U RATU SA SDP-OM

Bandić tužio Meića: Gaziti po ljudima i govoriti bez dokaza... Mislio sam da je to iza nas!

Osim privatne tužbe, Bandić od Državnog odvjetništva traži podizanje kaznene prijave protiv svojeg bivšeg stranačkog kolege zbog 'lažnog utjecaja na birače', a moguće i protiv SDP-a.
 Damjan Tadić/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podigao je privatnu tužbu zbog klevete protiv Jurice Meića, SDP-ovog zastupnika u Gradskoj skupštini, koji ga je na prošlotjednoj sjednici, tvrdi, lažno prozivao za govornicom.

Bandić je na konferenciji za novinare rekao kako se na 'podizanje tužbe protiv čovjeka koji se obrušio na njega' odlučio iz dva razloga: zbog demokratske hrvatske higijene i zbog zaštite osobnog digniteta i integriteta.

- Postoje trenuci kad čovjek ne smije ostati nijem i ne smije šutjeti. Već 20 godina sudjelujem u izgradnji hrvatske demokracije, četiri sam puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a tri puta u Sabor. Disao sam zagrebački zrak i prije tih funkcija, a nadam se da ću ga disati i dalje. Ali, gaziti po ljudima, koristiti se rječnikom ulice i govoriti bez dokaza... Mislio sam da je to iza nas - rekao je Bandić.

Osim privatne tužbe, Bandić od Državnog odvjetništva traži podizanje kaznene prijave protiv svojeg bivšeg stranačkog kolege zbog 'lažnog utjecaja na birače', a moguće i protiv SDP-a. Naime, Krešimir Krsnik, njegov odvjetnik, tvrdi kako je Meić prekršio članak 116. Kaznenog zakona, odnosno povrijedio pravo slobode birača, koji su Bandića izabrali na neposrednim izborima. Svoju tvrdnju obrazložio je rezultatima istraživanja Jutarnjeg lista, po kojemu 55% ispitanika želi smijeniti Bandića, a na što su utjecale Meićeve izjave.

- Tražili smo od Predsjedništva SDP-a očitovanje, koje još nismo dobili. Nismo primijetili da se SDP ogradio od tog stava niti da je pokrenut disciplinski postupak protiv Jurice Meića. Ako ne dobijemo očitovanje, smatrat ćemo da je to njihov službeni stav i tražit ćemo da se kaznena prijava proširi i na SDP - rekao je Krsnik. Bandić zasad ne traži naknadu za štetu, a ako se ipak na to odluči, u slučaju da Meića proglase krivim, novac će dati u humanitarne svrhe.

Meić: Nisam izrekao ništa vrijedno tužbe

Jurica Meić, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini, smatra kako nema razloga za podizanje tužbe protiv njega.

- Nisam izrekao ništa zbog čega bi me se moglo tužiti - rekao nam je Meić, dodajući kako ne želi komentirati cijeli slučaj dok ne pročita tužbu. Bandićeve poteze nisu htjeli komentirati ni u središnjici SDP-a, a istaknuli su kako nisu ni primili njegovo pismo, odnosno zahtjev za očitovanjem. Iz zagrebačkog SDP-a su, pak, poručili da svatko ima pravo na svoje mišljenje, za koje i odgovara, ali napomenuli da smatraju kako je dovoljno što je Boris Šprem, predsjednik Gradske skupštine, opomenuo Meića na sjednici.

Bernardić: Nadam se da će se gradonačelniku ostvariti ono što cijelo vrijeme zaziva - da pravne institucije odrade svoj posao

- Gradonačelnik Milan Bandić ima važnijeg posla od povlačenja po sudovima jer je grad u lošem stanju. Stav SDP-a definiran je statutom i za to mi, kao stranka, možemo odgovarati. To, pak, ne znači da je članovima ukinuto pravo na mišljenje, bez obzira o kome je riječ. Nadam se da će se gradonačelniku ostvariti ono što cijelo vrijeme zaziva, a to je da pravne institucije odrade svoj posao - izjavio je Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:37