OBILJEŽIO ZAVRŠETAK RADOVA

BANDIĆEV SHOW PRED MEŠTROVIĆEVIM PAVILJONOM Obukao zeleno radno odijelo radnika Zrinjevca i kosio travu dok su mu prosvjednici zviždali

Gradonačelnik je na Trg žrtava došao odjeven u odoru Zrinjevca te je odmah krenuo kositi travu što je praćeno burnom reakcijom okupljenih 30-ak prosvjednika koji su zvižducima i sirenama pratili njegov dolazak i glasno zahtjevali njegovu ostavku
 Damjan Tadić / CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić danas je košnjom trave na sjeveroistočnom travnjaku Meštovićeva paviljona obilježio završetak radova na preuređenju Trga žrtava fašizma uz prosvjeda građana koji su zahtijevali njegovu ostavku.

Jutros je gradskim zastupnicima stigao poziv da će Bandić "pokositi umjetnu travu na otvorenju Trga žrtava fašizma". Objavio ga je na Facebooku zastupnik Renato Petek.

Podsjetimo, inicijativa Vratimo magnoliju se protivi ovakvom uređenju Trga žrtava fašizma.

Tvrde da prilikom uređenja nisu poštovane procedure, niti se konzutirali stručnjaci jer su iz parka kod Meštrovićevog paviljona iščupana stabla.

Gradonačelnik je na Trg žrtava došao odjeven u odoru Zrinjevca te je odmah krenuo kositi travu što je praćeno burnom reakcijom okupljenih 30-ak prosvjednika koji su zvižducima i sirenama pratili njegov dolazak i glasno zahtjevali njegovu ostavku.

Dok je Bandić kosio, prosvjednici su mu zviždali i ometali ga.

Hina javlja da je u jednom trenutku došlo i do fizičkog obračuna između prosvjednika i okupljenih iz pratnje gradonačelnika, koji su na prosvjednike reagirali uzvicima „Bravo Milanu Bandiću“ i pljeskom.

Gradonačelnik Bandić je iznenada napustio Trg vidno uzrujan, odbivši davati izjave brojnim novinarima, te je uz pratnju sjeo u službeni automobil i odvezao se.

Jasna Šumanovac iz inicijative Vratite magnoliju kaže da je došlo do naguravanja s Bandićevim pristašama i da je "dobila pod rebra", javlja N1.

Podsjetimo, završena obnova okoliša i dijela Meštrovićeva paviljona, odnosno Doma HDLU na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, izazvala je burne rasprave u javnosti.

Većina se struke iz redova arhitekta i povjesničara umjetnosti ne slaže s načinom na koji je to uređenje provedeno, no nekima se ono sviđa. Tako je kiparica Marija Ujević rekla da je tek sada, nakon što je 'očišćeno šipražje koje je tamo bilo, do izrađaja došao Dom HDLU'.

Većina arhitekata, povjesničara umjetnosti i umjetnika ipak ne misli tako, a osim njih, i stanovnici Zagreba nisu zadovoljni. Mnogi tvrde da za rekonstrukciju tog trga nije bio raspisan natječaj, nije postojala javna rasprava, a o svemu ništa nije rečeno ni građanima. Također, s Trga su uklonjene magnolije, kao i stepenice od bračkog kamena, što je izazvalo revolt dijela građana koji su mjesecima prosvjedovali na prostoru oko Paviljona tijekom samih radova na Trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:34