PRESEDAN ZA GRADONAČELNIKA

BANDIĆ PRETRPIO UDARAC Partneri mu okrenuli leđa, srušen Plan gospodarenja otpadom MARATONSKA SJEDNICA Pogledajte kako je Hasanbegović kratio vrijeme

 
 CROPIX, čitatelj

Zagreb nije dobio Plan gospodarenja otpadom. Gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak nije uspio prikupiti dovoljno ruku vijećnika u Gradskoj skupštini za prihvaćanje prijedloga Plana, što je po mnogočemu jedan od presedana u njegovoj višegodišnjoj vladavini metropolom. Naime, ovo je jedan od rijetkih slučaja da Bandiću nije prošao prijedlog koji može imati ozbiljne posljedice za budućnost grada. Ipak, gradonačelnik nije mario za njihove ruke i najavio je kako će se Plan svejedno provesti.

- Ovdje se radi o sanaciji klizišta Kostanjek, gradnji kompostane, znači projektima koji će pomoći Zagrebu, ali nitko od vas neće poduprijeti takve prijedloge. No riješit ćemo i ovo, kako god vi glasali. Ili ćemo platiti 15 posto i ostatak europskim novem ili 100 posto iz kredita i vlastitog džepa, ali mi ćemo to napraviti, kako god vi glasali - rekao je Bandić te naglasio kako nitko nije predložio nikakvo alternativno rješenje ili lokaciju. Na kraju ispada kako će se sadržaj Plana realizirati, iako on nije izglasan. Samo što će Grad, a time i građani, to skupo platiti.

- Gradonačelnik nam je dao izbor - izglasajte Plan ili snosite krivnju za to što će Grad morati sve sam platiti. Nismo mi krivi. Krivi ste vi što niste odradili svoj posao gradonačelnika s građanima. Niste ih informirali i sada snosite posljedice - rekla je Anka Mrak Taritaš iz stranke GLAS. Zvane Brumnić iz SDP-a još je dodao kako ne mogu podnijeti amandmane s alternativnim lokacijama jer su sve druge lokacije eliminirane Prostornim planom, a s njim se složio i Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je Naš.

- Želite da sada prstom odredimo lokaciju, ali to ne ide tako. I sada, ako na silu prihvatimo ovaj Plan i povučemo novac iz Europe, što ćemo onda? Građani će se pobuniti i blokirati ulaz u postrojenja pa ćemo dobiti napuljski scenarij - kazao je Tomašević.

Nekoliko je razloga za ovaj debakl. Prvo, gradonačelnik je izgubio povjerenje ljudi. Oko 150 građana iz Brezovice, Resnika i Podsuseda u četvrtak ujutro je prosvjedovalo pred Gradskom skupštinom, što je samo jedan u nizu građanskih ustanaka koji su se dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci. Bandić je tako ujedinio različite dijelove grada da se zajedno pobune protiv Plana gospodarenja otpadom i time dopustio stvaranje jedne negativne klime oko ključnog dokumenta koji bi trebao postati platforma za rješavanje pitanja smeća u Zagrebu.

Drugo, leđa su mu okrenuli koalicijski partneri. Neovisni za Hrvatsku koji vode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih rekli su kako će glasati protiv prijedloga Plana.

- Grad nije ponudio alternativne lokacije, ali one postoje, i to u mjestima gdje nema naselja. Zato pozivam predsjednika Gradske skupštine da okupi sve klubove da dođe do konsenzusa, a gradonačelnika pozivamo da povuče točku da ne izgubimo važno vrijeme - rekao je Krešimir Kartelo iz Neovisnih.

Drugi koalicijski partner HDZ je, pak, bio suzdržan.

- Plan gospodarenja otpadom donosi se za šest godina. Komunikacija s građanima nije bila dobra, a prijedlog Plana nije onakav kakav bi trebao biti, nije dobro predstavljen na terenu i treba ga doraditi - kazao je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog ogranka HDZ-a te predsjednik Gradske skupštine, dodavši kako se amandmani ne dijele "šakom i kapom" i da je Grad trebao ranije ponuditi alternativne lokacije. Oporba je, pak, složno poručila kako će glasati protiv, što su i najavili prije početka same sjednice.

Ova kulminacija nezadovoljstva se pak nije mogla dogoditi u gore vrijeme. Odbijanjem Plana, Zagreb sada još više kasni za provedbom potrebnih mjera pomoću kojih bi ostvario cilj od 50 posto recikliranog i ponovno upotrebljenog otpada do 2020. godine. Naime, Grad može tek za tri mjeseca ponovno kandidirati novi prijedlog Plana, ali to je optimistična verzija. U slučaju bilo kakvih izmjena mora ponovno provesti Stratešku studiju o utjecaju Plana okoliša, kao i javnu raspravu, što je posljednji put trajalo skoro osam mjeseci. Prema tom scenariju, Plan bi se na Gradskoj skupštini našao tek krajem godine. Najviše pak zabrinjava činjenica da se Zagreb bez usvojenog Plana ne može prijaviti ni na europske fondove. Ipak, kako je gradonačelnik naglasio, u tom slučaju se neće ni prijaviti za sufinanciranje iz europskih sredstava, nego će sve financirati sami i preko kredita.

A moglo je sve biti drugačije. Gradonačelnik je imao priliku povući točku s dnevnog plana, što bi mu dalo vremena da skupi redove i pokuša osvojiti još nekoliko ruku za idući mjesec, odnosno za sljedeću sjednicu. Ipak, on je to odbio. Iako je on odbio povući Plan, umjesto njega je to predložio Matej Mišić, zastupnik SDP-a. Glasalo se, ali od 46 vijećnika, njih 26 je bilo protiv povlačenja, čime je nesretna sudbina Bandićevog prijedloga bila zapečaćena.

Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, prije početka glasovanja još je jednom podsjetila na važnost Plana.

- Na Planu smo radili godinu dana i on je dobio zeleno svjetlo od svih nadležnih državnih institucija, provedena je javna rasprava i građani su imali priliku izraziti svoje mišljenje, koje smo mi detaljno analizirali. Dopune i izmjene mogu se kasnije napraviti, ali treba nam osnova - rekla je Jozić te dodala kako lokacije nisu "sveto pismo" i da se mogu mijenjati. Ni njen apel, ni ucjena gradonačelnika, na kraju nisu utjecali na okupljene zastupnike. Plan nije usvojen, a čini se kako će njegov sadržaj biti svejedno realiziran. Samo što će to građani na kraju skupo platiti.

Hasanbegović gledao junetinu

Inače, dugotrajno zasjedanje Gradske skupštine bilo je iscrpljujuće za mnoge zastupnike, a čelnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović u jednom je trenutku vrijeme odlučio prikratiti vrlo poučnim štivom. Snimljen je, naime, kako pomno proučava sadržaj edukativnog postera o junetini koji je prije nekoliko dana svojim čitateljima poklanjao Jutarnji list.

snimio čitatelj
snimio čitatelj
snimio čitatelj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:13