StoryEditor
AKCIJA

Bandić penzionerima daje maske: Nećemo kažnjavati one koji ih ne budu nosili, upozoravat ćemo ih

Ukupno u Zagrebu je 51 aktivan slučaj koronavirusa, a dosad je ukupno bilo 529 oboljelih osoba i 461 oporavljena osoba
 Damjan Tadić/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu obavezu nošenja maski u javnom gradskom prijevozu ZET-a, podijelu maski umirovljenicima i svima koji ih nemaju te obavezu nošenja maski za sve djelatnike u dječjim vrtićima i za korisnike pučkih kuhinja.

“Tijekom jučerašnjeg dana imamo i dalje trend pogoršanja, odnosno lošiju epidemiološku situaciju. Detektirano je i testirano 11 novopozitivnih Covid bolesnika. I u jednoj našoj ustanovi su dvije medicinske sestre također Covid pozitivne. Tamo su testirane 62 osobe za koje se pretpostavlja da su mogle doći u doticaj", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog stožera civilne zaštite.

Poručio je kako su njihove ekipe na terenu i odrađuju posao te da se oprez mora dizati na najvišu razinu.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić rekla je da je jučer u Zavodu testirano 158 osoba, 11 je novooboljelih, a 70 osoba je dobilo mjere samoizolacije.

Ukupno u Zagrebu je 51 aktivan slučaj koronavirusa, a dosad je ukupno bilo 529 oboljelih osoba i 461 oporavljena osoba.

Za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurane maske

Gradonačelnik Bandić rekao je da su na bazi izvješća na sastanku Gradskog stožera civilne zaštite donijeli preporuku da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske. Tko nema masku javit će se od danas pa nadalje u Crveni križ, u Sigetu 18 i Ilici 223 i tamo podići masku, rekao je Bandić.

Istaknuo je da imamo proboj Covida-19 i u dječji vrtić, pa je obaveza da svi djelatnici dječjih vrtića nose maske.

Bandić je rekao i da je za oko dvije i pol tisuće korisnika pučke kuhinje također preporuka da nose maske.

Najavio je da će se za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurati po dvije maske i u roku od 48 sati podijeliti umirovljenicima putem mjesnih odbora.

"Svaki umirovljenik grada Zagreba će dobiti po dvije maske", rekao je Bandić, dodavši da su većina onih koji koriste javni prijevoz umirovljenici.

Rekao je da su to preporuke koje obavezuju svakog razumnog i odgovornog Zagrepčanina.

U međuvremenu je Nacionalni stožer donio odluku o obaveznom nošenju maski u javnom prijevozu, a Bandić je rekao da mu je drago da paralelno brinu o zdravlju ljudi.

Gradonačelnik kaže da se Zagrepčane neće kažnjavati ukoliko ne budu nosili maske, ali će ih upozoravati dok im nošenje maski ne uđe u naviku. Smatra i da neće biti puno ljudi koje će morati upozoravati da čuvaju i sebe i one oko sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 20:21