TKO TU KOGA...?

Bizaran potez Pravnog fakulteta frapirao studente: ‘Ne mogu mi to napraviti ovaj tjedan!‘

Evo i objašnjenja s fakulteta...

Pravni fakultet

Pohađali su nastavu mjesec i pol dana, izvršavali sve obaveze predmeta, stigli do dijela semestra kad kreću učiti kako bi se pripremili za nadolazeći kolokvij, a zatim im je stigla obavijest da su ispisani s kolegija.

Ovakva situacija snašla je većinu studenata treće godine studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu kojima je, tvrde, greška s upisa ispravljena tek dva mjeseca kasnije.

- Mi smo upisali semestar redovno u 9. mjesecu i bio nam je ponuđen upis 37 ECTS-a preko Studomata, da bi nam sad u 11. mjesecu javili da su nam ispisani neki predmeti jer je prema pravilniku dopušteno 30 ECTS-a - govori nam jedna od studentica.

Tvrdi da im inače sustav za upis ne dopušta da se odabere više od 30 ECTS-a, ali tijekom ovih upisa dozvolilo im je svih 37. Budući da su bile donesene neke nove odredbe o ukidanju rokova, mislila je da može upisati sve ECTS bodove.

- Bila je greška u Studomatu, očigledno su nešto krivo napravili. Činjenica je da smo mi krivi što smo upisali više, ali njihova je greška što su nam to javili dva mjeseca kasnije. Ipak mislimo da to netko treba prekontrolirati i voditi brigu o tome - govori nam, naglašavajući da su zaprimili potvrdu da je upis izvršen u cijelosti.

Nakon toga im je rečeno da sami jave profesorima da su ispisani s njihovih kolegija. Studentima još jedan problem predstavlja što će sada pojedincima biti produženo studiranje.

image

Javljanje studentima o ispisu kolegija

Privatna arhiva

Budući da kolegije nisu mogli upisati u zimskom semestru, automatski ih prenose na sljedeću godinu, što znači da na četvrtoj godini opet ne mogu upisati dva kolegija i tako do kraja studija.

- Nije problem što su nas ispisali, nego je netko morao te podatke unijeti u Studomat i pregledati ih. Da se to dogodilo par dana nakon upisa, nikome ništa jer je naša krivnja, ali ako odslušam pola kolegija i krenem se spremati za kolokvij, nije u redu da mi se taj tjedan javi da sam ispisana - zaključuje studentica.

Naša druga sugovornica kaže kako je očekivala da može upisati 30 ECTS-a, ali joj sustav nije dopustio da nastavi s upisom dok nije odabrala svih 37 ponuđenih bodova.

- Bilo mi je označeno crvenom bojom dok nisam “poklikala” koliko sam morala da ispunim kvotu. Nisam mogla odabrati manje od 37 ECTS-a i napravila sam kako je pisalo - objašnjava.

Kaže kako apsolutno razumije da to ne mogu dozvoliti jer u pravilniku piše drugačije, ali vjeruje da nije dužnost studenta da prate pravilnik, paze postoje li neke greške na upisima i onda ih dojavljuju.

- Takve stvari se ne bi trebale događati, to je velik propust onoga tko je to sastavljao. Nisu na vrijeme pregledali točnost upisa. U četvrtak mi je stigao mail da sam ispisana, a prijateljici koja je po abecedi nakon mene tek tjedan dana kasnije. Ne znam kad su javili studentima koji se prezivaju na Ž - govori nam.

Obje sugovornice požalile su se i na situaciju s prošlogodišnjih upisa, kada su prenosile kolegije s prethodne godine. Iz referade su im rekli da će svima koji polože kolegij zaključno sa zimskim rokom, biti odobren upis jednog kolegija u ljetnom semestru i povrat novca koji su platili za te ECTS-e.

image

Javljanje studentima o ispisu kolegija

Privatna arhiva

Jedna sugovornica je položila ispit u 11. mjesecu i vraćen joj je novac, dok ga je druga položila u drugom mjesecu, što još uvijek spada pod zimski rok.

Kad je poslala molbu za odobrenje upisa kolegija i povrat novca, sljedeći dan je kao i ostatak studenata u njenoj situaciji, dobila odgovor da to više nije moguće i da mora upisati jedan predmet manje, bez povrata novca.

- U pravilniku je pisalo "zaključno sa zimskim rokom". Pola ljudi je imalo takvu situaciju jer je to predmet koji skoro svi prenose - objašnjava prva studentica.

S fakulteta navode da se pravila upisa vezana uz broj ECTS bodova nisu mijenjala od uvođenja Bolonjskog sustava, stoga studenti u redovitom statusu upisuju 60 ECTS-a, a oni u izvanrednom statusu od 30 do 60 ECTS-a.

Svake godine pravila i upute za upis objavljuju u dva navrata - u srpnju nakon prihvaćanja izvedbenog plana i u drugoj polovici kolovoza, neposredno prije početka upisa.

Kažu da je u njima posebno naznačeno kako se upisuju redovni studenti, odnosno izvanredni studenti s obzirom na ostvareni uspjeh u prethodnoj godini, uz primjer upisa za svaki studijski program.

- Dio spomenutih informacija su i napomene o postupanju. U njima je naznačeno kome i kako se studenti moraju javiti ako Studomat ne dozvoljava samostalan upis ili ako možda postoji neka poteškoća u radu Studomata. Osim što su studenti dužni napraviti upis u skladu s pravilima i obratiti pozornost na Studomat te javiti nelogičnosti ili pogreške koje uvide i koje potom Studentska služba ispravlja, izričito je istaknuto kako Fakultet zadržava pravo ispravka svih pogrešnih upisa - objašnjavaju.

image

Pravni fakultet

Ranko Suvar/Cropix

Iako vjeruju da svi studenti prije upisa pročitaju upute i postupaju u skladu s njima, navode da su svjesni mogućih pogrešaka i zato nakon završetka upisa provjeravaju sve samostalno provedene upise.

- Fakultet u skladu s čl. 75. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti elektronički vodi te je odgovoran za točnost evidencija i zbirki podataka u informacijskom sustavu visokih učilišta (ISVU) - odgovorili su.

Tvrde da ne postoji greška u sustavu jer Studomat dozvoljava upis 37 ECTS bodova u jednom semestru, s obzirom da uspješni studenti mogu upisati cjelokupan sadržaj više godine i nepoložene ECTS bodove s niže godine.

To znači da će imati upisano više od 30 ECTS bodova po semestru i 60 bodova po godini. Kada ta mogućnost ne bi postojala u postavkama sustava, objašnjavaju, najveći broj studenata se ne bi mogao upisati.

Naglašavaju i da su postavke upisa u Studomatu jedinstvene za cijeli fakultet i Sveučilište, s obzirom na pravila financiranja troškova školarine od strane MZO-a.

- Upravo radi izbjegavanja bilo kakvih pogrešaka u informacijskom sustavu provodi se dvostruka kontrola, studentska (pri čemu studenti iz Vašeg dopisa iako nesumnjivo svjesni viška ECTS bodova očito nisu, iz meni nepoznatih razloga, reagirali prilikom upisa) i fakultetska u kojem slučaju se studenti obavještavaju u trenutku kada se uoči propust - dodali su.

Nadalje, “konstataciju o produljenju studija za jedan semestar” ne mogu komentirati jer kažu da je upis i tijek studija svakog studenta individualan.

- Ovisi o nizu drugih čimbenika, a ne jedino i isključivo o tome je li Fakultet ispravio pogrešan upis koji je student napravio - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 21:40