IVICA LOVRIĆ ZA NEDJELJNI

BANDIĆEV MINISTAR SPORTA 'Daj Bože da gradonačelnik uskoro vodi Hrvatsku kao što vodi Zagreb'

Povećali smo proračun za 300 milijuna, i to ne kreditima, već radom. Zamislite da je takva situacija u cijeloj zemlji
 Marko Todorov / CROPIX

Ivica Lovrić, zagrebački ministar sporta i obrazovanja, prošlih je dana bio vidno uznemiren. I dok u resoru kojeg vodi i nije bilo nekih većih turbulencija budući da je novim rebalansom zagrebačkog proračuna koji sada iznosi 7,3 milijarde kuna dobio novih 81 milijun, u resoru Cibona problema je i posla preko glave. I kao da mu nije dovoljno što je Cibonu napustio najbolji hrvatski igrač Dario Šarić i da sljedeće godine klub koji vodi neće igrati Euroligu, nego su ga u prošli četvrtak gradski zastupnici nazvali lažovom, manipulatorom i obmaniteljem. Predsjednik skupštine Darinko Kosor poručio mu je neka više ne glumi ni predsjednika ni gradskog pročelnika. Ivicu Lovrića, iako ne želi priznati, to jako pogađa. Nije mu jasno kako je moguće da ga se proziva što Cibona danas, unatoč svemu, ipak živi. Nije mu jasno zašto se odjednom zaboravlja da je prije njegova dolaska 2010., Cibona trebala završiti negdje na Mirogoju s dugom od 110 milijuna kuna. I na kraju, zašto se proziva on, a ne oni koji su taj dug stvorili.

Razgovor smo počeli u njegovom uredu u Ilici, a nakon što ga je gradonačelnik Bandić pozvao na hitan sastanak u Gradsku upravu, završili u - taksiju.

Jeste li gradskim zastupnicima, kako vas optužuju, lagali o Ciboni? Govorili ste da su dugovi gotovo sanirani, da će se igrati Euroliga. Danas nema Eurolige, a dugovi se povećavaju.

- Ne nisam lagao. U demokraciji svatko može pričati što god hoće, pa i gospodin Kosor. On Cibonu koristi za jeftine političke bodove. I to je dozvoljeno u demokraciji. No, jasno se vidi i na primjeru Cibone tko radi i postiže rezultate. A upravo je to i današnji problem Hrvatske. Mnogi koji obnašaju javne funkcije vole pričati i prozivati one koji rade, a sami se ne žele uhvatiti u koštac s problemima. U 3,5 godine spašavanja Cibone, našlo se jako malo onih koji su bili spremni pomoć. Ali kad je trebalo ubrati politički bod, rado se zloupotrebljavalo ime Cibona. Kosor je posljednji čelnik Saveza socijalističke omladine u ovom gradu i očito mu je ostala navika docirati i prozivati. Ja sam mu vrlo ozbiljno predložio da preuzme Cibonu ako želi pomoći. No sada nam je potpuno jasno da njegov cilj nije dobrobit Cibone, nego jeftino politikanstvo.

Dobro. No zastupnici su rekli da ste ih obmanuli. Vi uistinu jeste rekli da će Cibona igrati Euroligu.

- Ja sam tada bio vrlo jasan. Da igranje Eurolige ovisi o ostanku Darija Šarića. Ostankom njega, nama su trebala još dva pojačanja i imali bismo solidnu ekipu za Euroligu. Bili bismo ravnopravni, a ne bismo potrošili veliki novac. No, Dario je u međuvremenu odlučio otići. Odlučio je da je tako najbolje za njegov razvoj, zaradit će mnogo više, išao je na draft za NBA. To nas je dovelo u poziciju da moramo stvarati novu momčad. A to znači novih 6, 7, 8 igrača. I to je minimalno novih 10 milijuna kuna za momčad. A najgore je da vam taj uloženi novac nište ne može jamčiti. Zamislite dušebrižnike da nova momčad izgubi sve utakmice u prvom krugu Eurolige? Tada bi nam rekli, zašto se potrošio novac, i zašto je Cibona uopće igrala? U ovakvoj situaciji kada Cibona nije do kraja vratila dugove, stvarati nove troškove od 10 milijuna kuna koje možda nećete moći opravdati sportskim rezultatom, nešto je za što odgovorna uprava ne može preuzeti odgovornost. Zanimljivo ja da su mnogi koji su sada protiv te odluke, prije bili za odustajanje od Eurolige.

Predložili ste Kosoru da preuzme Cibonu. Je li to uopće izvedivo?

- Da izvedivo i apsolutno legitimno. Na skupštini se govorilo i o legitimitetu ove uprave, što je apsurd. Mi imamo legitimitet, izbrani smo legalno, i ja kao predsjednik uprave i član skupštine mogu predlagati novog predsjednika. I to sam Kosoru predložio.

