POBJEDA ILI ODGODA

BANDIĆ ODUSTAO OD GRADNJE KOMPOSTANE U BREZOVICI I ODLAGALIŠTA U PODSUSEDU 'Bojimo se da nas samo žele umiriti, dok nije na papiru ne vjerujemo'

 Damjan Tadić / CROPIX

S obzirom na burnu raspravu oko otpada koja se u četvrtak vodila u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a uglavnom je bila usmjerena na dvije predložene lokacije Brezovicu - gdje bi se trebala izgraditi kompostana te Podsused - gdje bi se izgradilo reciklažno dvorište za građevinski otpad, gradonačelnik Milan Bandić odlučio je od njih odustati i izmijeniti svoj prijedlog Plana gospodarenja otpadom.

Sudeći prema tome, građani su pobijedili, a njihovi prosvjedi u posljednjih nekoliko mjeseci urodili su plodom. Ipak, pitaju se mnogi je li riječ o pobjedi ili samo odgodi.

- Brezovica je bila idealna lokacija za kompostanu, ali ako građani to ne žele, poštujemo tu odluku. Ipak je tamo 75 posto gradonačelnikovih birača. Opcije su sada ili da tražimo neku lokaciju izvan Zagreba ili da drugima plaćamo obradu biootpada, a samo ću napomenuti da jedna tona košta 100 eura. Odabrat ćemo i drugu lokaciju za reciklažno dvorište građevinskog materijala, ali tu ćemo imati više problema jer svejedno moramo sanirati klizište u Podsusedu - istaknula je jučer Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo, te dodala kako se nada da će Plan ipak biti izglasan za mjesec dana, jer se Grad u suprotnome neće stići prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša do 25. svibnja za spremnike, vrijedan 20 milijuna kuna, niti na sredstava iz Europske unije kojima bi se sufinancirali projekti izgradnje postrojenja.

Stanovnici Podsuseda i Brezovice na ova obećanja gledaju sa zadrškom.

- Bojimo se da su ovo samo kozmetičke izmjene u cilju da se umire građani. Sve dok su ove lokacije u Prostornom planu, mi nećemo biti mirni - poručila je jučer Marijana Jambrišak Račić iz udruge EKO 2000 Podsused, a jednako razmišljaju i u Brezovici.

Dok nije na papiru, kažu, neće vjerovati obećanjima.

- Nadamo se, naravno, da je to istina te kako su odustali od izgradnje kompostane u Brezovici, u neposrednoj blizini naših kuća i vodozaštitnog područja. Ali, dok ne dobijemo pismenu potvrdu, i dalje ćemo biti glasni - ističe Renata Celićek, predsjednica Mjesnog odbora.

Gradonačelnik je poslao poziv svim klubovima zastupnika da imenuju po jednog predstavnika koji će u suradnji s predstavnicima Grada izmijeniti Plan da se postigne konsenzus i da se taj temeljni dokument izglasa što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20