ISTRAŽILI SMO

Britanci tvrde da se žene u koroni ne depiliraju, naši saloni prebukirani: A muški dolaze zbog...

Zagrepčanke ne može zasutaviti nikakva korona, kažu u salonima, a trend dlakavih pauzha tek treba doći kod nas, kaže Zdenka Mihelj

Ilustracija

 Andrija Lucic/Cropix

Piše Mateja Šebalj

Zar je korona ubila brazilku, pitaju se ponovno britanski mediji, izvještavajući da su se žene u pandemiji, što zbog lockdowna, a što zbog sve opuštenijeg pogleda na žensku ljepotu vratile prirodnom izgledu. Grm je izgleda, ponovno u modi, zaključuju Britanci.

Pritom izvještaji o ovom beauty trendu variraju, od senzacionalističkih, poput onog iz The Suna koji je interpretirajući podatke britanskog zavoda za javno zdravstvo proglasio epidemiju ušiju i to povezao s činjenicom da su žene u lockdownu odustale od depilacije, pa sve do autorskih kolumni u TheTimesu u kojima piše da je ženama zapravo dosta nametanja standarda ljepote pa pružaju otpor ustaljenim obrascima kako bi intimni dijelovi njihovih tijela trebali izgledati.

image
Chris Rout/Alamy/Alamy/Profimedia

Odlučili smo stoga provjeriti kakva je situacija kod nas, a ako je suditi po velikoj anketi koju smo proveli u zagrebačkim kozmetičkim salonima, stvari stoje sasvim drugačije.

Ukratko: Zagrepčanke i dalje pune salone, dapače, potražnja za depilacijom je tolika da su u mnogima od njih termini rezervirani i do mjesec dana unaprijed.

Ne samo da rezerviraju termine i dolaze u ruke profesionalaca, u porastu je i potražnja za tzv "uradi-sam" receptima. I da, famozna brazilka, odnosno depilacija intimnog područja do gola, i dalje je najpopularniji tretman u Zagrebu.

image
Ekaterina Panteley/Alamy/Alamy/Profimedia

Pa jesu li se zahtjevi klijentica u pandemiji promijenili?

- Nimalo, poručuju nam iz kozmetičkog salona “La La Lash” u Rogićevoj ulici gdje saznajemo da su žene jedva dočekale otvaranje salona. Kod njih je potražnja trenutno na vrhuncu, a iako je ljeto iza nas, ne osjeti se pad zainteresiranosti za bilo koju vrstu depilacije. U salonu su dostupne razne vrste uređivanja intimnog područja a između ostalog nude se egipatska depilacija (pomoću šećerne paste) i depilacija voskom, no cijene su nešto veće, a uz brazilku u kompletu nude i depilaciju nogu.

Onaj koji ide redovito na depilaciju, kažu, radi komplet bez obzira na doba godine. Ljeti jest veća potražnja ali ni zimi nema osjetno manje posla.

image

Zdenka Mihelj

Ranko Suvar/Cropix

Kod njih se depilacija šećernom pastom plaća 120 kuna (bez obzira jel riječ o brazilki ili samo bikiniju), komplet od pola nogu i brazilke stoji 180, a komplet cijelih nogu i brazilke plaća se 300 kuna. Kad je vosak u pitanju cijele noge i brazilka stoje 240 kuna, a bikini stoji 40 kuna.

“Zagrepčanke su jedva dočekale da saloni otvore svoja vrata pa da nadoknade sve propuštene tretmane”, komentirala je djelatnica ovog salona.

Isto iskustvo imaju i u kozmetičkom salonu Marina na Kninskom trgu. Kod njih su termini popunjeni mjesec dana unaprijed, imaju stalne klijentice koje nakon jednog termina, upisuju odmah idući, jer se boje popunjenosti pa se na vrijeme osiguraju. U ovom salonu postoje dvije vrste depilacije – šećernom pastom I voskom, ali cijene se minimalno razlikuju.

Depilacija šećernom pastom za bikini iznosi primjerice 60, brazilska 10o kuna, dok voskom za bikini treba izdvojiti 50 kuna,a za brazilsku 80 kuna. Većina ipak izdvoji koju kunu više, jer šećernom pastom je manje bolno.

Uz to rezultati nakon šećerne paste drže do šest tjedana, a otporna je na bakterije za razliku od voska i sto posto je prirodna, na bazi šećera, limuna, nevena i aloe vere.

- Kad je korona počela, klijentice su se ipak malo prepale pa je bilo manje posla, ali sad se ponovno trgaju za svoj termin, a depilacija kod žena je neizbježni ritual, bar što ja vidim ovdje kod nas, komentira nam djelatnica.

image
Robert Van De Voort/Alamy/Profimedia

I kozmetički salon MS u ulici Matije Divkovića, kažu nam, radi punom parom, a njihove klijentice dolaze neovisno o dobu godine. Brazilka je vrlo tražena, pogotovo pred ljeto kad se žene uređuju za kupaće kostime I more, potvrđuju, a prednost što je tretman dugotrajan. Nude običnu I posebnu vrstu Lycon depilacije, gotovo bezbolne depilacije voskom. Jedinstvena po svom sastavu, ali i principu rada, koji se razlikuje od uobičajene depilacije voskom, ova metoda je na glasu kao odabir hollywoodskih zvijezda.

Cijena Lycon tretmana je 120 kuna za brazilku, 100 za bikini zonu, a komplet iznosi 150 kuna.

- Klijentice su nam stalne, ništa ih, pa ni pandemija, nije zaustavila, kaže djelatnica MS-a. Slično su nam rekli i u drugim salonima, od “Vitisa”, “Anele”, “Vita Forme” i drugih.

Svi imaju stalne klijentice koje redovito dolaze, a uglavnom se naručuju ranije zbog velike gužve. Logično, i žene i muškarci najviše inzistiraju na popodnevnim terminima nakon radnog vremena, kad je i najveća gužva, dok je jutarnji termin nešto lakše naći.

Nisu samo žene te koje dolaze u kozmetičke salone, kaže nam pak Zdenka Mihelj, poznata zagrebačka kozemtičarka i vizažistica te predavačica u kozmetičkoj školi. Depilacija se kao postupak skroz popularizirala, a oni koji su se na to navikli dolaze stalno, bilo ljeto ili zima.

image

Zdenka MIhelj

Facebook/zdenka Mihelj

A to su u sve više slučajeva i muškarci, tvrdi Mihelj, ali najmanje zbog nogu, a više zbog leđ i prsa, a stariji depiliraju i uši.

-I onda su mirni po tri četiri tjedna umjsto da svako malo čupkaju, kaže.

Sve popularnija je i depilacija toplim voskom, a pojavila se i nova metoda, to su perlice voska koje su karakteristične jer se kod skidanja ne mora poštovati smjer rasta dlaka nego se vuče u oba smjera.

Mihelj nam je uz to komentirala i sve rašireniji trend puštanja dlaka ispod pazuha kod žena što između ostalih kao statement popularizira i Madonina kćer.

- Naše ženice, koliko sam ja vidjela u zadnjih tri, četiri mjeseca još nisu u tom trendu puštanja dlaka. I dalje je klasična depilacija ruke, noge, brazilka, pazuh. To kod nas još nije trend, ali doći će za par mjeseci jer kao i inače, uvijek kasnimo.

Trenutno je posla sve više jer stižu blagdani, pa imamo izmeđupet i osam klijentica dnevno. Ima nešto u tom stilu da su žene kupile aparate za depilaciju pa su prestale dolaziti, ali one se svejedno nisu prestale depilirati i čine to iznova, ali samostalno – zaključuje Zdenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:14