Je li vam rekao zašto je odbio?

- Nije, pretpostavljam da je puno lakše prodavati maglu, nego preuzeti odgovornost. Ali takva je situacija i u Hrvatskoj. Zato i jesmo u gospodarskoj krizi šest godina. Dok su riječi i prazna obećanja važniji od rada i rezultata, neće biti promjena na bolje. Da smo mi prozivali 2010., a ne poduzimali ništa, danas Cibone više ne bi bilo.

Idemo o dugovima. Koliki je trenutni dug Cibone?

- Tu smo svjedoci manipulacija. Kosor kaže 70 milijuna kuna, jedan drugi zastupnik je rekao da iznosi oko 300 milijuna kuna, a to su sve nabacivanja. Činjenica je da smo od 110 milijuna kuna koje smo naslijedili u prosincu 2010., danas došli na otprilike 20 posto zatečenog duga. Uz to smo financirali četiri sezone i osvojili šest trofeja. I to je realno stanje. U tom dugu, najveće su obaveze prema trojici igrača koji su blokirali Cibonu u FIBA-i. To su Tomas, Markota i Vrbanc kojima se duguje oko 8 milijuna kuna. Mi imamo oko 60 igrača, trenera i agenata koji su se nagodili s Cibonom. Odrekli su se kamata, polovice glavnice i sudskih troškova. Ta trojica nisu. I kada bismo imali novac, nije korektno prema onoj 60-orici, da se njima isplati sve. To nije etično.

No čini se da je to samo njihova dobra volja. Praksa pokazuje da ste u bezizlaznoj situaciji i da ćete morati to podmiriti.

- Cibona nije iskoristili sve pravne mogućnosti. Recimo Markota uopće nije igrao u Ciboni u vrijeme iz kojeg proizlazi dug. A za to su odgovorni i oni koji su tada vodili klub. S Vrbancom su pak potpisivani visoki ugovori u vrijeme kad je bio ozlijeđen i kad se znalo da neće moći igrati.

Navodno ima igrača čije je ugovore bivša uprava u cijelosti isplatila, o kojim se ugovorima radi?

- Ne mogu o tome jer su tajni. A zašto je bivša uprava nekome sve isplaćivala do zadnje lipe, a nekome nije uopće, treba pitati njih.

Kada će Cibona ponovno igrati Euroligu?

- Europska natjecanja hrvatski klubovi, izuzev Dinama, možda Rijeke, ne mogu igrati bez vlastitog kadra. Da je Dario ostao, uz dva pojačanja i ostale domaće dečke, igrali bismo. Dok ponovne ne stvorimo takvu situaciju, s odličnim domaćim igračima, a takvi postoje u našoj omladinskoj školi, Euroliga nije realnost. Budućnost je omladinski pogon, oslonac na vlastite igrače s ciljanim pojačanjima i mladim perspektivnim trenerima. Pazite, mi krenemo prošlu sezonu s trenerom za kojeg se svi otimaju. Povećali smo budžet, doveli nekoliko stranaca. No kada smo vidjeli da ne ide, srezali smo troškove na minimum i krenuli po vlastitom modelu. Imali smo snage za zaokrete kakvi do sada nisu bili uobičajeni u hrvatskom sportu. I tada su nas napadali, no na kraju sezone se pokazalo da smo bili u pravu. Isti ovi dušebrižnici su govorili da ćemo ispasti iz ABA lige, pa čak se i ugasiti kao klub.

Kakva je budućnost Cibone?

- Oslonac na vlastite igrače koji će tek stasati sljedeće sezone. Cibonina realnost je ukupni budžet između 15 i 20 milijuna kuna. Bivša uprava je samo na igrače godišnje trošila 45 milijuna kuna. No isto tako godinama nisu vodili knjigovodstvo. To je izvan svake pameti.

...

Što o svemu kaže gradonačelnik?

- Bez njega Cibona ne bi postojala. On iznimno podržava sport, dali smo suglasnost kao i Vlada za kanditaturu domaćinstva Europskog prvenstva u košarci, što dovoljno pokazuje koliki je zaljubljenik u košarku, ali i u ostale sportove.

Hoće li Cibona imati podršku i ako Milan Bandić postane gradonačelnik Hrvatske. Hoćete li i vi s njim?

- A što se tiče Bandića, daj Bože da se Hrvatska vodi kao Zagreb. Pa mi smo jučer na gradskoj skupštini proračun za 2014. povećali za 300 milijuna. U vrijeme kada stižu direktive Vladi da se državni proračun smanji i reže, mi povećavamo. I to ne kreditima, već radom. Pa mi ćemo u gradu novu školsku godinu započeti s pet novih škola, svaka ima dvoranu, a dvije i bazen. Zamislite da je takva situacija u Hrvatskoj, u rujnu bi se otvaralo nekoliko desetaka novih škola.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:28