OLIVERA MAJIĆ

Bivša šefica ZG Stožera: ‘Svi su znali za odluku, u šoku sam zbog smjene, u ruci držim mail...‘

Dogradonačelnica Olivera Majić jučer je smijenjena s čela zagrebačkog Stožera
Olivera Majić i Jelena Pavičić Vukičević
 Željko Puhovski/Cropix

Ne osjećam se fizički dobro. U šoku sam. Trenutačno u ruci držim e-mail poslan svima jučer ujutro u 9.53 sata u kojem je stajala mjera o prijedlogu obveznog nošenja maski na otvorenom. Sa mnom nakon toga nitko nije razgovarao, o svemu doznajem iz medija. Evo, sad slušam Lovrića (Ivicu) na televiziji i ne osjećam se dobro - rekla nam je Olivera Majić koju je s čela zagrebačkog Stožera civilne zaštite smijenila vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Učinila je to nakon što je ukinula odluku o tome da će se u Zagrebu morati nositi maske na otvorenom, a potom je sebe postavila na čelo Stožera. Majić tvrdi da s njom o tome nitko nije razgovarao te da ona zapravo ništa ne zna, niti nam može išta reći, osim da je izvan sebe.

Interes građana

- Ja situaciju s pandemijom shvaćam ozbiljno. Dajte mi nekoliko dana da skupim sve mailove i prepisku jer svi su to znali još ujutro i nisu me ni o čemu informirali. U šoku sam - ponovila je Majić s kojom smo razgovarali nedugo nakon gostovanja Ivice Lovrića na N1, koji je rekao kako ta odluka nije bila donesena u suradnji s Jelenom Pavičić Vukičević.

- Ona trenutačno obavlja posao gradonačelnice i neodgovorno je donijeti takvu odluku, a da najodgovornija osoba za upravljanje gradom u tom trenutku to ne zna. I sasvim sigurno ta odluka nije dobra i nije potrebna.

Stoga je Pavičić Vukičević donijela jedinu moguću odluku da preuzme sama vođenje zagrebačkog Stožera i povuče tu odluku - izjavio je Lovrić, dodajući da mu nije poznato ni tko je tu odluku predložio. Također je rekao da se ne radi o odluci donesenoj u interesu predstojećih lokalnih izbora, nego smatra da bi bilo "neodgovorno kad bi se epidemiološke mjere donosile tako da se remeti normalno funkcioniranje grada".

- Odluke se moraju donositi u interesu građana, a kampanja je nešto drugo - rekao je Lovrić te ponovio da ne zna tko je tu mjeru predložio, ali zna da ju je najavio Šostar.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar, jučer je zaista najavio da će se ubuduće maske "morati staviti čim se izađe iz kuće i ne skidati je dok se ne vratite". Šostar nije bio toliko uzrujan kao Olivera Majić, ali nije želio javno komentirati odluku Pavičić Vukičević.

Iz izvora, pak, bliskog Šostaru doznajemo da je njemu jasno da se bliže lokalni izbori te da u ovom slučaju nije riječ o epidemiološkoj odluci, nego političkoj. Isto tako smatra da je odluku gradonačelnica donijela zato što misli da bi ona kod građana izazvala samo dodatni revolt te da se onda možda ne bi pridržavali ni trenutačno aktualnih mjera.

Podsjetimo da je Pavičić Vukićević konferenciju za novinare sazvala u srijedu u 18 sati nakon što je u jutarnjim satima Stožer najavio obvezu nošenja maski na otvorenom.

Dužnost

- Želim vas izvijestiti da preuzimam vođenje Stožera Grada Zagreba, odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bježim od odgovornosti. Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obvezi nošenja medicinskih maski na otvorenom. Nisam za obavezno nošenje maski na otvorenom, ali želim reći da epidemiološka situacija u Zagrebu i državi nije dobra - izjavila je Pavičić Vukičević te dodala:

- Ovo je prilika za sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske u zatvorenom i dezinficiraju predmete. Molim vas da pazite sebe i bližnje. Smatram da je moja dužnost opozvati ovu odluku, ali pozvati sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Najavila je kako će se komunalni i prometni redari preusmjeriti na pomaganje u praćenju poštuju li se mjere po gradu.

- Ovo nije dio moje kampanje, ovo je dio mog posla - zaključila je Pavičić Vukičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:32