BLOKOVSKA PODJELA

Bernardić želi oduzeti Bandiću određivanje cijene parkinga u Zagrebu

'Uveli bismo besplatno parkiranje u trajanju od 15 minuta za potrebe dječjih vrtića i škola tijekom određenih razdoblja u radnom danu'
 Damir Krajač/CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić predstavio je javnosti zajednički prijedlog SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu Zagrebu.

Prema njegovim riječima, riječ je o strateškom prijedlogu koji bi svim građanima , korisnicima parkinga, omogućio da budu ravnopravni. No ono što će sasvim sigurno dignuti novu buru jest činjenica da SDP želi da cijenu parkinga određuje Skupština grada, a ne gradonačelnik Milan Bandić.

- Očekivali smo da će prijedlog ove odluke biti po hitnom postupku na sutrašnjoj skupštini, ali čini se da do toga neće doći jer nismo dobili suglasnost MUP-a. Običaj je da se na traženje gradonačelnika to riješi u roku 24 sata, a mi to već tjedan dana pokušavamo riješiti. Izražavam rezervu da na davanje suglasnosti MUP-a utječu posebni odnosi s Bandićem - kazao je Bernardić.

Prema predloženoj odluci, u zone bi se uvelo blokovsko parkiranje prema kojem bi stanovnici pojedinih blokova imali jeftinije karte. Također, korisnicima koji ne žive u pojedinim zonama, omogućile bi se tjedne, mjesečne i godišnje karte.

- Uveli bismo besplatno parkiranje u trajanju od 15 minuta za potrebe dječjih vrtića i škola tijekom određenih razdoblja u radnom danu. Radi se o intervalima od sedam do devet i od 15 do 17 sati tijekom radnog dana - objasnio je Bernardić.

Kako bi izgledali pojedini blokovi unutar zona i kolike bi cijene karata bile, Bernardić nije znao reći, već je dodao 'kako bi se to riješilo u dogovoru s organizatorima naplate parkiranja, u ovom slučaju Zagrebparkinga.

Cilj odluke, prema riječima prvog čovjeka zagrebačkih socijaldemokrata, jest pospješiti javni prijevoz, smanjiti broj automobila u centru grada i povlaštenih parkirnih karata i vratiti vrijeme parkiranja u nadležnost Gradske skupštine koja bi je donosila na prijedlog Zagrebparkinga i uz suglasnost gradonačelnika, a cijene i uvjete u garažama određivao bi organizator parkiranja za svaku pojedinu garažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:05