APSURD

BITKA ZA GERILSKI VRT U ZAGREBU Komunalci traže da se ukloni zelena oaza koju je nakon potresa uredila vlasnica popularne slastičarnice 'Torte i to'

Anonimni prijavitelj redarstvu se potužio na uređeni kutak u Preradovićevoj
 Goran Mehkek / CROPIX

Nedugo nakon potresa Zagrepčane je razveselio jedan neobičan prizor u Preradovićevoj ulici. Usred šute, dizalica i skela, usred prašine i jada, niknuo je mali vrt, brižno njegovan i lijepo uređen, omeđen u kazeti drveta zelenom ogradicom, kao pravi. Minijaturni vrt, zasađen u gerilskoj akciji kao svojevrsna terapija nakon potresa - kako za one koji su ga pravili, tako i za sve one koji onuda šeću - zablistao je kao divan kutak u polurazrušenom gradu kojemu slijedi dug proces obnove.

Minijaturni vrt između dva parkinga je, međutim, u srijedu naišao na svoga prvog neprijatelja. Anonimni prijavitelj se, naime, požalio na "neovlaštenu sadnju cvijeća na javnoj zelenoj površini u Zagrebu". Komunalno redarstvo je promptno reagiralo na bizarnu prijavu te zatražilo očitovanje na slučaj od Martine Živković, vlasnice popularne zagrebačke slastičarnice Torte i to, te njezina susjeda Borisa Novkovića, koji su mali vrt i zasadili.

Anonimni prijavitelj je u svojoj prijavi kao krunski dokaz priložio fotografije zagrebačkog fotografa Andrije Zelmanovića, i to s Facebook grupe koja okuplja zagrebačke stanare centra nakon potresa, a gdje je stajalo napisano kako su "krivci" za vrt upravo stanari Živković i Novković.

Goran Mehkek/CROPIX

- Komunalno redarstvo mi je dalo osam dana da se očitujem. Teško mi je povjerovati da vrt može nekome smetati, ali još teže mi je povjerovati da institucije postupaju temeljem takve anonimne prijave - rekla nam je Martina Živković.

- Mi smo to odlučili dati gradu kao izraz volje i optimizma nakon teškog potresa. Ljudima se vrt sviđa i žele ga tamo. Danas se okupljaju čitav dan, žele raditi i prosvjedovati. Mi želimo spriječiti uklanjanje vrta, a moje očitovanje na slučaj će ići u smjeru da se ne osjećam krivo i da ni po koju cijenu neću ukloniti vrt, jer je to protiv mojih uvjerenja. Neću počupati biljke - rekla je Živković.

Goran Mehkek/CROPIX

- U razrušenom gradu, mjesec dana nakon potresa, s užitkom i od srca Boris i ja smo odlučili pokloniti gradu i građanima jedan mali kutak optimizma, unijeti malo života, podignuti raspoloženje... Ljudi koji su prolazili bili su inspirirani time, fotografirali su nas, govorili da će i oni napraviti isto čim prođe korona. Nikad nijedan post nisam vidjela na Facebooku koji je imao isključivo pozitivne komentare kao taj u grupi Potres u Zagrebu - Svi mi u centru. Zato vas lijepo molim, dragi susjedi, prijatelji i odvjetnici savjete i naputke kako se na ovo očitovati... Jer ja za to kaznu neću platiti, niti ću ikada počupati biljku koja raste i nikome ne smeta - napisala je Živković na svom Facebook profilu nakon primitka zahtjeva za očitovanjem od komunalnog redarstva. Očekivano, odmah je dobila mnoge lajkove i komentare podrške.

Goran Mehkek/CROPIX

- Kako je pohvalna akcija sadnje drvoreda u Preradovićevoj, a trebalo bi ga vratiti i u Berislavićevu, tako je pohvalna i gerilska akcija sadnje sitnog cvijeća u zeleni otok oko jednog od stabala u Preradovićevoj. Sitno zelenilo u Preradovićevoj ne samo da nipošto ne smeta, narušava ili ikoga ugrožava, već u mikromjerilu oplemenjuje ulicu - komentirao je Saša Šimpraga, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

- Umjesto komentara na gradsku upravu, istaknuo bih primjer Pariza koji građanima ustupa upravo ovakve zelene otoke da se o njima brinu sadnjom dodatnog sitnog zelenila, uglavnom cvijeća ili povrća, čime podižu ambijentalne i boravišne kvalitete ulice. Platforma 1POSTOZAGRAD daje punu podršku i zahvaljuje građanima na plemenitoj akciji sadnje, a u svjetlu bizarne pritužbe ujedno pozivamo Zagrepčane da i sami zasade sitno cvijeće ili povrće u zelenim otocima oko gradskih stabala, tamo gdje to ne narušava krajobrazne koncepte - rekao je Šimpraga.

Da li je moguće da ovo nekome smeta? Stigla je anonimna prijava u kojoj se traži kažnjavanje počinitelja sađenja u...

Posted by Martina Zivkovic on Wednesday, May 13, 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:54