ZAPUŠTEN I OPASAN

BANDIĆ KRIVI GRAĐANE, A NI GRAD NIJE ULAGAO U SVOJU IMOVINU 'Strah me da se taj gradski stan iznad mene ne uruši'

 
Obitelj Lukač živi ispod gradskog stana koji neodržavan i uništen pa im probija vlaga po zidovima.
 Davor Pongračić / CROPIX

Te kobne nedjelje Luja Lukač je mislila da će umrijeti. Snažan potres izbacio ju je iz kreveta i tih desetak sekundi držao u neizvjesnosti. Kad je podrhtavanje stalo, podigla je oči prema stropu i čekala sa strepnjom hoće li se sve srušiti na nju.

Nije to prvi put da se tako osjećala. I prije, kad bi pao obilan snijeg, ona bi pogledala prema stropu. Isto je radila i onih dana kada kiša ne bi prestajala padati te svaki put kad bi čula neki zvuk iznad svoje glave. Zapravo, ona u strahu živi već više od 12 godina, otkako se u stanu iznad nje urušio strop.

Živčani slom

Lukač živi u zagrebačkim Gajnicama, u suterenu jedne etažirane kuće. Iznad nje je samo još jedan stan, za koji zemljišne knjige kažu da pripada Gradu Zagrebu. U tih 12 godina nitko iz Grada ili pak GSKG-a, koji upravlja zgradom, nije sanirao urušeni strop.

- Ne mogu u svojoj kući biti u miru, samo čekam trenutak kada će se sve urušiti. Kad je udario potres, doživjela sam živčani slom i više nemam hrabrosti otići na kat vidjeti je li šteta postala još veća. Sve što znam jest da moj strop ne može zauvijek izdržati - priča nam Lukač, koja nam je prije razgovora napomenula da nije htjela ići s ovom pričom u medije, da se nadala da će se njen problem nekako riješiti.

No, onda je na televiziji vidjela izjavu gradonačelnika Milana Bandića, koji je rekao da su građani krivi za oštećenja na svojim zgradama jer nisu ulagali u svoju imovinu. Tu joj je bilo dosta. Odlučila je napokon progovoriti.

Zagreb, 020420.
Lovacki put 17.
Obitelj Lukac zivi ispod gradskog stana koji neodrzavan i unisten pa im probija vlaga po zidovima.
Na fotografiji: Luja Lukac pokazuje mjesto u kupaonici gdje je pao komad zbuke.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Luja Lukač pokazuje mjesto u kupaonici gdje je pao komad žbuke.

Njena priča počinje 2007. godine, kad je kupila spomenuti stan u Gajnicama. Iznad nje je tada živjela jedna zaštićena stanarka u gradskom stanu koja je te iste godine preminula. Godinu poslije urušio se strop. Lukač je osobno išla od šaltera do šaltera i molila redom gradske službenike da saniraju štetu u svom objektu. Nije bilo sluha pa je odlučila sama pronaći radnike koji će to napraviti, bila je spremna napraviti sve o svom trošku pa da joj Grad onda naknadno plati za sanaciju. Tu se onda aktivirao GSKG, koji je pronašao firme za sanaciju, samo je problem bio to što su njihove ponude bile dva, pa i tri puta skuplje od onih koje je ona pronašla. Predložila je Gradu i GSKG-u da nađu neku povoljniju ponudu i tu su pregovori stali.

Sljedeći službeni odgovor koji je dobila od gradskih službi jest da će Grad prepustiti spomenuti stan državi jer im se ne isplati popraviti štetu na objektu.

Zatim je krenulo prebacivanje loptice odgovornosti koje, naime, traje još i danas. Upitali smo prvo Grad planira li sanirati štetu na stanu u Gajnicama. Dobili smo odgovor u kojemu navode da oni nisu vlasnici toga stana, već da su ga 31. svibnja 2019. predali u posjed Ministarstvu državne imovine.

Poslali smo zatim upit spomenutom ministarstvu. Oni su nam odgovorili da je stan u zemljišnim knjigama upisan kao vlasništvo Grada Zagreba te da isti nije u njihovoj nadležnosti.

- Grad Zagreb nositelj je svih vlasničkih prava i obveza vezanih uz predmetnu nekretninu, stoga Vas molimo da navedena pitanja uputite Gradu Zagrebu - stoji u nastavku odgovora.

Buđenja

Dakle, ni Grad ni država i dalje ne žele preuzeti odgovornost, iako im je sud naložio da to učine. Naime, Lukač je svoj problem odnijela na sud, koji je donio odluku da se Grad i država dogovore oko spomenutog stana te da se on hitno sanira.

- Nalaže se strankama da o stanju nekretnine, odnosno stana na 1. katu, i to prvenstveno prostorije koja je zatrpana zarušenim dijelom stropne konstrukcije, hitno izvijeste upravitelja zgrade GSKG radi otklanjanja otpada nastalog zarušavanjem stropa, s obzirom na utvrđenu ozbiljnu opasnost za život u navedenoj nekretnini, na koju je na očevidu upozorio sudski vještak, ing. Valentino Eter, te da u roku od 8 dana dostave dokumentaciju potrebnu za vještačenje - stoji u rješenju suda.

To rješenje je doneseno u listopadu 2018. i još nitko ništa nije napravio. I sve to vrijeme, pogotovo sada nakon potresa, Lukač i dalje ne zna hoće li se ujutro probuditi ili će u snu sve pasti na nju.

Nalaz sudskog vještaka: Predloženo hitno saniranje stropa

Opasnost nastalu zbog urušavanja stropa u gradskom stanu procijenio je za potrebe suđenja stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Valentino Eter.

- Strop na katu je otpao od dugotrajnog procjeđivanja oborinske vode koje nije sanirano te se ostaci stropa mogu i dalje natapati a opterećenje međukatne konstrukcije povećavati - piše u nalazu. Zato je predložio hitno saniranje kako ne bi došlo do daljnjeg propadanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:31