BURNA SJEDNICA

BANDIĆ PRISTAO NA PREINAKE U MESNIČKOJ 'Prije obnove, bubrezi su mi visili u zraku, sjetite se!'

Zagreb, 240714.Ulica Cirila i Metoda, Starogradska vijecnica.Sjednica Skupstine Grada Zagreba, na dnevnom redu sjednice bio je rebalans gradskog proracuna.Na fotografiji: Jelena Pavicic Vukicevic, Vidoje Bulum i gradonacelnik Milan Bandic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Različita stajališta o tome kako danas izgleda Trg bana Jelačića, je li ljepši bio prije 10 godina ili danas te koliko je ondje reklama bilo, a koliko je ostalo podijelila su danas predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora (HSLS) i skupštinskog potpredsjednika Davora Bernardića (SDP).

"Trg bana Jelačića sada puno bolje izgleda nego kad ste vi bili skupštinski predsjednik", poručio je Kosor Bernardiću u nastavku sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Podsjetio je da su dvije skele dugo stajale na zgradi Name i na središnjem dijelu Trga. Zašto to niste promijenili, imali ste 10 godina, a privatni vlasnici zaradili su milijune?, upitao je i naveo kako je odlukom Skupštine, a na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, skinuta reklama Zagrebačke banke, Erste banke i mnoge druge, osim onih koje imaju građevinske dozvole i reklame onih koji su u sporu sa Gradom Zagrebom.

"Složit ćete se da Zagreb sada izgleda puno ljepše", zaključio je Kosor.

Bernardić mu je pak odgovorio kako su reklame i dalje na Trgu "i ostat će tu tko zna koliko". Osim toga, dodao je, kad se donosila odluka o reklamama rečeno je na svim skupštinskim odborima da neće biti nikakvih sporova.

HDZ-ov zastupnik Mario Župan poručio je Kosoru i Bernardiću da "rade igrokaz", umjesto da rješavaju probleme građana, a polemiku je prekinuo gradonačelnik Milan Bandić rekavši da će podnijeti izvješće o reklamama navodeći kako je dosad skinuto 24 reklame, a ostalo ih je šest.

"Za sve što nije skinuto kriv je gradonačelnik, a za sve što je skinuto zaslužni ste vi", rekao je Bandić i dodao kako je u nekoliko navrata podnio zahtjev da se uklone i preostale reklame na Trgu bana Jelačića.

Gradski zastupnici donijeli su zaključak da isplate vlasnicima preostale dvije trećine obeštećenja u obuhvatu regulacije potoka Črnomerec, a čula se ideja da se ondje napravi i šetnica poput one na Dubravkinom putu.

Prihvaćena je i odluka o uređenju prometa u Zagrebu gdje je registrirano više od milijun automobila, s više od 600.000 vozača.

Arsen Ostojić (HSLS) predložio je da se izrade digitalne karte prometne sigurnosti oko dječjih vrtića, domova umirovljenika i slično te da se na svakom tramvajskom stajalištu napravi zaštitna ograda.

Davor Štern s Liste Milana Bandića potužio se na neke "rabijatne" bicikliste nazvavši ih prometno neobrazovanima, no i Dan Špicer (SDP) i Margareta Mađerić (HDZ) naglasili su kako treba poticati vožnju biciklima i da je većina biciklista pristojna.

Vedrana Gujić (HNS) izrazila je zadovoljstvo novoobnovljenom Mesničkom ulicom, no rekla je kako treba vidjeti što s bljeskalicama koje su prilično problematične te iscrtati pješačke prijelaze.

Gradonačelnik Bandić je rekao da od danas u Mesničkoj više neće biti prometnih repova, da će se umjesto bljeskalica uskoro pronaći "umirujuća svjetla" koja će biti viša i radit će barijeru između kolnika i pločnika, a umjesto zebre stavit će se nešto drugo kako se ne bi narušio izgled cijele ulice.

"Prije obnove, bubrezi su mi visili u zraku, sjetite se!", poručio je zagrebački gradonačelnik i primjetio kako bi se moglo desiti da se Mesnička preimenuje u Bandićevu ako bude previše napadana, baš kao što je to slučaj i s "Bandićevim fontanama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:17