PLAN ZA ZAGREB

Bandićev GUP: ministru Fuchsu zabranili gradnju

Fuchs nije uspio zelenu površinu kod svoje vile u Mlinovima prenamijeniti u stambenu zonu za gradnju

ZAGREB - Tvrtka Georad, koja često sklapa poslove u niskogradnji s Gradom Zagrebom, trgovački centar Plodine i legendarni nogometaš Zagreba Petar Močibob dobitnici su u izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba.

U kategoriju gubitnika ove su se godine svrstali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji nije uspio prenamijeniti zelenu površinu kod svoje vile u Mlinovima u stambenu zonu, kao i HAK koji u projekt gradnje autokampa na Jarunu nije uspio ugurati gradnju hotela i motela.

Napadi na zelene zone

Dio je to usvojenih i odbijenih inicijativa (od ukupno 1452 pristigle u razdoblju od srpnja 2008. do rujna 2009. godine) na GUP, o kojima će 20. travnja raspravljati i Gradska skupština . Za razliku od inicijativa za izmjenu GUP-a u prethodnim godinama, ovaj put nema radikalnih napada na zaštićena zelena područja niti (naoko) spornih pogodovanja privatnim investitorima.

Podzemne garaže

Tako su, rječnikom pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo Davora Jelavića, stručnjaci iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba pazili na svaki zarez. I zaista, od svih inicijativa prihvaćeno ih je samo 120.

Ostale su odbijene ili će se o njima “pregovarati” na javnoj raspravi. Ipak, prava bura i oluja u izmjenama i dopunama GUP-a očekuje se upravo na javnim raspravama.

- Ovaj put, mora se priznati, ima zaista minimalno spornih prenamjena. Osobno sam ih pronašla dvadesetak pa ću apelirati da se ne prihvate. No, pravi problemi će uslijediti na javnim raspravama, kada se bude odlučivalo o važnim prenamjenama, poput zahtjeva Skupštine da se u centru zabrani gradnja podzemnih garaža - kaže zastupnica u Skupštini Vera Petrinjak Šimek.

U Uredu za graditeljstvo predviđaju da će u najboljem slučaju GUP bit usvojen u srpnju, a u najgorem krajem ove godine.





Peri Močibobu u elitnoj zoni odobrili prenamjenu

Dobitnici

Trgovački centar Plodine - ukinuli gradnju spojne ceste od Ulice Mije Haluša do Slavonske avenije

Tvrtka Georad (često sklapa poslove s Gradom u niskogradnji, trenutno popravljaju prugu kod maksimirskog stadiona) - zemljište na Peščenici, zelenu zaštitnu zonu prenamijenili u zonu gospodarske i poslovne namjene

Tvrtka Bilo Zagreb d.o.o, u naselju Trokut dobila mogućnost gradnje malog obiteljskog hotela od 800 m2

Petar Močibob, bivši nogometaš NK Zagreba, prenamjena zelene zone u zonu stambene gradnje u Šestinama

Gubitnici

Radovan Fuchs - nije uspio prenamijeniti zeleno područje oko svoje vile u Mlinovima u stambenu zonu

HAK - nisu dobili dozvolu za gradnju hotela i motela na Jarunu, u sklopu projekta autokamp na Jarunu koji pokušavaju

realizirati godinama

Tehnički muzej - nisu uspjeli legalizirati veličinu caffe bara Petica jer ‘je riječ o noćnom klubu i kockarnici’, koja nije funkcionalni dio muzeja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:48