IZBORI U ZAGREBU

‘Bandićevom smrću otvara se potpuno nova konstelacija odnosa, evo tko bi mogao profitirati‘

Zakošek je analizirao višestruke političke implikacije Bandićeva iznenadnog odlaska s političke scene
Tomislav Tomašević (G), Joško Klisović (S), Davor Filipović (D); desno: Milan Bandić
 Darko Tomaš, Tomislav Krišto, Boris Kovačev, Goran Mehkek/cropix

Redovni profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek u razgovoru za Jutarnji list analizirao je višestruke političke implikacije Bandićeva iznenadnog odlaska s političke scene.

Ključne posljedice osjetit će se, ističe ovaj sveučilišni profesor politologije, na tri razine - u bitci za gradonačelničku poziciju u Zagrebu, u utakmici za skupštinsku većinu, a treći i najveći izazov bit će demontaža interesnih struktura u Zagrebu koje, kako tvrdi, sežu čak u kriminalni milje.

Kad je u pitanju prva razina - izborne šanse kandidata za gradonačelnika - Bandićevom smrću se, ističe, otvara potpuno nova konstelacija odnosa. Iako se i ranije spekuliralo o tome hoće li Bandić ući u drugi izborni krug, nakon njegove smrti je definitivno jasno da njegova stranka na tom planu nema što ponuditi. Svaki sustav koji je tako visoko centraliziran i personaliziran kao što je bila Bandićeva stranka, nestankom osobe koja je vodi, taj sustav dolazi u tešku krizu. Tu logiku visoko centraliziranih i personaliziranih sustava već smo, podsjeća ovaj politolog, vidjeli 2000. na primjeru HDZ-a nakon Tuđmanove smrti.

"Kako sad stvari stoje", nastavlja Zakošek, "prilično je vjerojatno da ni HDZ neće imati kandidata u drugom izbornom krugu, a vidjet ćemo hoće li ga imati zagrebačka desnica".

Za razliku od sociologa Dragana Bagića, Zakošek misli da Bandićeva smrt neće toliko utjecati na Tomaševićeve izborne šanse jer one po njegovu mišljenju niti nisu toliko ovisile o Bandićevim biračima. Na Bandićevom bi odlasku, tvrdi Zakošek, mogli profitirati kandidati iz desnog spektra i to oni koji prvi uspiju ući među Bandićeve birače.

"U jednoj konstelaciji bismo, dakle, u drugom krugu mogli imati Tomislava Tomaševića i Joška Klisovića, a u nekoj drugoj možda Tomaševića i kandidata neke desne stranke, primjerice Mosta. Mislim da HDZ-ov kandidat Filipović ima vrlo slabe šanse za ulazak u drugi krug. Ako u Zagrebu u drugi krug uđe netko od desnih kandidata, a ne HDZ-ov, to će sigurno ojačati tu desnu opciju i na nacionalnoj razini i Plenkoviću stvarati puno veće probleme od samog Zagreba. Ako u Zagrebu u drugi krug uđu dva lijeva kandidata, to onda sigurno može biti snažan poticaj za obnovu SDP-a ne smo u Zagrebu, nego i na nacionalnoj razini" rekao nam je Zakošek koji misli da Klisović u drugom krugu ne može pobijediti Tomaševića.

image
Nenad Zakošek
Tomislav Kristo/CROPIX

Druga je razina gradska Skupština za koju će se voditi ozbiljna bitka jer je važno kako će se formirati politička većina. Tu bi, tvrdi Zakošek, također moglo doći do urušavanja Bandićeve stranke. U ovom trenutku još je rano govoriti o tome mogu li interesne strukture u Zagrebu ipak osigurati značajnu prisutnost Bandićeve stranke u skupštini, ili možda cijelog jednog bloka. Ako dođe do raskola u stranci, onda će to umanjiti njihove šanse da osvoje neki mandat. Međutim, ako se interesne strukture organiziraju u obrani stečenih pozicija, to bi im moglo osigurati neka mjesta u zagrebačkoj Skupštini, a time i poziciju u nekoj desnoj koaliciji kakvu smo već vidjeli s Hasanbegovićem u HDZ-u, tvrdi Zakošek koji ističe kako bi od presudne važnosti bilo da se u zagrebačkoj Skupštini formira jedna progresivna većina koju bi činile SDP i lijevo liberalne stranke.

I treća bitna razina je što će, kad dođe do smjene vlasti, biti s interesnim strukturama u Zagrebu "koje su", tvrdi Zakošek "jednim dijelom isprepletene i kriminalnim mrežama i koje će teško biti demontirati".

- Te će interesno-koruptivne strukture koje postoje u gradskim tvrtkama i ustanovama, u zdravstvu i socijali biti ozbiljna prepreka onome tko preuzme vlast u Zagrebu, bojim se čak ozbiljnija i od dugova u gradskog blagajni. Puno će teže biti probiti blokade koje će se ispriječiti u mnogim područjima od gospodarenja otpadom do infrastrukturnih poduzeća", tvrdi Zakošek.

Bilo bi fantastično, rekao nam je, da Zagreb postane avangarda u demontaži takvih struktura.

"Mislim da i nakon Bandićeva iznenadnog fizičkog nestanka postoji velika šansa da Tomašević postane novi gradonačelnik i da Možemo postane najjača stranka u Skupštini, no mogli bi se suočiti s ozbiljnim opstrukcijama sve do prijetnji likvidacijom. Moj je dojam da Tomašević nije naivan, da se sprema za to i da je prilično hrabar. Da se uspije u Zagrebu napraviti neki pomak u demontaži interesnih i kriminalnih mreža, bilo bi to jako važno za cijelu Hrvatsku.

Jer vidimo da je Plenković izveo stanovite promjene u HDZ-u, ali na ovoj trećoj razini demontaže interesnih i koruptivnih mreža nije napravio ništa. On je naprosto prihvatio interesne strukture uspostavljene na lokalnoj razini ili u nekim sektorima i ministarstvima i uvijek ih brani sve dok ih istražni organi ne razotkriju dok afere ne puknu u javnosti. Tek tad se distancira i poručuje - neka institucije rade svoj posao. On je valjda nekako svjestan da njegova pozicija ovisi o tome da ne dira u te strukture. Bandićevim odlaskom, međutim, u Zagrebu se otvara šansa da se te interesne i kriminalne mreže počnu demontirati, a to je velika šansa ne samo za Zagreb, nego i za Hrvatsku - zaključuje Zakošek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:56