BURNA SJEDNICA

BANDIĆEVI I HDZ-ovi ZASTUPNICI VEĆINOM GLASOVA PRIHVATILI REBALANS ZAGREBAČKOG PRORAČUNA Oporba u čitavom nizu žestokih kritika kaže da je lažiran

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova prihvatili rebalans proračuna, uz žestoke kritike oporbe koja tvrdi da je lažiran, kako nema veze sa stvarnošću te da pogoduje gradonačelnikovim poslovnim partnerima.

Ovim rebalansom i preraspodjelom sredstava, uz smanjenje samog proračuna u iznosu od 169,5 milijuna kuna, osiguravaju se sredstva za borbu protiv epidemije te saniranje posljedica potresa u iznosu oko 157 milijuna kuna.

- Ako pogledamo najveće dobitnike u ovom rebalansu - pročistač je 130 milijuna, saniranje posljedica potresa 114 milijuna, rotor 65 milijuna, pandemija koronavirusom 43 milijuna, obnova pročelja vjerskih zajednica 13 milijuna i žičara sedam milijuna - to je redoslijed - komentirao je gradski zastupnik Stanko Kordić (Glas).

- Bilo bi ispravno reći da u ovaj rebalans ulazimo zbog osiguranja sredstava za poslovne partnere gradonačelnika, potom saniranja posljedica potresa i pokriće troškova pandemije - ustvrdio je.

Zvane Brumnić (Klub zastupnika SDP-a) rekao je da je ovaj rebalans lažiran jednako kao što je lažiran proračun kad su ga donosili.

- Volio bih da predlagatelj objasni tu matematiku kojom tvrdi da je proračun uravnotežen, odnosno da su stavke prihoda i rashoda realne i zakonite - poručio je Brumnić.

Mrak Taritaš: Ovaj proračun mogao bi se opisati rečenicom - 'selo gori, baba se češlja'

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Glas-a i HSU-a) ustvrdila je da se u rebalansu trebao vidjeti građevinski zamah, što nije slučaj.

- Ovaj proračun mogao bi se opisati rečenicom - selo gori, baba se češlja. Nema da omane oni koji su gradonačelniku važni. Rebalans se ponaša kao da grad nisu zadesile dvije katastrofe, ponaša kao da nema pada osobne potrošnje i privatnih investicija - izjavila je.

Vladimir Ferdelji (Klub zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija) ocijenio je da se radi o zakonski iznuđenom proračunu koji nema veze sa stvarnošću.

- Obrazovanje je izgubilo 101 milijun kuna, predškolsko 46 milijuna, osnovno školstvo 34 milijuna i srednje školstvo 21 milijun. Kultura je izgubila gotovo 48 milijuna kuna, sport 61 milijun, mjesna samouprava 41 milijun, gospodarstvo 31 milijun, ali samo zato jer u temeljnom proračunu nije ukalkuliran kredit od ZET-a - naveo je Ferdelji.

Ne misli se, dodao je, napraviti ništa na racionalizaciji poslovanja, komunalnih poduzeća, ičega.

- Svi troškovi su optimalni, po uvjerenju gradonačelnika i njegovih partnera. Do ovog rebalansa ne bi ni došlo da nije bilo zakonske obveze, gradonačelnik bi i dalje trošio novac kako hoće, a napravio bi završni rebalans kojim bi izjednačio stvarne rashode sa stvarnim prihodima bez obzira na to što je planirao. Ovaj plan nema veze s onime što će se dogoditi - poručio je.

Davor Filipović (Klub zastupnika HDZ-a) rekao je da HDZ podržava rebalans proračuna s obzirom na to da je dio usmjeren i na ono što se potrošilo na zdravstveni sustav Zagreba u borbi protiv koronavirusa i da se dio utrošenih sredstava odnosi na potres i pomoć sugrađanima.

Zastupnici su u utorak raspravili tek dvije točke od njih 63, a nastavak sjednice je 17. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:41