SKUPŠTINA

BANDIĆEV PRIJEDLOG ZA 2020. Proračun će biti veći za 900 mil. kuna, a GUP nije na dnevnom redu

Milan Bandić
 Dragan Matic / CROPIX

Grad Zagreb pustio je u proceduru Gradske skupštine prijedlog proračuna za 2020. godinu koji je na papiru težak 12,3 milijarde kuna.

Važna sintagma iz prethodne rečenice jest “na papiru” zato što su 1,2 milijarde kuna samo prošle kroz zagrebački proračun, točnije kroz Gradski ured za obrazovanje, a radi se o iznosu koji je iz državnog proračuna predviđen za plaće profesora i učitelja u osnovnim i srednjim školama, kao i za sredstva za udžbenike.

Obrazovanje

Prema tome, bez tog dijela gradski proračun za sljedeću godinu iznosi otprilike 11,1 milijardu kuna, što je oko 900 milijuna kuna više nego ove godine.

Najveći skok je formalno zabilježio ured Ivice Lovrića koji bi prema proračunu trebao imati 3,2 milijarde kuna, no ako oduzmemo dio koji se odnosi na plaće učitelja i udžbenike, onda se radi o povećanju od nekoliko stotina milijuna kuna u odnosu na tekuću godinu.

Ured za gospodarstvo raspolagat će s 1,2 milijarde, odnosno s 43 milijuna većim iznosom, dok je veliki skok u financiranju doživio Ured za financije koji će na računu imati nešto više od 400 milijuna kuna, što je povećanje od 100 posto.

Najveći gubitnik je pak Ured za promet i graditeljstvo, na čijem je čelu Dinko Bilić, kojemu je u proračunu rashod smanjen za gotovo 200 milijuna kuna te će iduće godine biti 1,3 milijarde kuna.

Nova dorada

Na popisu točaka sjednice Gradske skupštine u prosincu nema GUP-a, što znači da gradonačelnik Milan Bandić, unatoč najavama, ipak nije odlučio testirati podršku HDZ-ovih zastupnika nakon što je Ministarstvo graditeljstva vratilo izmjene GUP-a na ponovnu doradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:20