DRAMA NA TRNJU

Bilo je apokaliptično, 4 sata smo bili bosi u vodi punoj fekalija, spašavali smo naš kvart od bujice

‘Moj susjed je pola sata okretao veliko hrđavo kormilo i uspio podići branu‘
 Facebook

Glazbenik Domagoj Vorberger, koji živi u zagrabačkom naselju Trnje, proteklu će noć pamtiti cijeli život.

- Bilo je apokaliptično, četiri sata smo stajali bosi u vodi punoj fekalija pokušavajući spasiti naš kvart od bujice koja je nadirala - rekao nam je Vorberger u telefonskom razgovoru.

Ukratko, nakon što je u naselju Trnje sinoć iza 22 sata voda u vodoskocima izbijala šahtove, a zatim počela prodirati u obiteljske kuće, Domagoj Vorberger je zajedno sa susjedima očajnički nazivao sve nadležne službe uključujući Civilnu zaštitu i Hrvatske vode.

- Bilo je uzalud. Svi brojevi bili su zauzeti. Bili smo očajni i nismo znali što da radimo. No, jedna susjeda, stara Trnjanka, nas je podsjetila na situaciju prije nekih sedam godina kad je bila slična poplava. Rekla je da moramo podići branu. Otišli smo do male zgrade Hrvatskih voda s komandama za dizanje brane, a kako je bila zaključana provalili smo unutra. Bili smo u strahu, unutra je bila visoka voda, električni kablovi u vodi, a mi bosi. Moj susjed Tihomir Blagus je pola sata okretao veliko hrđavo kormilo i uspio podići branu. Za deset minuta voda se povukla - ispričao nam je Domagoj Vorberger.

Drama u Trnju je okončana oko jedan u noći, no stanovnici su do jutra stražarili uz zgradicu Hrvatskih voda.

- Danas je ovdje bila policija po prijavi Hrvatskih voda. Podizanjem brane spasili smo naš kvart, ovo je četvrti put da se ovako nešto događa. Meni je voda ušla u hodnik, no mnogi od mojih susjeda imaju puno veću štetu. To je voda puna fekalija koja je prodrla u male trnjanske kućice oštećene već u potresu - ispričao nam je Domagoj Vorberger.

Žila kucavica odvodnje, a kanal zatvoren

- Ustava kanala Kuniščak, koja vodi od Gornjeg grada, tu preko Trnja pa skroz do Save. Ustava je bila zatvorena.

Susjedi su provalili u objekt ustave i otvorili kanal da voda otječe u Savu. Kanal je širok nekoliko metara, pogledajte samo kolika količina vode dva sata nakon otvaranja tu otječe.

Ja ovo pišem u 2:30, nitko od nadležnih iz Vodoopskrbe i odvodnje se još nije pojavio. Valjda idioti ni ne znaju da to postoji.

Da je taj kanal bio otvoren, sva ova sila vode bi otjecala u Savu, tko zna koliko kuća, cesta i svega ostalog u gradu ne bi bilo poplavljeno. To je jedna od žila kucavica odvodnje. A kanal zatvoren.

Da nije bilo tu kvartovske ekipe, koja je provalila i sama otvorila kanal, još bi plivali. Strašno je kako je sustav zakazao. U ovom gradu se više ne zna tko pije...ali mi plaćamo! - stoji u statusu objavljenom na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:04