ZAGREBAČKA VREĆA BEZ DNA

BANDIĆEV MINISTAR FINANCIJA ŽESTOKO NAPAO REVIZORE KOJI SU OTKRILI BROJNE NEPRAVILNOSTI 'Ovakvo nepoznavanje materije i propisa teško je opravdati'

 
Slavko Kojić
 Tomislav Kristo / CROPIX

- Ovoliko i ovakvo nepoznavanje materije i propisa na razini Državnog ureda za reviziju teško je opravdati - poručio je Slavko Kojić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i bivši dugogodišnji Bandićev pročelnik Gradskog ureda za financije (do jeseni 2017. godine), komentirajući izvještaj Državnog ureda za reviziju, čije je dijelove objavio Jutarnji list.

Državna revizija u svom izvještaju o radu u 2019. nabraja brojne nepravilnosti koje su pronašli u poslovnim knjigama Grada Zagreba. Među ostalim, optužili su Milana Bandića da "preskače" Gradsku skupštinu.

"Tijekom 2018. gradonačelnik je donio zaključke prema kojima Grad ima dospjele obveze prema trgovačkim društvima u iznosu 308,148 milijuna kuna. U svrhu odgode plaćanja obveza, zaključeni su ugovori prema kojima su trgovačka društva navedena potraživanja od Grada ustupila poslovnim bankama kao novim vjerovnicima, a Grad se obvezao da će, umjesto trgovačkim društvima, obveze u visini ustupljenih potraživanja, podmiriti poslovnim bankama. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada, zaključke na temelju kojih su zaključeni navedeni ugovori, trebala je donijeti Gradska skupština", napisali su revizori.

Bivši Bandićev ministar financija smatra da državni revizori ne poznaju hrvatske zakone.

- Tvrde da je Grad prema članku 48. Zakona o JLP(R)S dužan na Gradskoj skupštini donijeti zaključak o imovini koja nije njegova, gradska?! Pa, gradske su obveze imovina gradskih vjerovnika (trgovačkih društava, obrtnika, građana...) koji o njoj odlučuju! Ako je nekome odluče ustupiti, o tome će, prirodno, samo obavijestiti Grad - kako bi Grad znao ime novog vjerovnika i kome treba platiti. Dakle, Grad nije ugovorna strana, imovina mu se niti povećava, niti smanjuje. Stanje duga ostaje isto kakvo je bilo i prije ustupanja. Na znam o čemu bi to Gradska skupština trebala odlučivati?! Ovoliko i ovakvo nepoznavanje materije i propisa na razini DUR-a teško je opravdati - kaže za Jutarnji list Slavko Kojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:16