KOMIČNI PRIZORI

Božić na 27 stupnjeva: Ljeto još nije završilo, a trgovine su preplavljene božićnim ukrasima

Na jednoj polici su još uvijek ljetni artikli, na drugoj su maske za Noć Vještica, a pored njih su lampice, kuglice i ukrasi
Tedi, božićni ukrasi u kolovozu
 Lovro Belošević

- Zar već?! - zbunjeno je upitala djevojka koja je ušla u trgovinu TEDi u novootvorenom Z Centru u Španskom. U nevjerici skida sunčane naočale i promatra gomilu božićnih ukrasa na policama ispred nje.

image
Tedi, božićni ukrasi u kolovozu
Lovro Belošević

Datum je 9. rujna, vani je 27 stupnjeva, ljeto još kalendarski traje, a police zagrebačkih dućana već se pripremaju za božićne praznike.

Lampice za bor, kuglice raznih veličina i boja, ukrasne kutijice i vijenci samo su neki od artikala koje Zagrepčani mogu kupiti u TEDiju i Kiku, a ljudi po društvenim mrežama tvrde da su ih još u kolovozu vidjeli i u Ikei i Sparu.

image
Tedi, božićni ukrasi u kolovozu
Lovro Belošević

U TEDiju smo pronašli tri obostrano popunjena reda polica s dekoracijama, a sudeći po trgovcima koji su pred sobom imali desetke kartonskih kutija možemo zaključiti da će se ova tzv ljetno-božićna kolekcija vrlo brzo proširiti.

- Da, sve otpakirano imamo na policama i možete kupiti odmah sad - kaže nam trgovkinja dok svija kartonsku kutiju u kojoj su bile LED lampice. Ovo je nova roba, naglašava dakle ne rješavaju se prošlogodišnjeg asortimana.

Prizor je pomalo komičan. Na jednoj polici su još uvijek ljetni artikli, čamci na napuhavanje, pištolji na vodu i luftići, na drugoj su pak maske i stvari za Noć Vještica, a pored njih su lampice, kuglice i ukrasi za Božić.

- Mama, oni već imaju kuglice! - s oduševljenjem kaže dijete koje je sudeći po košari majke došlo po kostim za Halloween ali sada su dodali i božićnog vilenjaka.

image
Kik, božićni ukrasi u kolovozu
Lovro Belošević

Neki od kupaca vadili su svoje mobitele iz kratkih hlača i u natikačama kročili prema kapama Djeda Božićnjaka da uhvate što bolji kadar i podijele fotografiju uranjene božićne ponude na društvenim mrežama, gdje su mnogi osudili ovu poprilično ranu božićnu ponudu.

- Nije za mene normalno ni kićenje i ukrašavanje izloga i trgova čak mjesec dana ranije - kritizirala je jedna od korisnica Facebooka pod fotografijom ukrasa.

- Zamrzila sam Božić i sve vezano uz njega zbog ovakvih cirkusa - piše druga. Unatoč kritikama, neke od komentatora na društvenim mrežama veseli rana pojava dekoracija povodom njihovog najdražeg blagdana jer, kako tvrde, imaju vremena organizirati se i kupiti sve što im treba za dekoraciju doma na vrijeme.

image
Tedi, božićni ukrasi u kolovozu
Lovro Belošević

Cijene su pristupačne. Za pojedinačne božićne kuglice za bor jednostavnog dizajna treba izdvojiti svega osam kuna po komadu, dok će za poveću kutiju kuglica složenijih dizajna i boja morati platiti tridesetak kuna. Nezaobilaznih božićnih lampica ima na metre i u svim bojama i oblicima, a za pedesetak kuna mogu osvijetliti bor ili okućnicu već sada, u rujnu.

Set od pedeset zlatnih ili crvenih kuglica za bor srednje veličine košta 40 kuna, a popularni špic-ukrasi za vrh bora prodaju se za 15 kuna. Umjetni snijeg u spreju, ukrasne vrećice i omoti za poklone s motivima saonica, sobova i imele također su dostupni tik uz razne drvene božićne dekoracije i stoje usporedno s raznobojnim bundevama i ostalim vjesnicima jeseni.

U produžetku božićnog dijela dućana, nalazi se školski pribor, trenutačno najaktualnija sekcija u većini dućana, no ona je u potpunosti pala u zaborav pored navale crvene boje i šljokica, zlatnih vrpci i vilenjaka te rumenih Djedova mrazova koje nismo očekivali toliko rano.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:08