OGLASILA SE NA FEJSU

Blaženka Divjak dijeli savjete Tomaševiću: ‘Čini se da Možemo ipak ne može. Za sada...‘

‘Žao mi je da se nova ekipa nije bolje pripremila te se hermetički drži dogmi koje ne funkcioniraju u realnom okruženju‘, ističe Divjak
BlaŽenka Divjak
 Davor Pongracic/Cropix

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (HNS) komentirala je na svom Facebook profilu vladavinu Možemo! u Zagrebu.

Ustvrdila je kako im nije lako i kako ipak 'ne mogu' jer nisu dobro posložili prioritete te da gube energiju na brzopotezne projekte kao što je građanski odgoj.

U svojom postu dala im je neke savjete, pružila podršku i zaključila kako joj je drago da se 'ekipa bandićevaca izvlastila'.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

'Izgleda da Možemo ipak ne može. Za sada.

Nije njima lako, rekao bi jedan moj kolega profesor emeritus. Iako su došli na pozicije na zlatnim krilima i uz neviđenu podršku medija i većine građana Zagreba.

Na temelju iskustva, ali i istraživačkoga rada u strateškom odlučivanju moj je stav da oni jednostavno nisu dobro posložili prioritete. Za sada.

Koja su njihova 2-3 ključna, strateška projekta? Jer ne može biti ključni projekt da sve poprave ili da budu transparentni (to se očekuje u svakom slučaju).

Ako toga nema, očekivanja su velika na svim područjima i počinje se svaštariti i gubiti energiju na detaljima i brzopoteznim projektima (Građanski odgoj!). Treba biti svjestan na početku da se ne može sve napraviti, barem ne u prvih godinu-dvije, ali zato se treba fokusirati i jasno o tome govoriti.

Nadalje nisu se spremili za tekuće upravljanje sustavom, koje mora biti u skladu sa zakonima. Zakone trebamo poštivati ma što o njima mislili. Trebamo se zalagati za promjenu nelogičnih, ali ipak to nije izgovor za nepoštivanje postojećih. Uz brojna podmetanja unutar samog sustava („stari“ kadrovi i političke „uhode“ u gradskoj upravi, ministarstvu) sigurno će se pogriješiti, pa na to treba biti spreman, ali se ne smije legislativa ignoranti ili misliti da imamo mesijansko poslanje koje ne ovisi o ovozemaljskim pravilima. Istina je, s druge strane, da se one koji insistiraju na zakonitosti, često optužuje za „birokratiziranje“.

Na mjesto ministrice sam došla nakon 11 godina iskustva u upravi fakulteta i sveučilišta te s dobrom teoretskom bazom, ali sve to mi niti izdaleka nije bilo dosta da bih uspješno vodila tekući rad. Lakše mi je bilo sa strateškim projektima. Dakle, upravljačko iskustvo pomaže, pa ako ga nema vodeća osoba mora naći pomoć i biti spreman na budnost i učenje 24 sata na dan. Rješenje je da se dobro ekipira (ne samo političke istomišljenike nego i sposobne ljude raznih struka treba uključiti) i tu sada Možemo u Zagrebu ima daleko bolju poziciju nego na primjer ministar u Vladi. Samo se onda ne može sve raditi u tandemu nego se mora napraviti raspodjela posla.

Ova tema je vrlo inspirativna i s praktičnog i istraživačkog aspekta, pa iako mi je izuzetno drago da se ekipa bandićevaca, s kojom sam bila u konstantnom sukobu, izvlastila, ipak mi je žao da se nova ekipa nije bolje pripremila te se hermetički drži dogmi koje ne funkcioniraju u realnom okruženju. Za sada.

Ipak želim im da se pokrenu i da u Zagrebu krene bolje. A i da svi mi imalo malo još malo strpljenja, posebno ako su oni spremni učiti, a ne arogantno insistirati na mesijanskom poslanju', poručila je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:59