BORBA ZA PARK

Bivša vlast je prije odlaska ovaj festival proglasila od posebnog interesa. Stanari bijesni: ‘Gasite to!‘

Odluku kojom je Caffe de Matoš Mažuranac dobio po povlaštenoj cijeni potpisala je Jelena Pavičić Vukićević. Stanarima je prebučan
Manifestacija Caffe de Matos
 Davor Pongracic/Cropix

Bučni su i smetaju, želimo da odu. Ovako ukratko glasi prijava stanara iz 9. Mjesnog odbora Mimara u Donjem gradu protiv uličnog festivala Caffe de Matoš koji se već 35 dana održava na Trgu braće Mažuranić. Riječ je o jednom od samo takva tri ulična festivala u gradu Zagrebu ovog ljeta, a koji je proglašen manifestacijom od posebnog interesa gradu. Njegovo održavanje odobrila je prošla gradska vlast. Bila je to jedna od posljednjih odluka Jelene Pavičić Vukičević, koja je dužnost gradonačelnice obavljala od smrti Milana Bandića do izbora.

Uzbuna je počela kada se Mjesni odbor Mimara obratio gradskom Povjerenstvu s pritužbom građana radi buke koja dolazi s festivala. Organizatori Caffe de Matoša, tvrtka Jarun park d.o.o., odmah su reagirali i tražili sastanak s Gradom. Istovremeno su tražili potporu građana izdavanjem internetske peticije koja sada broji više od 1500 potpisnika.

- Mi, kao organizatori, nismo primili ni jednu prijavu policije, Komunalnog redarstva ili bilo kojeg drugog relevantnog tijela, kaže Ivan Paškvan, direktor Jarun parka. Ističe kako ni od građana nisu zaprimili izravne pritužbe.

image
Manifestacija Caffe de Matos
Davor Pongracic/Cropix

Paškvan je zadovoljan reakcijama nakon sastanka s Gradom, ali najavljuje kako će ih biti još. Mjesnu zajednicu koja je uputila pritužbe pozvali su na dijalog, na što su im oni odgovorili, tvrdi, da nisu zainteresirani za razgovor.

Otvorenje Caffe de Matoša bilo je 18. lipnja, a u priopćenjima koja su organizatori slali prije početka manifestacije, najavili su kako će trajati sve do 12. rujna. Taj datum sada je upitan. Naime, zbog naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite i nepredvidivog razvoja događaja epidemije koronavirusa, molbu za ustupanje mjesta na javnoj površini morali su slati u tri navrata. Prve dvije, od 14. lipnja do 14. srpnja te 15. srpnja do 15. kolovoza, su odobrene. U međuvremenu je Caffe de Matoš proglašen manifestacijom od posebnog interesa zbog unošenja „starog duha Zagreba“ i doprinosa turističkoj ponudi uslijed pada turističkog prometa zbog epidemije. To znači da su najam parka dobili po 50 posto sniženoj cijeni. Odgovor na treći zahtjev za ustupanjem mjesta na Trgu braće Mažuranić još čekaju, a zbog prijetnji za gašenjem festivala, ishod zahtjeva je neizvjestan.

image
Manifestacija Caffe de Matos
Davor Pongracic/Cropix
image
Manifestacija Caffe de Matos
Davor Pongracic/Cropix

Zbog dogovora sa sponzorima i izvođačima, kao i same najave javnosti da će festival trajati do 12. rujna, organizatori su brzo reagirali na vijest o žalbi. Najamninu prostora za to razdoblje već su platili, ali zaključka nema.

- Mi smo štreberi. Ne dozvoljavamo si pogreške, govori Paškvan u nevjerici jer je do pritužbi na buku uopće došlo. Dodaje i kako se povratne informacije sa samog mjesta događaja nikako ne slažu s prijavama Mjesnog odbora.

- Sami smo osmislili festival i predali zahtjev za lokaciju. Zatim nalazimo ugostitelje, oni su na prvom mjestu. Biramo ih po ključu raznovrsnosti, objašnjava Paškvan proces organizacije takve manifestacije. Osvrnuo se i na Advent, za kojeg smatra da je loše organiziran jer prenapučenost jednolikom ponudom rezultira time da nitko nije na financijskom dobitku. Sedmero ugostitelja koji su u podnajmu na Caffe de Matošu po njemu su adekvatan broj kako bi svi uključeni imali poslovnu korist.

image
Manifestacija Caffe de Matos
Davor Pongracic/Cropix
image
Manifestacija Caffe de Matos
Davor Pongracic/Cropix
image
Manifestacija Caffe de Matos
Davor Pongracic/Cropix

- Ne napadamo lokaciju plastikom, dalje objašnjava Paškvan. Sva scenografija je od drveta, sami su je izradili te montiraju vlastitu opremu. Paškvan ističe važnost dijelova procesa koji na prvu nisu vidljivi, kao što je opremanje infrastrukture kućica frižiderima, strujom i opremom za kuhanje. Bitna je i čistoća, o kojoj brine 12 radnika.

Paškvan nam govori kako se često susreće s neupućenosti ljudi u važnost organizatorske industrije te mišljenjem kako se festivali „organiziraju sami od sebe“.

image
Jelena Pavičić Vukičević obnašala je dužnost gradonačelnice od Bandićeve smrti do izbora
Goran Mehkek/Cropix

- U javnost često idu basnoslovne cifre, a zapravo nas sve ovo puno košta. Mi smo mala firma i bili bi u minusu da se bavimo samo preprodajom kućica. Zato su nam ključni sponzori, pojašnjava Paškvan o radu u industriji organiziranja događaja.

U Mjesnom odboru Mimara nam se ni nakon višednevnih poziva nitko nije javio. Poslali smo službeni upit na mail adresu te čekamo odgovor. Nije nam se javila ni Jelena Pavičić Vukičević, kojoj su ustupanje mjesta Jarun parku i proglašenje Caffe de Matoša manifestacijom od javnog interesa, među zadnjim odlukama koje je donijela na dužnosti gradonačelnice.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:44