DORH POTVRDIO

Bandićevo grobno mjesto pod tajnim izvidima

Općinsko kazneno državno odvjetništvo provodi izvide
 Goran Mehkek/Cropix

Općinsko kazneno državno odvjetništvo potvrdilo je danas za Jutarnji list kako se provode izvidi u slučaju grobnog mjesta pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića, za koje ni na treću godišnjicu smrti nije dana dozvola za postavljanje nadgrobnog spomenika.

- Općinsko kazneno državno odvjetništvo provodi izvide, koji su tajni sukladno članku 206. f stavak 1. Zakona o kaznenom postupku - stoji u odgovoru Silvije Lončar, zamjenice Općinskog državnog odvjetnika.

Kako bi i sam Bandić rekao, a toga se, očito, drži i novi gradonačelnik Tomislav Tomašević, "neka institucije rade svoj posao".

"... Budući da državne institucije provode izvide oko legalnosti proširenja grobnog polja, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode do okončanja tih postupaka nije u mogućnosti izdati prethodno mišljenje/suglasnosti.

Za informacije vezane uz postupanja državnih institucija, molimo da se obratite njima", stoji u dopisu iz Grada Zagreba, u kojem nam nisu odgovorili na konkretno pitanje imaju li možda u planu ekshumirati bivšega gradonačelnika kako bi ga preselili na neko legalno grobno mjesto. Pokušali smo dobiti odgovor i od institucije koja provodi izvide, ali nije stigao do zaključenja ovog broja.

Podsjetimo da se u povodu prve obljetnice smrti Tomaševiću obratila Vesna Bandić s molbom da se obitelji dopusti da uredi pokojnikov grob. U službenom je glasniku Grada Zagreba tada objavljena Tomaševićeva odluka da se korištenje grobnog mjesta ustupa Bandićevoj obitelji.

Ali na tome je sve stalo, iako obitelj svake godine traži od Grada Zagreba dozvolu za postavljanje nadgrobnog spomenika.

Problem je, naime, nastao zbog pozicije groba. Sve to je svojedobno provjeravala služba za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, a ministrica kulture tada je izjavila: "Nismo utvrdili nikakve nepravilnosti što se tiče dokumentacije. Nema nikakvih prepreka za izgradnju spomenika, smatram da bi zaista trebalo prestati dizati tu temu u javnosti i dostojanstveno omogućiti obitelji da obilježi grob".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:52