UGLEDNI PRODUCENT

Branko Lustig predložen za počasnog građanina Zagreba

Na fotografiji: Branko Lustig
 Srđan Vrančić / CROPIX

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig predložen je za počasnog građanina Zagreba, o čemu će odlučiti zastupnici Gradske skupštine na sjednici 18. travnja.

Prijedlog zaključka o proglašenju Branka Lustiga počasnim građaninom Grada Zagreba na sjednicu Gradske skupštine poslao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da - ako preživim - pričam kako je bilo” - riječi su to istaknutog hrvatskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga nakon što je kao najbolji producent nagrađen filmskom nagradom Oscar 1993. godine za film Schindlerova lista.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Branko Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine započeo profesionalnu karijeru u Jadran filmu, u to doba velikom poduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova, sa sjedištem u Zagrebu. Ubrzo potom slijedi i Lustigov angažman u gotovo svim inozemnim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije.

Radio je kao upravitelj lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge. Od filmova na kojima je Branko Lustig tada surađivao najznačajniji su Guslač na krovu, Sofijin izbor, Limeni bubanj, Vjetrovi rata i Rat i sjećanja.

Lustig 1988. seli u SAD, gdje nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je surađivao s uglednim redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova (primjerice: Pad crnog jastreba, Hannibal, Kraljevstvo nebesko, Američki gangster). Dva filma iz toga razdoblja - Schindlerova lista i Gladijator - donijela su mu nagrade Oscar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji Drug Wars: The Camarena Story okrunjen je nagradom Emmy.

Branko Lustig je dugi niz godina bio aktivan u Hollywoodu, gdje je sudjelovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta, u svrhu edukacije i borbe protiv zaborava, koju je u Los Angelesu osnovao Steven Spielberg.

Godine 1994. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao je Branka Lustiga Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Od 2008. godine predsjednik je Festivala tolerancije – JFF Zagreb, do prije nekoliko godina poznatog pod nazivom Festival židovskog filma, koji se svake godine organizira u Zagrebu, ali i u gradovima nekoliko drugih država regije. JFF Zagreb jedan je od najpoznatijih zagrebačkih festivala među čijim je osnivačima i Branko Lustig.

Lustig drži predavanja i na istaknutim hrvatskim i inozemnim fakultetima. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i međunarodnu promociju hrvatskoga filma. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Muzej holokausta u Los Angelesu nagradio ga je, zajedno s Andreasom Maislingerom, za dugoročnu posvećenost edukaciji o holokaustu.

Među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena

Godine 2010. proglašen je počasnim građaninom Grada Osijeka, a 2014. godine Lustigu je predsjednik Republike Francuske dodijelio Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. Iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

Već gotovo dva desetljeća Branko Lustig drži predavanja i javno govori o svojim iskustvima iz koncentracijskih logora. U zadnje vrijeme bavi se ponajprije edukacijom mladih širom Hrvatske i regije, posebno u sklopu obrazovnog programa Edukacijska jutra na kojima je predavač već posljednjih nekoliko godina. Cilj programa je približavanje mladima tragedije Holokausta na njima razumljiv način, kroz blizak im filmski medij te uz svjedočanstva osoba koje su u njihovim godinama bile diskriminirane i zatočene samo zbog svog podrijetla.

Nakon više od dvadeset i pet godina života u Sjedinjenim Američkim Državama trajno se sa suprugom i kćeri preselio u Hrvatsku. Branko Lustig je 2015. godine svog Oscara za rad na filmu Schindlerova lista odlučio donirati Muzeju holokausta Yad Vashemu u Jeruzalemu.

Godine 2003. primio je National Order of Merit in Malta, orden za izniman doprinos filmskoj industriji koju dodjeljuje Republika Malta kao javno priznanje osobama koje su postigle značajne rezultate i čiji doprinos i dostignuća doprinose dobrobiti njihovih sugrađana, 2004. primio je nagradu Libertas za životno djelo i doprinos filmskoj umjetnosti koju mu je dodijelio Međunarodni Dubrovnik film festival, 2007. dobitnik je priznanja „Zlatna kamera 300“ - specijalne nagrade za osobite zasluge u svjetskoj filmskoj industriji koju dodjeljuje međunarodni festival filmske kamere „Braća Manaki“ u Bitolju.

Branko Lustig je 2011. dobitnik Zlatnog pokala za zasluge u umjetnosti - priznanje za rad u filmskoj industriji, a 2012. Sarajevo Film Festival dodijelilo mu je počasno priznanje „Srce Sarajeva“ koje se dodjeljuje pojedincima u znak priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti. Godine 2013. na Filmskom Festivalu LET'S CEE u Beču dodijeljena mu je nagrada za životno postignuće.

Godine 2014. godine gradonačelnik Michael Häupl uručio je Branku Lustigu „Goldener Rathausmann“, posebno priznanje grada Beča koje su do sada, između ostalih, primili Elton John, Joan Baez, Montserrat Caballé, Billy Joel, Gregory Peck i drugi, a 2016. godine primio je Legacy Award Američkog društva za pomoć Yad Vashemu (American Society for Yad Vashem) za poseban doprinos širenju povijesne istine i značaja holokausta budućim generacijama.

Branko Lustig je 2017. godine proglašen počasnim građaninom grada Čakovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:43