HARAČ NA ZAGREBAČKI

Bandić želi nove cijene vrtića u Zagrebu. Od 1.1. plaćat ćemo čak 2.000 kn?

Gradski čelnici još ne znaju koliko će uštedjeti ovim rezovima niti će to znati do polovice 2011.
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić Gradskoj će skupštini predložiti proračun Grada Zagreba za 2011. godinu od 6,79 milijardi kuna, što je za 110 milijuna kuna više od rebalansiranog proračuna u 2010.

Bandić je utvrdio da je riječ o socijalno odgovornom proračunu koji neće dirati sredstva namijenjena malom i srednjem poduzetništvu i plaće službenika u gradskoj upravi.

Najveća je novina, međutim, to što će velika većina Zagrepčana ostati bez stečenih socijalnih prava.

Prava prema prihodima

Tako će se od 1. siječnja 2011., usvoji li Skupština prijedlog proračuna, socijalna prava ostvarivati na temelju prihoda svakog kućanstva. Drugim riječima, većina studenata i đaka ostat će bez besplatnog javnog gradskog prijevoza - to će pravo ostvarivati samo one osobe čija su mjesečna primanja po članu obitelji manja od 1700 kuna. Pravo na besplatan javni gradski prijevoz neće ostvarivati ni umirovljenici koji imaju mjesečna primanja veća od pet tisuća kuna.

Promijenit će se i cijena smještaja djece u vrtićima i jaslicama. I ona će ovisiti o imovinskom cenzusu, a kretat će se od 200 do čak 2000 kuna mjesečno. Najvišu cijenu smještaja plaćat će one obitelji čiji su prihodi po članu obitelji viši od 7000 kuna.

Nova filozofija

- Promijenili smo filozofiju stečenih socijalnih prava i uveli princip socijalne pravednosti prema kojem će oni koji imaju puno plaćati puno, oni koji imaju malo plaćati malo, a oni koji nemaju neće plaćati. Dosad smo dijelili šakom i kapom i davali smo i onima kojima možda nismo trebali. Ako me pitate zašto, odgovor je: zato što smo imali novca - slikovito je prijedlog proračuna za iduću godinu opisao gradonačelnik Bandić.

Subvencije ZET-u

Koliko će ukidanjem dijela subvencija Grad Zagreb uštedjeti, gradski čelnici za sada ne znaju. Ponajviše se to odnosi na njihov odnos sa Zagrebačkim holdingom, kojem godišnje uplaćuju oko dvije milijarde kuna, od čega samo ZET-u od 700 do 900 milijuna kuna.

- Subvencije ZET-u će u prvih šest mjeseci iduće godine ostati iste. Tek ćemo na polugodištu imati jasne pokazatelje koliko se novca zaradilo prodajom karata, pa ćemo ih prema tome korigirati - dodao je Bandić.

Gradski ministar financija Slavko Kojić napomenuo je da je riječ o mudrom proračunu, a da je ovaj prijedlog proračuna donesen u jako teškim okolnostima.

Žrtva lokalna uprava

Napomenuo je da su jedinice lokalne samouprave kolateralne žrtve u krizi.

- Najbolja vremena su iza nas. Ovaj proračun donesen je u teškim okolnostima i na njemu smo radili mjesec i pol. Država nam je u tri godine kroz različite mjere porezne politike uzela tri milijarde kuna. Da toga nije bilo, i proračun bi bio drukčiji - rekao je Kojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11