'ZAGREB ISKRENO'

BLOG S KARTOM NAJBOLJIH JAVNIH WC-ova U ZAGREBU POSTAO VELIKI HIT 'Najveće iznenađenje mi je toalet u parku Tuškanac...'

Andrea Pisac vratila se nakon 10 godina iz Londona i ponovno počela otkrivati Zagreb kao potpuni stranac
Zagreb, 261015. Andrea Pisac koja pise blog o Zagrebu.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Taj sunčani dan bio je kao stvoren za kavu na Britanskom trgu. Sjedila je u jednom kafiću, prepunom sretnih ljudi koji piju svježe iscijeđeni voćni sok s pogledom na kultni sajam antikviteta.

Velike promjene u gradu

U jednom trenutku zamolila je konobaricu da je uputi gdje se nalazi toalet. Na to je dobila odgovor: “Nemamo toalet. Koristimo onaj javni na trgu”. Lagano se javila panika.

Dok je koračala, u glavi je samo zamišljala prljavi, smrdljivi, uski i odbojni prostor. No, ugodno se iznenadila.

Toalet je bio čist, s obiljem toaletnog papira, mirisao je svježe, imao je ručnik, vrata su se mogla zaključati, a crno-bijele karirane podne pločice bile su suhe. I tada se izrodila ideja za temu na blogu koja je u kratkom roku postala pravi hit.

- Korištenje toaleta izvan udobnosti vlastitoga doma nije među mojim omiljenim iskustvima. Iz moga ‘pee shy’ stanja (sramežljivost od korištenja zahoda na javnim mjestima) nastala je ‘pee map’ - mapa najboljih toaleta u gradu - ispričala je Andrea Pisac Freškura, spisateljica simboličnog prezimena, koja se nakon desetogodišnjeg života u Londonu vratila u Zagreb.

Zanimljivi interijeri

Oduševilo ju je, kaže, koliko se grad u tih 10 godina promijenio i postao dinamičan.

- Zagreb je i dalje spontan grad. Dogodio se taj jedan boom različitih festivala, zanimljivih restorana i kafića neobičnog interijera. Kao potpuni stranac ponovno sam počela otkrivati svoj grad - kaže doktorica antropologije.

Velika posjećenost

Blog pod nazivom “Zagreb iskreno” pokrenula je prije godinu dana, a piše najviše o kulturalnom turizmu. No, nakon pisanja o toaletima, kaže, posjećenost bloga skočila je za čak 100 posto. Najveće iznenađenje joj je, ističe, bio javni toalet u parku Tuškanac, odnosno, Nazor kako ga neki zovu.

- I taj je bio održavan i čist, iako je park nerijetko prazan. Zanimljiv mi je i onaj u Botaničkom vrtu koji je sav u art-deco stilu - kaže Pisac Freškura. Njezina mapa, naime, ne završava samo na javnim gradskim toaletima, pa se na blogu mogu naći i savjeti o tome koji restorani, kafići ili muzeji imaju najzanimljivije interijere toaleta.

Retro dizajn

Kao primjer urbane elegancije navodi restoran Dubravkin put, dok, primjerice, Swanky Mint hostel u Ilici ima toalete industrijskog retro dizajna s velikim automobilskim gumama kao umivaonicima. Kao jedan od zanimljivijih u gradu istaknula je i onaj u Muzeju za umjetnost i obrt gdje su, umjesto klasičnih oznaka za “dame” i “gospodu”, stavljene umjetničke slike nasmiješenih lica, dok zidove ukrašavaju šarene keramičke pločice. Dizajnirao ga je arhitekt Željko Kovačić kojemu se svidjela ideja Andreina bloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24