GUŽVE OD RANOG JUTRA

Barel nafte osjetno pojeftinio, ali kod nas sve poskupljuje, pred pumpama kolone: ‘Ne pitajte ništa, već smo ludi‘

Na nekim crpkama gužve su od šest ujutro, ali popodne su kolone nastale na većini. Vozači se boje cijene od 14 kuna po litri

Gužva u Ksaverskoj ulici

 Darko Tomaš/Cropix

Novi tjedan, nova najava skupljeg benzina, nove gužve na benzinskim crpkama. Na Ksaverskoj cesti, na INA-inoj pumpi gužve su cijeli dan, od šest ujutro, govori nam djelatnik. Među kupcima je i Dubravka Štambuk (69) koja se tamo pojavila s crnim kanisterom u ruci. Gorivo joj natočiti pomaže i djelatnik na pumpi kako bi ubrzao rad i barem malo smanjio gužvu. Broj automobila koji čekaju prevelik je za prodajne kapacitete pa ih se nekoliko nalazi u desnoj traci s upaljenim žmigavcem. Vozači su nahrupili jer se očekuje rast cijena od kune i šezdeset lipa. Prema novome bi tako litra benzina koštala 13 kuna i 79 lipa, a dizela 14 kuna i 13 lipa.

Iako je promet na crpkama bio pojačan cijeli dan, veća gužva je krenula nakon 15 sati kad su mnogi krenuli kući s posla. Čekalo se i na postajama na Langovom trgu, na Vukovarskoj, Slavonskoj, Bukovačkoj, Dankovečkoj... Tri, četiri ili pet vozila stajalo je u nekoliko redova na svakoj, no odvijanje prometa je, tada, bilo otežano samo kod INA-e na Ksaveru.

image

Gužve pred crpkom na Ksaverskoj cesti

Darko Tomas/Cropix
image

Gužve pred crpkom na Ksaverskoj cesti

Darko Tomas/Cropix
image

Cijene goriva 14. ožujka 2022. godine

Darko Tomas/Cropix

Dubravka Štambuk tamo nije čekala predugo, kaže, otprilike pet minuta.

- S ovakvim nam je cijenama sigurno svima teško. Evo, sa sobom sam ponijela i kanister kako bih natočila benzin za kosilicu, da uštedim. Točila sam i prošli tjedan - priča Dubravka dok puni rezervoar. Iza nje čeka desetak automobila i novi dolaze, a ona se trudi biti što brža. Navodi kako je prošli ponedjeljak točila prije poskupljenja i da sada ne puni cijeli tank, nego nadopunjava ono što je potrošila.

Otkriva kako je iznervirana cijelom situacijom i da vjeruje da će se sve vratiti u normalu.

- Gledajte, što je, tu je. Cijene će se sigurno opet spustiti, no pitanje je kad - zaključuje.

Iznervirana je bila i većina korisnika postaje na Ksaverskoj cesti, pa i gospodin koji je točio gorivo neposredno prije Dubravke. Prišli smo mu i pitali ga za razgovor, no nije želio ništa komentirati.

image

Gužve pred crpkom na Ksaverskoj cesti

Darko Tomas/Cropix
image

Gužve pred crpkom na Ksaverskoj cesti

Darko Tomas/Cropix
image

Gužve pred crpkom na Ksaverskoj cesti

Darko Tomas/Cropix

- Nemojte me ništa pitati, već sam sad prelud zbog svega što se događa - pristojno, ali s nezadovoljnim tonom, je poručio. Pored njega gorivo je točio Branko Bartolec (55).

- Budite brzi - sugerirao nam je kad smo počeli razgovarati. Ipak, drugi su čekali.

- Nadopunjavam tank, a to sam napravio i prošli tjedan. Ovdje sam došao zbog poskupljenja i sve smatram katastrofom - govori Branko, a vozači dva auta koja čekaju spuštaju prozore. Kratko se dogovaraju na koju će svaki stranu pumpe. Kad završavaju, spuštaju prozore i jedan propušta drugoga.

Branko nastavlja kako mu je auto neophodan za svakodnevno funkcioniranje i da nema drugog izbora. Da jednostavno mora platiti.

image

Građani toče gorivo

Darko Tomas/Cropix
image

Građani toče gorivo

Darko Tomas/Cropix
image

Građani toče gorivo

Darko Tomas/Cropix

Da bi bilo što manje nedoumica među vozačima posao je Davora Petrovića (50), zaposlenika INA-e. On nam je otkrio da je slično stanje od jutra, od šest sati i kako radnici svima pokušavaju olakšati.

- Reguliramo, usmjeravamo, pokušavamo ubrzati protok klijenata jer je ovakva situacija neuobičajena za normalni radni dan. Cijeli dan je gužva, isto je bilo i prošlog ponedjeljka - prepričava Petrović i potezom ruke usmjeruje nadolazeći auto. Promatra situaciju i pripravan je nekome pomoći i oko točenja, procijeni li to potrebnim. Naglasio je kako neki kupci sipaju dodatni benzin u kanistere.

- Ne rade to svi. Većina ih samo puni tank, a nekih 10-15 posto toči i kanistere kako bi imali goriva, uglavnom za kosilice, ali i ostalo za što im treba - upoznaje nas sa situacijom Davor Petrović.

"Spremnik od 50 litara benzina mogao bi poskupiti 41 kunu"

Cijenegoriva.info, portal koji prati kretanja cijena goriva u Hrvatskoj, objavio je u ponedjeljak u popodnevnim satima neslužbene nove cijene goriva koje će u utorak dočekati sve vozače koji se nađu na benzinskim crpkama.

- Spremnik od 50 litara benzina mogao bi poskupiti 41 kn, prosječni spremnik dizela mogao bi poskupiti 70 kn i prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti skuplji za devet kuna - navodi portal Cijenegoriva.info.

Prema navodima portala Cijenegoriva.info, litra benzina od utorka bi mogla biti skuplja za 82 lipe, a litra dizela za jednu kunu i 40 lipa. (JL)

Barel nafte pojeftinio za 9 posto zbog lockdowna u Kini

Cijena barela nafte na američkoj burzi u ponedjeljak je u osjetnom padu. Kako javlja Financial Times, po prvi put u mjesec dana spustila se ispod 100 američkih dolara i to na krilima vijesti o velkim lockdownima koje uvodi Kina u nekima od svojih velegradova nakon porasta broja zaraženih koronavirusom.

Među trgovcima je briga da će u Kini doći do manje potražnje nadjačala brigu da bi zbog rata u Ukrajini moglo doći do nestašice energenata pa je cijena zabilježila pad od oko 9 posto. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:32