OTJERALI GA

Bernardić došao na prosvjed Zagrepčana, nije dobro prošao: ‘Ajde iš! Bježi! O čemu ti pričaš? Odguli...‘

Nekoliko stotina Zagrepčana prosvjedovalo je ispred kompostane Čret-Zrinjevac na Maksimiru

Bernardića su prosvjednici otjerali sa skupa

 Vanesa Pandžić/Cropix

Nakon što je jučer Zagrebački holding organizirao obilazak kompostane Zrinjevca u Markuševcu kako bi pokazali da se tamo ne odlaže biootpad iz kućanstava, građani tvrde suprotno te su za tu (ne)priliku za danas u 11 sati organizirali prosvjed jer je smrad u tom dijelu metropole svako malo, ističu, nesnosan.

Predstavnici Zrinjevca su ustvrdili jučer da se u kompostani tretira zeleni biootpad s javnih površina, ali pojava neugodnih mirisa žitelje u tu tvrdnju ne može uvjeriti te složno govore: ‘Ovo je krik s Bukovca. Dosta je smrada u plućima grada. Vratite Čret u prvobitno stanje!‘

Na prosvjedu se okupilo 400-tinjak prosvjednika naoružanih udarničkim transparentima, a neke su ponosno nosila i djeca kojima je boravak na otvorenom, upravo radi zagađenja, ograničen.

Predsjednica Građanske inicijative Maksimir za Zagreb Maris Špero rekla je da su mediji jučer vidjeli "cirkus" na kompostani, a danas je na početku prosvjeda prvo pozvala sve okupljene da podignu transparente i zazvižde za Bukovac jer je dosta.

- Stojimo ovdje okupljeni s dubokim osjećajem odgovornosti prema našoj zajednici, našim temeljnim vrijednostima i budućnosti koju gradimo. Ovim prosvjedom želimo jasno dati do znanja da nećemo odustati. Zahtjevamo da gradonačelnik održi dano obećanje da se otpad neće dovoziti na lokaciju i da ukine dozvolu. Zahtjevamo od nadležnih institucija hitnu reakciju i od očekujemo transparentan i javni nalaz inspekcije u kratkom roku. Zahtjevamo da ne bude rasadnik raščišćen samo za potrebe PR-a kao što smo mogli vidjeti jučer. IZ rasadnika treba očistiti sve nečistoće biootpada iz kućanstava trajno – rekla je Špero ponosno ističući da su građani iz raznih kvartova prepoznali ovaj gorući problem i okupili se u inicijativama bez obzira gdje se otpad nalazi.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image

Ivica Lovrić i Davor Bernardić

Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

- Građani ovog grada žrtve su loših politika, odluka i problema koji se ne rješavaju. Dosta je! Danima slušamo neistinite razloge kojima pravda dozvola dana 22. prosinca 2023. i činjenica je da je dozvola izdana i to čak na 10 godina te dozvoljava donositelju da na ovoj lokaciji, između dva parka, navozi najmanje 10 vrsta klasificiranog otpada pa i gume te plastiku. Dozvola nije izdana radi kalvarije na Jakuševcu ili nevremena u Zagrebu nego da si gradonačelnik osigura supoziciju kako bi pokrpao rupe lošim rješenjima u gospodarenju otpadom u Zagrebu. To nije samo pitanje ekološke odgovornosti već i pitanje pravednosti prema građanima Zagreba. Dokumentacija na temelju koje je izdana dozvola ne odgovara stanju izvornika jer se njome povećava dotadašnja količina biorazgradivog otpada za 50 posto – naglasila je još Špero.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image

Prosvjed protiv dozvole za gospodarenje otpadom koja je izdana Zagrebačkom holdingu za lokaciju u rasadniku Cret-Zrinjevac, na Maksimiru

Vanesa Pandžić/Cropix

Stipe Pavičić, predsjednik Inicijative Smrad s Bukovca podsjetio je da je ta inicijativa nastala nakon što su mjesecima prijavljivali nesnosni smrad u Mjesni odbor Bukovac i Gradsku četvrt Maksimir.

