeme koje će proći do početka gradnje se može iskoristiti za pripremu dokumentacije za uklanjanje postojećih objekata i za sve ostale pripreme radnje – rekla je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Ruši se stari stadion

Pročelnica je zatim dodatno potvrdila da će se ići s rušenjem postojećeg stadiona te da će se izgraditi novi na istom mjestu. Kako je navela, godinama se odgađa ta odluka koja se sada mora provesti zbog narušene statike građevine te dodala da se preinakama sadašnjeg stadiona ne mogu ispuniti svi zahtjevi FIFA-e i UEFA-e.

Što se tiče novog stadiona, Jerković je navela da će imati 30.000 gledališnih mjesta te da će pored njega biti sagrađen i pomoćni stadion s tri do četiri tisuće natkrivenih sjedećih mjesta, kao i nova upravna zgrada s uredskim prostorima. Osim toga, u sklopu gradnje SRC Svetica će još biti i velika atletska tribina s raznim terenima na otvorenom, a u plan gradnje obuhvaća i podzemnu garažu te novo južno okretište tramvaja. Sve u svemu radi se o površini od 23 hektara u užem obuhvatu, odnosno 32 hektara u širem krugu gdje je uključena garaža i okretište.

O financijama Jerković nije govorila već je samo rekla kako će projekt biti realiziran kroz partnerski odnos Grada te Dinama. Isto je potvrdila i Vlatka Peras, predsjednica Uprave Dinama koja je napomenula kako se oko financiranja gradnje novog stadion moraju dogovoriti s Gradom, no istaknula je kako se veseli realizaciji partnerskog odnosa.

- Kao što već znate, 9. ožujka je održana skupština Dinama na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o rušenju postojeće strukture maksimirskog stadiona, a mi smo još ranije Gradu dostavili svoj program potreba – kazala je Peras.

Privremeno u Osijek ili Rijeku

Dok ne krene gradnja, odnosno dok se ne sruši stadion, Dinamo će i dalje igrati na Maksimiru, a nakon toga će se preseliti na Rujevicu ili stadion Osijeka, istaknula je Peras, dodavši kako su to jedini stadioni na kojima klub može igrati.

/ Zoran Škorić
Ilustracija

Jutarnji list je još u studenom prošle godine pisao o izgledu novog stadiona, a sve više informacija upućuje da će upravo i tako izgledati. U dokumentima koje posjeduje Jutarnji stoji da će novi stadion na kojem će igrati Dinamo i hrvatska reprezentacija biti IV. kategorije, imat će kapacitet između 28 i 30 tisuća gledatelja, sva mjesta bit će sjedeća i cijeli kompleks za gledatelje bit će natkriven. Budući da Dinamo svoje utakmice igra do sredine prosinca te drugi dio sezone početkom veljače, sam stadion imat će grijanje, a razmatraju se opcije grijanja s krovne konstrukcije, odnosno grijana sjedala. Bit će u potpunosti nogometni, što znači da neće imati atletsku stazu, već će tribine ići do samog terena. Pet posto kapaciteta stadiona bit će rezervirano za osobe s invaliditetom. Sam teren bit će dug 105 metara, a širina će mu biti 68 metara.

Sjedalice na tribinama bit će individualne, preklopne, izrađene od nelomljivog i nezapaljivog materijala, a gledatelji će imati priliku gledati u dva velika semafora. Semafori će stajati na sjevernoj, odnosno južnoj tribini. Ujedno se predviđaju novi prostori za nogometnu školu koja će imati 15 svlačionica, šest svlačionica za trenere, teretanu, 2 bazena, ambulantu. U Internatu za mlađe uzraste bit će i 30 dvokrevetnih soba te tri učionice. Izgled novog stadiona, još uvijek se ne zna, ali vrlo vjerojatno će se raspisati međunarodni javni natječaj prema sličnim propozicijama koje smo naveli i tek nakon odabira budućeg izgleda stadiona, znat će se i njegova točna cijena. Nije tajna da gradska uprava, kao i ona Dinamova, želi funkcionalan stadion prema uzoru na onaj u Budimpešti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:22