PANIKA U HOLDINGU

Bandićevi kadrovi na vrhu u strahu od smjene, ali radnici ne brinu: ‘Možda postanemo pravi holding‘

Naravno da se boje, kako se ne bi bojali kad su im ovi prijetili - govori nam sugovornik iz stranke 365
Tomislav Tomašević je lani ispred Holdinga izveo performans povodom nabave novih automobila u Zagrebu
 Damjan Tadic/Cropix

- Nećemo raspustiti stranku 365 Bandić Milan jer smo zapravo u odnosu na parlamentarne izbore na kojima smo doživjeli debakl na ovima ostvarili određeni pomak na bolje. Ali moramo napraviti nešto s kadrovima, jer u stranci su ostali ili oni koje je vrijeme pregazilo ili takozvani "raznosači" plakata protiv kojih nemamo ništa, no moramo se ojačati intelektualcima - govori nam izvor iz vrha stranke koju je na ovim lokalnim izborima predvodila Jelena Pavičić Vukičević za koju naš sugovornik smatra da bi bilo najbolje da i ubuduće ostane na čelu stranke.

Međutim, u Zagrebačkom holdingu dojmovi su podijeljeni - i dok oni na vrhu očekuju 'pomor' Bandićevih kadrova odnosno vlastitu smjenu te su u strahu, među radnicima, neslužbeno doznajemo, vlada, čak, optimizam.

- Napokon će se možda nešto promijeniti, radnici žele promjene, ova uprava je definitivno bila najgora. Možda postanemo holding u pravom smislu te riječi, pa se možda neće morati pitati gradonačelnika ako će se htjeti nekog radnika prebaciti s posla A na posao B ili pak, da moramo zaposliti svakoga koga nam se pošalje - govori nam sugovornik iz Zagrebačkog holdinga.

Kaže da za radnike zasad nema bojazni jer je u Zagrebačkom holdingu od prosinca 2019. godine na snazi kolektivni ugovor prema kojem se ne može zadirati u njihova radnička prava.

- Ali situacija za upravu je naravno drugačija, oni su u pravilu svi zamjenjivi, a imaju pravo na otpremnine u visini tri mjesečne plaće - objašnjava nam naš sugovornik.

- Naravno da se boje, kako se ne bi bojali kad su im ovi prijetili - govori nam sugovornik iz stranke 365.

Naš drugi sugovornik, iz same uprave Holdinga, pak, kaže da se nimalo ne brine za svoju budućnost jer ima ugovor prema kojem ga se može prebaciti na drugo radno mjesto.

- Dečko je pobijedio i trebamo mu sada dati priliku, ako neće htjeti da više radim ovaj posao, može me prebaciti negdje drugdje. Činjenica je da se Tomašević tom tematikom već dugo bavi, pa da vidimo što će napraviti - govori naš sugovornik.

Naš drugi sugovornik iz stranke 365 analizira da su na ovakav rezultat u Zagrebu utjecale, smatra, četiri pojave.

- Prvo, antibandićevska histerija, drugo, raspuštanje zagrebačkog ogranka SDP-a čiji su se glasači onda priklonili Možemo!, treće, fragmentacija desnog biračkog korpusa te četvrto, nezadovoljstvo postojećom garniturom na vlasti, pa i donedavno Bandićem, a i ekipom oko njega. Stari kadrovi su iščezli, a ostali su samo poslušnici - smatra naš sugovornik. Zagrebački pročelnik Pavle Kalinić je gostovao na Novoj TV, a o svojem budućem poslu rekao je da ga to ne brine.

- Ja uvijek imam x poslova, mogu raditi bilo što bilo kada jer sam prilično obrazovan. Nisam se ni bavio previše politikom, bavio sam se zaštitom i spašavanjem u posljednje vrijeme - kazao je Kalinić te dodao:

- Reći ću vam jedan primjer kako funkcionira hrvatska država. Kad je počela epidemija, mi smo inzistirali na tome da se ne dira KB Dubrava jer je to jedina bolnica koja može izdržati potres magnitude 7.0 po Richteru, a u Zagrebu može biti 6.2 do 6.3, pa su mi rekli da drobim i kakve gluposti pričam kad neće biti potresa.

Ja imam budućnost s politikom ili bez nje, ali problem je što Hrvatska nema budućnosti. Zemlja koja nakon 30 godina nema definirane granice, nema vojsku, nema policiju, nema industriju, nema trgovačku mornaricu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:00