- Uvjeravali su nas da je sve u redu i da se samo pojačano vozi zeleni biootpad. Na kraju smo bili primorani krenuti sami u akciju. Dignuli smo dron i snimili smeđe vrećice. Akcija je bila potaknuta nakon što je ravnateljica dječjeg vrtića Bukovac zabranila djeci da izlaze van u dvorište. Pokazali smo svima da nas lažu. Imamo dvije poruke. Prva je da našem gradonačelniku Zagreba ne vjerujemo. A druga je da dano obećanje gradonačelnik stavi na papir odnosno da će se u rasadnik dovoziti isključivo zeleni biootpad, dakle grane, lišće i trava. Sramotnom dozvolom koju je Grad izdao sam sebi u svim kategorijama, jedna od njih navodi i da je ovdje moguće deponirati 200 tona gume i 200 tona plastike. Uvjeravaju nas da to nije tako. Poručujemo gradonačelniku da ćemo mu pokazati da je doista sa jednim dopisom s njegove strane, moguće zamijeniti ovu dozvolu Grada i vratiti sve, ističe Pavičić, u prvotnu namjenu.

Petra Pavlek je, pak, ukazala da kompostani navedenog tipa nikako nije mjesto na lokaciji blizu parkova i kuća.

-Čret je namijenjen kompostiranju zelenog biootpada. Nije namijenjen infrastrukturno za drugi otpad. Tu postoji problem sa biootpadom iz kućanstva u koji građani neodgovorno odbacaju svašta. Kompostiranje je složeni mikrobiološki proces koji u zrak ispušta čestice. Taj aerosol sastoji se od gljivica i bakterija koji građani udišu. Više od 10 mjeseci građani udišu plinove i nečistoće. Problem smrada nije samo što je neugodan za nos već je problem i za okoliš te za zdravlje građana – dodala je Pavlek.

image

Ivica Lovrić

Vanesa Pandžić/Cropix

Među okupljenim prosvjednicima bila su i poznata lica poput predsjednika zagrebačkih Socijaldemokrata Davora Bernardića, nekadašnjeg suradnika pokojnog gradonačelnika te osnivača stranke Plavi grad Ivice Lovrića, a došao je i Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik.

I dok su Pernaru, čim su ga ugledali, iz osiguranja prišli te ga upitali je li došao provocirati na što im je rekao da nije, Bernardića su mediji okružili kako bi dao izjavu.

Međutim, to se nije svidjelo prosvjednicima pa su ga prekinuli nakon nekoliko rečenica smatrajući da je došao skupljati političke bodove.

- Što je ovo? Politički skup? Ajde iš! Bježi! O čemu ti pričaš! Ajmo odavle, ajde čovječe odguli. Makni se. Imat ćeš presicu negdje drugdje. Ti si došao pričati o otpadu. Kako te nije sram. Svi ste ista smeća. I ti bi to radio da si gradonačelnik. Ajde bježi. Ovo nije predizborni skup već prosvjed protiv smeća – vikali su okupljeni prosvjednici.

Na to je Bernardić, s vidnom nelagodom, stoički objašnjavao u mikrofon novinarima da razumije ljutnju građana.

- Građani se s pravom ljute. I ja ih razumijem. Ja već dvije godine upozoravam na ovaj problem. Ne skupljam bodove. Ja sam došao na prosvjed i ne vidim u čemu je problem - nastavio je Bernardić objašnjavati novinarima, ali nije daleko stigao.

- Dosta priče. Majstore ajde idi. Halo, halo, ovo nije predizborni skup! Maknite se ‘odovuda‘. Ajmo. Nije ni vrijeme ni mjesto. Imali ste priliku raditi. Jednu, dvije, tri. Niste ništa. Dosta smrada. Želimo svjež zrak u Zagrebu. Dosta nam je smeća. U zelenoj zoni grada Zagreba ne možemo disati - ustrajali su prosvjednici složno.

Na to je Bernadić novinarima smireno, prije nego se povukao, kazao: ‘Kasnije ćemo s izjavom.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:23