AKTI GRADONAČELNIKA

BANDIĆEVA PRESICA 'Mene mogu smijeniti samo građani Grada Zagreba koji su me i izabrali'

Milan Bandić
 Dragan Matić / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima je u srijedu prijepodne održao konferenciju za novinare na temu "Akti gradonačelnika".

"Ne znam otkud vama informacija da će se na ovoj sjednici Gradske skupštine, a na drugoj glasati o GUP-u. Ono što ja znam jest da sam GUP uputio u Skupštinu i da smo ispunili sve zakonske procedure. Sad se na parkiralištu kod Velesajma legu žabe, a ondje bi trebao niknuti kongresni centar. Na hipodromu bi trebao niknuti prostor za sport i reakreaciju u odnosu 51 posto parka i 49 posto za rekreaciju", rekao je Bandić.

Kaže da jedino zna da će zastupnici Stranke rada i solidarnosti biti za razvoj Grada.

"Sve ostalo je plod spekulacija. Ovo nije Bandićev GUP, to je GUP ovoga Grada", kaže zagrebački gradonačelnik.

"Resorno ministarstvo, koje jedino nama od svih gradova na kontinentu postavlja uvjete za GUP, nije izvršilo svoju zadaću šest godina. Toliko o odgovornosti i ozbiljnosti. A sad pitajte resornog ministra. A što to znači, reći ću nakon izglasavanja GUP-a", rekao je Bandić uvjeravajući da je GUP temelj razvoja ovog grada.

Pohvalio se da Zagreb dobiva nagrade za najtransparentniji proračun u Zagrebu, ali i da svake godine Grad uplaćuje 900 milijuna kuna u Fond za ravnomjerni razvitak Hrvatske.

"Sve ovo što dolazi od lidera oporbe, koji čovjeku sude bez dokaza, su ubod komarca za mene s obzirom na to što sam prošao u prošlosti. Pa gdje mi živimo? Mene mogu smijeniti samo građani Grada Zagreba koji su me i izabrali. Ja služim njima i služit ću im", rekao je gradonačelnik.

Podsjetimo, Jutarnji je u ponedjeljak objavio dramatično pismo gradske šefice financija u kojem ona kaže kako je minus u proračunu čak milijardu kuna.

"Natpisi da Bandića treba ubiti, maknuti, istjerati iz grada... To su sve ubodi komarca. Prosvjed je legitimno pravo građana je da izraze nezadovoljstvo. Ubod komarca su Maras, Tomašević... I pitajte one koji tijekom radnog vremena prosvjeduju protiv Bandića. To je ubod komarca, to je jadno", žalio se Bandić.

Uvjerava da ne razmišlja o koaliciji na državnoj razini ako HDZ ne podrži zagrebački GUP.

"Ponavljam, ja sam siguran u sebe i ove ljude s kojima radim. Žele li da se grad određenim tempom razvija i napreduje, to pitajte HDZ. Ja sam napravio sve što sam morao napraviti", kaže Bandić.

"Ako dobijem poziv, odazvat ću se", komentirao je poziv za inauguraciju novog predsjednika Zorana Milanovića.

Kaže da je s udruženjima arhitekata u stalnom kontaktu. No, prozvao je, kako ih naziva, ulične arhitekte. Kritizirajući pojedine arhitekte koji su prije više od deset godina uređivali Dubravkin put, Bandić je otkrio da se prije 45 godina ljubio na Dubravkinom putu i da ga sigurno danas mladi 'proklinju' što je osvijetlio taj dio grada.

Osvrnuo se i na zasnježivanje Cmroka na praktički proljetnim temperaturama.

"Svake godine nakon Svjetskog kupa na Sljemenu spustimo tvornicu snijega na Cmrok da klinci imaju gdje sanjkati. Ali, ove godine se dogodio temperaturni šok koji nije mogao predvidjeti čak ni Bandić. Čak ni ja", poručuje Bandić.

Najavio je da će cijena fiksnog i varijabilnog dijela odvoza otpada biti kunu manja nego u Splitu, Rijeci i Osijeku.

"Ja sam koordinator za čistoću Grada i sve što neće valjati, mene krivite", kaže Bandić i dodaje da je to problem broj 1 ovoga grada.

"Pa zar da ja kao Luka Vidović iz rukava izvučem 900 milijuna kuna koje su nam uzete na pravdi Boga", kaže Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 04:58