STRUKA TVRDI

'Bandićeve su fontane neprimjerene prostoru... Služe jedino kao spomenik njegovoj političkoj ambiciji'

 Goran Mehkek / CROPIX

Bandićeve fontane, vrijedne 18,4 milijuna kuna, u nedjelju su puštene u probni rad. Projekt, često nazivan megalomanskim, od početka su svi kritizirali tvrdeći da nije trenutak za ulaganje tolikog novca u izgradnju fontana.

Testirana je i javnost

U Gradu su, pak, smatrali da su fontane prijeko potrebne. Puštanje u probni rad bilo je i testiranje javnosti i ponovno je uznemirilo duhove.

- Mi nismo protiv fontana, vrijeme i uvjeti života nisu takvi da bi ih se trebalo graditi. Fontane će, kad se otvore, vjerojatno biti lijepe, otvorit će prostor i nastaviti Lenucijevu potkovu. Ali sredstva koja su u njih uložena mogla su se puno bolje upotrijebiti. Recimo, iznos uložen u njih pet je puta veći od cifre koju imamo za naše male komunalne akcije. Zamislite što smo sve mogli napraviti: popraviti neke škole, izgraditi nove... Gradska skupština sada treba vidjeti odakle su došla sredstva koja su uložena - smatra Ivan Bare, predsjednik gradske četvrti Trnje, u kojoj se fontane i nalaze.

Šteta je učinjena

Protiv fontana su i aktivisti iz udruge Pravo na grad. Smatraju da je šteta već učinjena i ne može se popraviti, ali da bi zato trebalo izabrati novo vodstvo Grada kako se ovakve situacije ne bi ponovile.

- Te su fontane slika gubitka političkog kompasa u vođenju Grada. Dok propada bazična infrastruktura, poskupljuje javni prijevoz i smanjuju se socijalna prava, gradonačelnik Milan Bandić sebi gradi spomenik. To je nedopustivo - smatra Teodor Celakoski, predsjednik udruge. Loše mišljenje o projektu ima i struka. Trebalo se, smatraju, istražiti što bi bilo najbolje rješenje s obzirom na okolnu izgradnju, a ne odmah krenuti s fontanama.

Nepotreban zahvat

- Ne znamo što će biti s okolnim prostorom, kao ni s livadom. Problem je i sam prostor - on nikada ne može biti ono što je Zrinjevac jer je enormno zagađen prometom. Ne znam kako će se taj prostor rashlađivati ljeti. Uostalom, zbog velikog prometa tamo i nije jaka cirkulacija pješaka, pa mislim da je riječ o nepotrebnom zahvatu. Zapravo, livada je bila najbolja - tvrdi arhitekt Niko Gamulin.

Fontanama nisu zadovoljni ni građani, posebno oni koji žive u četvrti Trnje. - Dobro je da se uredi prostor, ali mislim da bi šetnica s nekoliko klupa i malom fontanom bila bolje i jeftinije rješenje - rekla nam je studentica Paula Krajinović. Slično misli i umirovljenik Josip Kramarić. - Fontane nisu dobre. Besmislene su i nepotrebne - smatra.

Savršeno s pogodovanjem

Unatoč brojnim negativnim očitovanjima u javnosti, u gradskoj vlasti više su nego zadovoljni.

- Bio sam na probi i sve je ispalo savršeno. Podešavaju se nijanse, a ja, iskreno, kao laik ništa nisam ni primijetio da ne valja. Kad se sve podesi, svečano ćemo otvoriti fontane. Jako sam zadovoljan kako stvari sad izgledaju - rekao nam je Davor Jelavić, pročenik Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Podsjetimo, do velikih je problema došlo kad je glavni projekt izmijenjen tako što je potpisan ugovor s tvrtkom Mešić-com, a ugovorom je promijenjena tehnologija gradnje. Posljedično, time su promijenjeni i tehnički uvjeti natječaja. Neki su mediji tada pisali da postoje sumnje o pogodovanju izvođaču i da će biti podnesene prijave DORH-u. Zanimljivo je i da je Mešić-com jedna od tri građevinske tvrtke koje najviše surađuju s Gradom, a poslove nerijetko dobiva i direktnom pogodbom. Upravo je ta tvrtka izgradila stan Milana Bandića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32