DRASTIČNA ODLUKA GRADA

BANDIĆ OBUSTAVIO FINANCIRANJE HNK Zlatar: 'Ne može, to je protuzakonito!'

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandića donio je odluku da od danas prestaje financirati zagrebački HNK, povrdila je Jutarnjem dogradonačelnica Zagreba Vesna Kusin. Riječ je o iznosu od 40-ak milijuna kuna kojim Grad Zagreb financira program HNK, kazališta u većinskom vlasništvu države.

MINISTRICA ZLATAR VIOLIĆ ŽELI DOGOVOR S BANDIĆEM Dolazi li u HNK Dubravka Vrgoč?

- Ministrica kulture Andrea Zlatar izbacila nas je iz odlučivanja, nije uvažila naš prijedlog da v.d. intendanta kazališta ostane Ana Lederer (kojoj je mandat istekao 1. 9.), na svoju ruku obezglavila je HNK Zagreb, stoga neka odsad snosi sve posljedice svojih odluka, pa tako i financijske - rekla je Vesna Kusin, dodajući da zahvaljujući takvom potezu središnje nacionalno kazalište prvi put u povijesti nema ni intendanta ni v. d.

Kako je ispričala Vesna Kusin, prošli su se utorak predstavnici Ministarstva našli s predstavnicima Grada. Grad je tražio da v.d. ostane Lederer, da bi Andrea Zlatar preko zamjenika Berislava Šipuša poručila da se s time ne slaže.

- Zatim je u petak, a da nije obavijestila Grad i da takva odluka nije prošla Vladu, poslala rješenje o raskidu radnog odnosa Ani Lederer, o čemu sam ja doznala tako što mi je Ana Lederer u petak poslala SMS. Ideja Grada bila je, naime, da Lederer ostane v.d. dok se ne izglasa novi zakon i dok se ne raspiše natječaj za novog intendanta samo zato da se kazalište ne bi dovodilo u još stresniju situaciju od one u kojoj je bilo u zadnjih godinu dana i da se ne stvaraju novi skandali - kaže Vesna Kusin, koju je inače Andrea Zlatar smijenila s mjesta ravnateljice Galerije Klovićevi dvori.

Kazalište trenutno nije samo bez čelnog čovjeka nego su, kako nas je izvijestila dogradonačelnica, i direktori Baleta, Drame i Opere u petak dali ostavke. Na pitanje što će sada biti s v.d. intendanta HNK, dogradonačelnica je poručila da ministrica sada može sama nastaviti voditi igru jer je Grad iz nje izbacila.

Ministarstvo kulture jučer se u povodu cijele situacije oglasilo priopćenjem u kojem se objašnjava da Grad zanemaruje zakonske propise.

U priopćenju se prvo ističe da je ministrica kulture u petak uputila Ani Leder Odluku o isteku Ugovora i pismo zahvale na dosadašnjem radu u HNK. Riječ je bila o ugovoru na određeno vrijeme od 1. rujna 2009. do 1. rujna 2013. koji su sklopili bivši ministar kulture Božo Biškupić i Ana Lederer. Kako time Ana Lederer više nije zaposlenica kuće, ona ne može biti ni v.d. intendanta - Ministarstvo se ovdje poziva na članak 25. temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama kojim se propisuje da se za zasnivanje radnog odnosa za sve poslove u javnim službama raspisuje javni natječaj. “Budući da se za imenovanje v. d.-a u HNK ne provodi javni natječaj (prema Zakonu o kazalištu i Statutu HNK), već ga imenuje Vlada RH, pravno slijedi da v.d. može biti izabran jedino iz redova zaposlenika”, ističe se u priopćenju.

Kad je riječ o obustavi financiranja HNK, Ministarstvo naglašava da su gradonačelnikove najave neosnovane.

“Temeljem saborskog Akta o osnivanju, HNK u Zagrebu upisan je u sudski registar kod Trgovačkog suda u Zagrebu dana 3. veljače 1992. kako piše i u čl. 3. Statuta HNK u Zagrebu. Isti članak kaže i da su suosnivači kazališta RH s udjelom od 51 posto i Grad Zagreb s udjelom od 49 posto. Međusobna prava i obaveze u vezi osiguranja sredstava i svih ostalih pitanja vezanih uz rad Kazališta suosnivači uređuju ugovorom.

Ako se ne zaključi ugovor, kako propisuje članak 18. Zakona o kazalištu, osnivači su dužni osigurati privremeno financiranje najmanje u visini sredstava osiguranih u prethodnoj godini”, objašnjavaju u Ministarstvu. U Ministarstvu ističu da su više puta zvali Bandića zbog usuglašavanja izbora novog intendanta i da su višednevno pregovarali o v.d. intendanta. Ministarstvo je konačno poslalo Gradu prijedlog dvije osobe (čija imena taje) koje bi mogle biti v.d., te očekuje da do srijede dobije odgovor koja od te dvije osobe Gradu odgovara s obzirom na to da se situacija oko v.d. mora razriješiti na Vladi u četvrtak. Ako do srijede ne dođe odgovor, Ministarstvo će morati Vladi poslati samostalni prijedlog v.d. intendanta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:51